Holotropische ademhaling – een buitengewone methode voor het helen van emoties

Controleer ook

Lifestyle

Elisabeth Fontaine
Elisabeth Fontainehttps://efpa.be/
Hallo, ik ben Elisabeth Fontaine, ik doe al 20 jaar aan wet van aantrekking, yoga, chakra en onderbewustzijnswerk. Ik heb een gecertificeerde eerstegraads Reikicursus afgerond. Omdat ik de mogelijkheden in onze geest met jullie wil delen, ben ik de blog efpa.be begonnen, waar ik artikels schrijf over mijn activiteiten en vaardigheden. Ik geloof dat iedereen het recht heeft om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren en daarom maak ik gidsen over manifestatie, gezondheid, de kracht van de menselijke geest en leefstijladviezen. Ik ben ervan overtuigd dat je hier veel aantrekkelijke en waardevolle inhoud voor jezelf zult vinden, waarmee je naar het hoogste niveau van je potentieel kunt stijgen. Ik nodig je uit om efpa.be te lezen en je leven te veranderen. De wet van de aantrekkingskracht werkt echt!

Holotropische ademhaling is een methode die in Polen niet zo populair is als in veel andere landen over de hele wereld. Het is een vorm van diepe bewustzijnstherapie die werd geïntroduceerd door Stanislav en Christina Grof. Wat is holotropisch ademen en wat zijn de voordelen? Ontdek het in ons artikel.

Wat is holotropisch ademen?

Holotropisch ademen(OH) is een methode die het mogelijk maakt om het bewustzijn te verdiepen, emoties te voelen, trauma’s te helen en de psychosomatische oorzaken van verschillende levensuitdagingen en gebeurtenissen te herkennen. De naam van deze techniek komt van de Griekse woorden holos – heel en trepein – richten, wat betekent dat je naar heelheid en volledigheid beweegt. Het is een van de therapeutische hulpmiddelen en houdt in dat je dieper en sneller in- en uitademt. De deelnemer aan therapie of workshops ligt meestal met gesloten ogen terwijl hij de techniek uitvoert. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, vertrouwt deze methode niet op hyperventilatie, omdat dit het OH-proces verstoort. Hyperventilatie leidt tot automatische processen en niet tot een dieper bewustzijn, wat tenslotte de focus is van OH. De methode die we bespreken brengt je dieper in contact met emoties, ook en vooral met die emoties die onderdrukt zijn. Een diepere ademhaling kan trance-achtige toestanden oproepen, maar elke patiënt ervaart dit anders. Sommigen beweren dat de methode sensaties met zich meebrengt die vergelijkbaar zijn met die na de inname van psychedelische stoffen.

Holotropische ademhalingssessie

Hoe zieteen OH sessie eruit? Er worden zowel individuele als groepssessies uitgevoerd. Ze worden vaak uitgevoerd in het gezelschap van een tweede persoon (in een workshop), die toezicht houdt op het goede verloop van de sessie. De sessie duurt meestal een uur, maar kan indien nodig verlengd worden tot 3 uur. In het begin wordt er harde muziek of live drums gespeeld om de trance te helpen verdiepen. Dit wordt geleidelijk aan zachter gezet naarmate de sessie eindigt om de patiënt of workshopdeelnemers te helpen kalmeren en terug te keren naar hun normale toestand. Na de sessie bespreekt iedereen zijn gevoelens en gewaarwordingen.

holotropische ademhaling voordelen
voordelen holotropische ademhaling/ foto: canva.com

OH voordelen

DeOH methode heeft een aantal voordelen die door de voorstanders worden benadrukt. Allereerst geeft het meer inzicht in de eigen emoties, waardoor trauma’s uit de kindertijd worden geheeld. Tijdens de sessie worden emoties letterlijk losgelaten, deelnemers huilen, lachen, schreeuwen. OH voelt ook als een diepere verbinding met de eigen spiritualiteit, waardoor het bewustzijn en de mindfulness toenemen. Wat zijn de andere voordelen van holotropische ademhaling?

  • helpt mensen met depressie door de effecten ervan te verlichten,
  • wordt gebruikt bij de behandeling van posttraumatische stressstoornis,
  • is een ontspanningsmethode die het lichaam ontspant en de geest tot rust brengt,
  • verlicht lichamelijke pijn,
  • helpt in de strijd tegen emotionele problemen.

Contraversies van holotropische ademhaling

Sommige wetenschappelijke en therapeutische gemeenschappen hebben kritiek op OH. Dit heeft vooral te maken met de gevolgen van de verdiepte en versnelde ademhaling. Volgens critici van de methode kan dit leiden tot hypocarbia, d.w.z. een toestand van verlaagde kooldioxide partiële druk in het bloed, onder normaal. Dit kan op zijn beurt leiden tot apneu, reflex cerebrale ischemie, wat zich uit in duizeligheid, oorsuizen, donkere kringen voor de ogen en spierzwakte. Bovendien kan dit leiden tot een zuurstofshock, waardoor de capaciteit van de hersenen toeneemt. Het is deze reactie die de mogelijkheid geeft om visioenen uit het verleden te ervaren, zoals verdrongen trauma’s. Verder wordt OH vaak gebruikt om hogere bewustzijnstoestanden en verschillende buitenlichamelijke ervaringen te ervaren, zoals astraal reizen. Dit is een ander bezwaar tegen holotropisch ademen – de therapeutische methode wordt gewoon vaak gebruikt door occulte en esoterische kringen. En dit weerhoudt critici ervan om de methode wetenschappelijk te bekijken. Het is overigens belangrijk om niet alleen voor holotropische ademhaling te kiezen zonder een waakzaam persoon.

Ademhalingsmethoden

Zonder twijfel kan bewust ademen veel positieve sensaties en effecten op ons lichaam en onze geest teweegbrengen. Alle ontspanningstechnieken richten zich op bewust ademen. Als OH niet de methode voor jou is, zijn er een aantal andere technieken die ontspannend werken, het adembewustzijn verdiepen en ook trauma’s helen, zoals:

  • Mindufulness – een mindfulness beoefening die gebaseerd is op meditatie, mindful ademen en het vieren van elk moment.
  • EMDR – een methode die trauma’s geneest door middel van specifieke oogbewegingen.
  • Wim Hof Methode – focussen op de ademhaling en controle over de geest om verder te gaan dan schematisch denken over het lichaam.
  • Mindfulnesstherapieën – een van de therapieën gebaseerd op meditatie en het veranderen van de manier van denken. In dit specifieke geval geleid door specifieke spirituele leraren.

Tegenwoordig hebben we toegang tot een reeks alternatieve vormen om met ons bewustzijn te werken en zo ons leven te verbeteren en onze manier van denken te veranderen. Holotropische ademhaling is één suggestie in een zee van vele die zowel veel voorstanders als sceptici hebben. Het is de moeite waard om met kennis van zaken de methode te kiezen die voor jou het beste werkt.

- Reclame -
- Reclame -

Recente publicaties:

- Reclame -

Meer vergelijkbare artikelen:

- Reclame -