Lasersnijden – moderne technologie in het dagelijks leven

Controleer ook

Lifestyle

Elisabeth Fontaine
Elisabeth Fontainehttps://efpa.be/
Hallo, ik ben Elisabeth Fontaine, ik doe al 20 jaar aan wet van aantrekking, yoga, chakra en onderbewustzijnswerk. Ik heb een gecertificeerde eerstegraads Reikicursus afgerond. Omdat ik de mogelijkheden in onze geest met jullie wil delen, ben ik de blog efpa.be begonnen, waar ik artikels schrijf over mijn activiteiten en vaardigheden. Ik geloof dat iedereen het recht heeft om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren en daarom maak ik gidsen over manifestatie, gezondheid, de kracht van de menselijke geest en leefstijladviezen. Ik ben ervan overtuigd dat je hier veel aantrekkelijke en waardevolle inhoud voor jezelf zult vinden, waarmee je naar het hoogste niveau van je potentieel kunt stijgen. Ik nodig je uit om efpa.be te lezen en je leven te veranderen. De wet van de aantrekkingskracht werkt echt!

Tegenwoordig zijn veel mensen die metalen voorwerpen in hun dagelijks leven willen bewerken op zoek naar de ideale oplossing om dit te doen zonder deze voorwerpen te beschadigen. Hoewel dit type bewerking van alledaagse voorwerpen met de hand kan worden gedaan, wordt lasersnijden een steeds populairdere oplossing. Vanwege de vele voordelen van het gebruik van deze methode in het dagelijks leven en de economie, is het de moeite waard om precies te weten wat lasersnijden is en waarom het de moeite waard is om voor deze oplossing te kiezen.

Wat is lasersnijden?

Om precies te begrijpen wat lasersnijden is en waar het uit bestaat, is het allereerst de moeite waard om te weten wat een laser is. Volgens de huidige definitie is een laser niets anders dan de versterking van zichtbaar licht door middel van de geforceerde emissie van infrarode straling. Met andere woorden, de fotonen die de basis vormen van de lichtstraal worden in beweging gebracht door een elektrische stroom. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat deze deeltjes hun energie gaan uitzenden in de vorm van licht in de vorm van een bundel. Het is deze straal die een laserstraal, laserstraal of laser wordt genoemd.

De laser zelf bestaat weer uit drie basiselementen, waaronder een extern pompsysteem, een optische resonator en een geëxciteerd actief medium. Door het gebruik van de bovengenoemde componenten kan de laserstraal worden uitgezonden. Dit maakt het op zijn beurt mogelijk om bijvoorbeeld allerlei metalen voorwerpen te snijden die zowel in het dagelijks leven als in verschillende industrieën worden gebruikt.

Hoe ziet lasersnijden van metalen oppervlakken eruit?

Lasersnijden is een uiterst handige methode om nauwkeurig door allerlei metalen oppervlakken te snijden, omdat objecten van elke grootte en dikte snel gesneden kunnen worden. De laserstraal, die onder de juiste hoek en met gelijke intensiteit op het geselecteerde oppervlak valt, is in staat om dit kleine deel van het metalen oppervlak precies te smelten en te verdampen.

Het lasersnijproces zelf is gebaseerd op het feit dat, met behulp van de bovengenoemde componenten die de laserstraal vormen, het mogelijk is om de apparatuur in te stellen met de juiste intensiteit van de laserstraalinval voor de grootte, vorm en dikte van het metalen oppervlak. Het is dan ook mogelijk om de diameter van zo’n laserstraal in te stellen, die meestal niet meer is dan een halve millimeter en waarmee de structuur van het hele materiaal of oppervlak kan worden gesneden. Het enige wat dan nog nodig is, is de machine opstarten en de laserstraal op het aangewezen gebied richten om een gelijkmatig gesneden oppervlak te krijgen zonder grotere krachten uit te hoeven oefenen op de te snijden plaat.

Lasersnijden - groen in de industrie
Lasersnijden – groen in de industrie

Voordelen van lasersnijden in de praktijk

Hoewel sommige mensen het gebruik van lasersnijden in veel situaties in twijfel trekken, heeft deze methode ongetwijfeld meer voordelen dan traditionele methoden voor het snijden en vervormen van geselecteerde oppervlakken. De voordelen van lasersnijden van metalen oppervlakken zijn ongetwijfeld

 • de veelzijdigeaard van het lasersnijproces – lasersnijden dankt zijn veelzijdige aard voornamelijk aan het feit dat door het variëren van de intensiteit of het volume van de laserstraal verschillende modificaties kunnen worden aangebracht aan het geselecteerde metalen oppervlak. Dit kan bijvoorbeeld worden opgevat als het verhitten van een geselecteerd metaaloppervlak door middel van warmtebehandeling, het smelten van een geselecteerd deel van het metaaloppervlak zodat het naar wens kan worden gevormd, en verdamping. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om een bepaald oppervlak te reinigen van onzuiverheden die zich dieper in de metaalstructuur bevinden, om een geselecteerd oppervlak te graveren of om de weerstand tegen externe invloeden te verhogen;
 • milieuaspect – in tegenstelling tot traditionele vormen van metaalsnijden waarbij bijvoorbeeld gecompliceerdere apparatuur of kracht wordt gebruikt, heeft lasersnijden zonder twijfel een positief milieuaspect. De belangrijkste reden hiervoor is dat lasersnijden zorgt voor een precieze verandering in de vorm of dikte van het geselecteerde metalen oppervlak met vrijwel geen productieafval. Met andere woorden, lasersnijden creëert geen onnodige fragmenten van metalen oppervlakken – en dus vervuilt afval het milieu niet.
 • financieel aspect – een ander voordeel dat lasersnijden onderscheidt van andere vormen van metaaloppervlakteverandering is de reële mogelijkheid om geld te besparen. Het is mogelijk om de kosten in verband met de verwerking of verwijdering van afval na de productie te verminderen (of volledig te elimineren), of om de kosten in verband met bijvoorbeeld het kopen van een soortgelijk metalen voorwerp te verminderen door het ontbreken van de mogelijkheid om de vorm te veranderen;
 • demogelijkheid om het vermogen en de intensiteit van laserstralen vrij te manipuleren – er kunnen verbluffende resultaten worden bereikt omdat het vermogen en de intensiteit van laserstralen vrij kunnen worden aangepast aan het geselecteerde oppervlak. Dit zou niet mogelijk zijn met andere, bijv. handmatige, methoden om metalen oppervlakken aan te passen;
 • geen fysiek contact van de lasersnijapparatuur met het te snijden oppervlak – een ander voordeel van lasersnijden is het feit dat er tijdens het snijproces van een metalen oppervlak praktisch geen fysiek contact is tussen de laserstraal genererende apparatuur en het metalen oppervlak, bijv. plaatmetaal. Dit is uiterst belangrijk, vooral als u de hoogst mogelijke reinheid rond het te snijden metalen oppervlak wilt bereiken;
 • Verwijderen van scheurtjes en kleine mechanische beschadigingen met behulp van lasersnijden – door gebruik te maken van kunstmatige schokgolven en onder de extreem hoge druk die door de laserstraal wordt gegenereerd, kunnen microscheurtjes of kleine verontreinigingen op een eenvoudige manier nauwkeurig worden verwijderd. Dit is vooral erg belangrijk voor kleine oppervlakken zoals bestek.

Op basis van de bovengenoemde voordelen kan worden geconcludeerd dat lasersnijden de ideale oplossing is voor alle soorten metaalbewerking. Het maakt niet uit welke vorm, dikte of vorm van metalen oppervlak de geselecteerde persoon wil bereiken – lasersnijden zal, dankzij de precisie, de beste oplossing zijn.

Voor welke soorten materialen kan lasersnijden worden gebruikt?
Voor welke soorten materialen kan lasersnijden gebruikt worden?

Voor welke soorten materialen kan lasersnijden gebruikt worden?

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, kan lasersnijden worden gebruikt om de meeste metalen en sommige andere oppervlakken te vormen en er doorheen te snijden. Enkele van de meest voorkomende voorbeelden van oppervlakken waarvoor lasersnijden wordt gebruikt, zijn:

 • onderdelen voor de auto-industrie;
 • huishoudelijke keukenapparatuur, bijv. de productie van messen, vorken, lepels en andere keukenapparatuur;
 • bepaalde onderdelen voor militaire apparatuur
 • componenten voor elektronica;
 • kleine onderdelen die in de mobiele telefonie worden gebruikt
 • bepaalde metalen onderdelen die worden gebruikt in de ruimtevaartindustrie.

Daarnaast wordt lasersnijden gebruikt voor het snijden van niet-metalen oppervlakken zoals keramiek, aluminium of roestvrij staal en non-ferrometalen.

Is het de moeite waard om te kiezen voor lasersnijden?

Op basis van bovenstaande argumenten en de voordelen die het gebruik van lasersnijden met zich meebrengt, kunnen we stellen dat het een oplossing is waar iedereen voor kan kiezen. Dankzij de precisie die met dit type service gepaard gaat, het behoud van de zuiverheid van het oppervlak en een aantal andere voordelen, is het de meest economische en veelzijdige methode om de vorm van geselecteerde metalen of niet-metalen oppervlakken te veranderen.

- Reclame -
- Reclame -

Recente publicaties:

- Reclame -

Meer vergelijkbare artikelen:

- Reclame -