Bewustzijnstherapieën – het pad naar spiritueel ontwaken

Controleer ook

Lifestyle

Elisabeth Fontaine
Elisabeth Fontainehttps://efpa.be/
Hallo, ik ben Elisabeth Fontaine, ik doe al 20 jaar aan wet van aantrekking, yoga, chakra en onderbewustzijnswerk. Ik heb een gecertificeerde eerstegraads Reikicursus afgerond. Omdat ik de mogelijkheden in onze geest met jullie wil delen, ben ik de blog efpa.be begonnen, waar ik artikels schrijf over mijn activiteiten en vaardigheden. Ik geloof dat iedereen het recht heeft om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren en daarom maak ik gidsen over manifestatie, gezondheid, de kracht van de menselijke geest en leefstijladviezen. Ik ben ervan overtuigd dat je hier veel aantrekkelijke en waardevolle inhoud voor jezelf zult vinden, waarmee je naar het hoogste niveau van je potentieel kunt stijgen. Ik nodig je uit om efpa.be te lezen en je leven te veranderen. De wet van de aantrekkingskracht werkt echt!

Consciousness Therapies bestaat uit een paar spirituele leraren, Dorota Venus en Krzysztof Orłowski, die zoekers begeleiden op het pad van spirituele ontwikkeling. Wat spirituele ontwikkeling is en over de oneindigheid ervan onderwijzen zij ook, want spiritualiteit is, net als bewustzijn, onbegrensd. Het volgende artikel gaat over de workshop bewustzijnstherapie ‘Het pad naar ontwaken’, die plaatsvond op 13-14 november 2021 in het Huis van Geluid in Poznan. Er waren meer dan 40 mensen aanwezig.

Wat is spirituele ontwikkeling?

Er zijn talloze publicaties, films, lezingen en opnames geschreven over spirituele ontwikkeling. Het is onmogelijk om te zeggen welke van deze het enige ware pad naar zelfkennis is, omdat zoiets niet bestaat, en tegelijkertijd, zonder de waarheid over onszelf onder ogen te zien, kan elk van deze slechts een cluster van woorden zijn die vluchtig zijn in tijd en ruimte. Spirituele ontwikkeling kan dus heel eenvoudig worden gedefinieerd als het herkennen van en verblijven in een waarheid die vrij is van oordeel, angst en lijden. Het is een acceptatie van jezelf en een loslaten van de controle over de patronen en programma’s die ons hebben vergezeld in de continuïteit van het bestaan. Dus wat zijn deze schema’s en programma’s? Het zijn allemaal overtuigingen die de brede weg van kennis over het leven hebben veranderd in een smalle weg waarlangs we ons voortbewegen onder het gewicht van labels en sociale normen. En op dit smalle pad worden we vergezeld door een verlangen dat we proberen te herkennen en hier grijpen we naar een visioen van een droombaan, een partner, een plek om te wonen. Zelfs als we dit allemaal bereiken, gaat het verlangen niet weg. Waar verlangen we dan ons hele leven naar? Naar onszelf – in deze meest pure, vrije en liefdevolle vorm.

Bewustzijnstherapieën – spirituele ontwikkeling in het licht van ego-vallen

De workshop van Dorota Venus en Krzysztof Orłowski in november ging over het ego, dat wil zeggen de kleine geest die zich alleen vastklampt aan wat hij kent – zelfs als hij alleen maar lijden kent. Als mensen raken we gewend aan de meest ongemakkelijke omstandigheden, simpelweg omdat ze vertrouwd voor ons zijn – en alles wat nieuw is roept een illusoire angst op omdat het een verlies van controle betekent. En het is deze berusting in controleverlies waar de spirituele leraren van Bewustzijnstherapie het over hadden. Ze wezen op de rol van het ego tijdens spirituele praktijken en op de mythes die zelfontwikkeling omhullen. Spirituele ontwikkeling kan niet gedaan worden omdat het ego niet zal stoppen met praten, maar men kan wel stoppen met ernaar te luisteren. Het is een kwestie van je perspectief veranderen – want, zoals de Vos uit De Kleine Prins zei: “Alleen met het hart zie je goed, het belangrijkste is onzichtbaar voor de ogen”.

Spiritualiteit doet niet alsof

Zoals Dorothy en Christopher leren, leeft iemand die spiritueel groeit in waarheid met zichzelf en heeft daarom het recht om boos te zijn als hij dat voelt. Hij heeft het recht om te twijfelen als het zich voordoet – want vragen stellen, per slot van rekening, produceert een verlangen om te begrijpen. Het is een illusie om te doen alsof je je angsten en verlangens niet ziet. Spirituele ontwikkeling is niet verblijven in de lotusbloempositie en zeggen dat alles vol liefde is – terwijl we in onszelf leegte en angst hebben. De ontwaakte geest doet niet alsof hij iets is. Hij bemoeilijkt zijn vermogen om zijn vleugels uit te slaan niet door zich te verschuilen achter platitudes, kleurrijke outfits of de ogenschijnlijke kalmte die op zijn gezicht geschilderd is wanneer hij van binnen zwaarte voelt. Spirituele ontwikkeling kan dus worden begrepen als jezelf toestaan om te voelen en jezelf in dat gevoel uit te breiden. Dit is opmerkelijk omdat de meditatie van berusting de workshop opende en zo de harten van de deelnemers opende voor datgene waarvoor ze gekomen waren. Iedereen had zijn eigen intentie, reden, behoefte – sommigen deelden die, anderen stonden zichzelf toe om stil te zijn. En elk van deze houdingen was prima.

De verlichte mens

Er bestaan verschillende concepten over de verlichte mens. Bewustzijnstherapieën geven echter aan dat iemand verlicht raakt op elk moment dat hij een beslissing neemt om in vrede met zichzelf te zijn, wanneer hij kiest voor Liefde. En hoe is het om voor Liefde te kiezen? Om in vrede met jezelf te zijn en in berusting te blijven. Het pad naar verlichting, en dus naar Liefde, heeft weliswaar te maken met slechts één beslissing, maar is tegelijkertijd een pad zonder einde. Dit betekent dat het onmogelijk is om verlicht te raken en je handen af te vegen met de voldoening dat je alles bereikt hebt. Verlichting komt herhaaldelijk voor in het aangezicht van Liefde en Waarheid en is beschikbaar voor absoluut iedereen die vanuit het diepst van zijn hart naar bevrijding verlangt – en dit is ook waar Dorothy en Christopher over spraken.

Workshop bewustzijnstherapie

Hoe was de workshop over spirituele ontwikkeling die Dorota en Christopher van Bewustzijnstherapieën leidden? De bijeenkomst in november vond plaats in een ruimte in het Huis van Geluid in Poznań. De deelnemers, uitgerust met matjes, kussens en dekens, luisterden naar het lezinggedeelte van de workshop (hoewel dit niets te maken heeft met een academische lezing). Ze namen ook deel aan de discussie, uitten hun gedachten en gevoelens en deelden ervaringen uit hun eigen leven. De bijeenkomst was ook rijk aan meditaties onder leiding van Krzysztof Orłowski – deze dienden om instemming, bewustzijn, het gevoel van vrijheid en waarheid in zelfliefde te verdiepen. En het was voor deze meditaties dat er matten en comfortabele kussens in de zaal lagen. Hoewel er meditatieveteranen bij de workshop waren, waren er ook mensen die voor het eerst in hun leven mediteerden, en dat bewijst alleen maar dat iedereen verlicht kan worden als hij of zij daarvoor kiest. Hoewel het thema van de workshop misschien zo hoogdravend en zelfs pathetisch lijkt, was er absoluut geen pathos. Er was zowel gelach als tranen, veel vreugde, warme blikken en humoristische verhalen, zowel in de vergaderzaal als tussen de workshops door. Want uiteindelijk gaat deze workshop niet over lijden, maar over de volle, vrije, ongecontroleerde vreugde van het zijn in het Hier en Nu. Het Nu, het moment waarop alles in ons leven gebeurt. Het heden wordt soms ondergewaardeerd, omdat we voortdurend stilstaan bij het verleden en dromen van een betere toekomst, maar het is in het Nu dat alles gebeurt. Alles is een kwestie van een beslissing en deze beslissing wordt nooit in de toekomst genomen, maar in het heden op het moment dat we ons klaar voelen om ons leven te veranderen. Hoewel de workshop in november voorbij is, organiseert Consciousness Therapies groepsbijeenkomsten in heel Polen, maar ook individueel, dus iedereen die daar behoefte aan heeft kan gemakkelijk contact opnemen met Dorota en Christopher.

Bewustzijnstherapieën – reflecties van deelnemers na de workshop

Ik vroeg verschillende workshopdeelnemers om hun ervaringen met eerdere workshops te delen.

“Elke workshop onder het mentale dak van Bewustzijnstherapieën is een ontmoeting met jezelf – in een stille ruimte van eerlijkheid, waar één ding gebeurt – herkenning en begrip. Bij de deur die naar de uitgang leidt, wacht het moment van de beslissing: het nieuwe ingaan of in het oude blijven. Natuurlijk ga ik met vertrouwen het nieuwe in – zelfs als het ego wanhopig schreeuwt dat het het niet wil…, zelfs als het lichaam trilt van angst omdat het net een nieuwe trilling binnengaat die het niet kent… Dit was ook het geval in deze workshop. Ik kwam de ruimte van eerlijkheid binnen en vond daar een enorme duisternis, een heleboel deprimerende verbeeldingen en gedachten die me naar beneden trokken in een afgrond… Een stuk van mijn wereld stortte weer in. En zogenaamd wist ik dat het slechts een illusie was die ik gewoon kon overstijgen, maar toch vond ik het moeilijk om uit mijn knieën op te staan. Ego maakt pulp van ons op dit soort momenten. Maar ik luisterde naar anderen en ik luisterde naar de stem van Dorothy en Christopher. Ik dwong mezelf om op de drempel te gaan staan en ja te zeggen. Nu voel ik nog steeds de effecten van dat duwtje. De geest zendt nog steeds uit, vecht nog steeds… Maar ik laat rustig los. Beetje bij beetje, met elke minuut. Met elke ademhaling kom ik dieper. Dieper de waarheid over mezelf“. – Sylvia.

“De meeste mensen die de vraag krijgen waarom ze naar de workshop gaan, weten het antwoord niet meteen. Het visioen van een ontmoeting met Krzys en Dorotka verschijnt en we laten ons meevoeren door de stroom van gebeurtenissen. In het gezelschap van mensen die we niet kennen, ervaren we de meest intieme emotionele ervaring. Er ontstaat een intentie waaraan we de workshopdagen wijden. We observeren hoe de geest in opstand komt tegen wat we uit ons bewustzijn proberen te bannen. We ervaren woede, verdriet, verlangen, gevoelens die we vaak niet in woorden kunnen vatten. Emoties die onze ziel ons probeert toe te schreeuwen zodat we er eindelijk naar gaan luisteren. Moe van het vechten tegen ons eigen ego, geven we ons over aan meditatie. En zo worden wonderen geboren. Het hoofd laat los en in plaats van boosheid, onzekerheid en angst komt de vrede die we zo graag willen ervaren. Onvoorwaardelijke liefde en hoop vervangen de eeuwige hoofdanalyse. Hoewel we met verschillende verhalen, intenties en angsten naar de Meesters gaan, keren we gewikkeld in vrede naar huis terug met het gevoel dat we niet alleen zijn. Dat deze vrede die we ervaren hebben ons altijd kan vergezellen, als we er maar toe bereid zijn en ego opofferen om een bewust leven op te bouwen. Dat ook wij Meesters kunnen worden”. – Alicia.

“Dit is mijn vierde workshop met Dorotka en Krzys, waar ik me opnieuw realiseer en laat voelen wat een prachtig lichtwezen ik ben. Wij zijn licht… Liefde… Eén. Ik realiseer me dat alles wat me ontmoet en aanraakt, mijn groei dient en me op het juiste pad “naar huis” brengt naar het enige, grootste verlangen van het leven naar het absolute van grenzeloze en onvoorwaardelijke Liefde. Ik wist dat er verandering op komst was, ik kon het voelen. Op de tweede dag van de workshop zag ik een indigokleurig blauw licht onder mijn gesloten oogleden…. Het verscheen tussen mijn ogen en verspreidde zich toen over mijn hoofd en verder, pulserend en zelfs het gebied tussen mijn ogen verspreidend. Ik vroeg Dorotka en Krzys wat het betekende. Ze zeiden allebei dat het heel goed was en Krzysiu voegde eraan toe: “als je blauwe vlinders begint te zien, betekent het dat sjamanistische kennis aan je geopenbaard zal worden”. Ik voel deze plek tussen mijn ogen de hele tijd, als ik het met mijn vingers aanraak voel ik dat het heel gevoelig is voor mijn aanraking – ik weet niet wat er zal gebeuren en waar dit nieuwe levenspad me naartoe zal leiden, maar ik vertrouw erop en voel dat het “Onbekende” me naar vele fascinerende avonturen leidt. Ik voel liefde, dankbaarheid en vreugde in mij”. – Wiola.

Zie ook: Mindfulness – mindfulness training

Bewustzijnstherapieën
Mindfulness therapieën/foto: yogalifestyle.com
Mindfulness therapieën/foto: yogalifestyle.com
Mindfulness therapieën/foto: yogalifestyle.com
Dorota Venus/foto: yogalifestyle.com
Dorota Venus en Krzysztof Orłowski/foto: yogalifestyle.com
Bewustzijnstherapieën workshop/foto: yogalifestyle.com
- Reclame -
- Reclame -

Recente publicaties:

- Reclame -

Meer vergelijkbare artikelen:

- Reclame -