Blockchain is momenteel een van de populairste onderwerpen in de technologie-industrie. Maar wat is het eigenlijk? En waarom is blockchain zo populair geworden?
Zie ook: Mexc registratiebonus – hoe krijg je die? Bekijk het!
Laten we bij het begin beginnen. De eerste grote toepassing van blockchaintechnologie was bitcoin, dat in 2009 werd uitgebracht. Bitcoin is een cryptocurrency en blockchain is de onderliggende technologie. Cryptocurrency verwijst naar een digitale munt die op de blockchain draait.
Als we begrijpen hoe de blockchain met Bitcoin werkt, kunnen we zien hoe de technologie kan worden toegepast op veel andere echte toepassingen.
Bitcoin is het geesteskind van een mysterieuze persoon of groep mensen die bekend staat als Satoshi Nakamoto. Niemand kent de identiteit van Nakamoto, maar hun visie werd uiteengezet in een witboek uit 2009 met de titel ‘Bitcoin: Peer-to-Peer Electronic Cash System’.
Bekijk ook – Digitale Nomaden, wie zijn de Digitale Nomaden en hoe leven ze?
De blockchain van Bitcoin
De blockchain achter Bitcoin is een openbaar register van elke transactie die heeft plaatsgevonden. Er kan niet mee geknoeid of mee geknoeid worden. Voorstanders van de technologie zeggen dat dit Bitcoin-transacties veiliger maakt dan de huidige systemen.
Hier zijn enkele feiten over Bitcoin:
- Het wordt niet uitgegeven door een centrale autoriteit.
- De voorraad is beperkt
- Er zijn er momenteel iets meer dan 17 miljoen in omloop.
- Er wordt algemeen aangenomen dat de eerste transactie met bitcoin werd uitgevoerd door een programmeur genaamd Laszlo Hanyecz, die 10.000 bitcoin uitgaf aan twee Papa John’s pizza’s in 2010.
- De identiteit van bitcoin-bedenker Satoshi Nakamoto blijft een mysterie.
- Bitcoin is vaak gebruikt om illegale producten zoals drugs te kopen.
Hoe werkt het?
Bitcoin blockchain is ‘gedecentraliseerd’, wat betekent dat het niet wordt gecontroleerd door één centrale autoriteit.
Terwijl traditionele valuta worden uitgegeven door centrale banken, heeft Bitcoin geen centrale autoriteit. In plaats daarvan wordt Blockchain onderhouden door een netwerk van mensen die miners worden genoemd.
Deze ‘miners’, ook wel ‘nodes’ genoemd op het netwerk, zijn mensen met speciaal gebouwde computers die met elkaar concurreren om complexe wiskundige problemen op te lossen om transacties te maken.
Stel bijvoorbeeld dat veel mensen bitcoin-transacties doen. Elke transactie komt van een portemonnee die een ‘private key’ heeft. Dit is een digitale handtekening en levert wiskundig bewijs dat de transactie afkomstig is van de eigenaar van de portemonnee.
Stel je nu voor dat er over de hele wereld veel transacties plaatsvinden. Deze individuele transacties worden gegroepeerd in een enkel blok, georganiseerd volgens strikte cryptografische regels. Het blok wordt naar het Bitcoin-netwerk gestuurd, dat bestaat uit mensen met krachtige computers. Deze computers strijden met elkaar om de transactie te valideren door te proberen complexe wiskundige puzzels op te lossen.
De winnaar ontvangt een beloning in de vorm van een Bitcoin.
Dit gevalideerde blok wordt vervolgens toegevoegd aan eerdere blokken om een keten van blokken te vormen die een blockchain wordt genoemd.
Blockchain is bestand tegen manipulatie
Een van de voordelen van de blockchain is dat er niet mee geknoeid kan worden. Elk blok dat aan de ketting wordt toegevoegd, bevat een harde, cryptografische verwijzing naar het vorige blok.
Deze verwijzing is onderdeel van het wiskundige probleem dat moet worden opgelost om het volgende blok aan het netwerk en de keten toe te voegen. Een deel van de oplossing van de puzzel is het uitwerken van een willekeurig getal dat een ‘nicht’ wordt genoemd. De nicht, gecombineerd met andere gegevens zoals de transactiegrootte, creëert een digitale vingerafdruk die een hash wordt genoemd. Deze wordt versleuteld, waardoor hij veilig is.
Elke hash is uniek en moet aan bepaalde cryptografische voorwaarden voldoen. Zodra dit is gebeurd, wordt het blok voltooid en toegevoegd aan de keten.