Shopaholisme is een stoornis die te maken heeft met dwangmatig winkelen, of een verslaving aan overmatig kopen. Het is een veel voorkomend probleem bij mensen die lijden aan angststoornissen of depressies.
Wat is shopaholisme? Definitie van de term
Shopaholisme is een reeks gedragingen waarbij een persoon een oncontroleerbare en irrationele neiging heeft om overmatig of eindeloos producten of diensten te kopen, ongeacht hun financiële en emotionele behoeften. Iemand die lijdt aan shopaholisme kan sterke emoties ervaren tijdens het winkelen, zoals opwinding, euforie of opluchting. Dit alles leidt tot een sterk verlangen om te kopen, dat vaak oncontroleerbaar is.
Wat zijn de symptomen van shopaholisme?
Mensen die lijden aan shopaholisme hebben de neiging om buitensporig vaak producten of diensten te kopen die ze niet nodig hebben of die buitensporig duur zijn. Ze kunnen ook meer geld uitgeven dan er eigenlijk beschikbaar is. Mensen met shopaholisme kopen vaak producten die ze niet nodig hebben of die ze niet gebruiken, en die worden vaak in de vuilnisbak gegooid of opgeborgen in de kelder of op zolder. De shopaholic kan ook te veel geld uitgeven aan cadeaus voor anderen, waardoor hij zich rijker voordoet dan hij eigenlijk is.
Hoe ga je om met shopaholicisme?
De eerste stap in de behandeling van shopaholicisme is je realiseren dat er een probleem is en het toegeven. Vervolgens is het belangrijk om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Het kan stress of depressie zijn, en soms hebben mensen die lijden aan shopaholisme veel problemen in hun relaties met andere mensen. Dan is het belangrijk om de juiste ondersteuning te vinden. Dit kan individuele of groepstherapie zijn om de persoon die lijdt aan shopaholisme te helpen met het probleem om te gaan. Het is ook belangrijk voor de persoon die lijdt aan shopaholisme om een winkeldagboek bij te houden om hun uitgaven onder controle te houden en te voorkomen dat ze weer in de valkuil van shopaholisme trappen.
Stadia van shopaholisme
Er zijn vier stadia van shopaholisme waarin iemand die lijdt aan een koopstoornis zich kan bevinden:
- Fantasiefase – dit is de fase waarin de shopaholismepatiënt plant wat hij wil kopen, vaak in de hoop dat het iets is dat hem gelukkig zal maken.
- De fase van het winkelen – dit is de fase waarin de persoon die aan shopaholisme lijdt, boodschappen doet.
- Tevredenheidsfase – dit is de fase waarin de shopaholist tijdelijk tevredenheid ervaart over de aankoop.
- Spijtfase – dit is de fase waarin de persoon die lijdt aan shopaholisme spijt ervaart na het doen van een aankoop. Dit is het stadium waarin de persoon de overbesteding van zich afschudt en probeert te voorkomen dat hij opnieuw in de val van shopaholisme trapt.