Guilty pleasure wat betekent het? Voorbeelden

Controleer ook

Lifestyle

Elisabeth Fontaine
Elisabeth Fontainehttps://efpa.be/
Hallo, ik ben Elisabeth Fontaine, ik doe al 20 jaar aan wet van aantrekking, yoga, chakra en onderbewustzijnswerk. Ik heb een gecertificeerde eerstegraads Reikicursus afgerond. Omdat ik de mogelijkheden in onze geest met jullie wil delen, ben ik de blog efpa.be begonnen, waar ik artikels schrijf over mijn activiteiten en vaardigheden. Ik geloof dat iedereen het recht heeft om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren en daarom maak ik gidsen over manifestatie, gezondheid, de kracht van de menselijke geest en leefstijladviezen. Ik ben ervan overtuigd dat je hier veel aantrekkelijke en waardevolle inhoud voor jezelf zult vinden, waarmee je naar het hoogste niveau van je potentieel kunt stijgen. Ik nodig je uit om efpa.be te lezen en je leven te veranderen. De wet van de aantrekkingskracht werkt echt!

Sommige dingen maken ons gelukkig, ook al beseffen we dat ze niet door iedereen worden gewaardeerd of als ‘goed’ worden beschouwd. Heb je ooit een favoriet tv-programma gehad waarvoor je je schaamde om toe te geven dat je ernaar keek? Of een liedje waar je graag naar luisterde maar bang was dat anderen je zouden uitlachen? Dat is wat‘guilty pleasure‘ is.

Definitie van guilty pleasure – wat is het?

Schuldig plezier is iets dat ons plezier geeft, ook al realiseren we ons dat het niet algemeen gewaardeerd of als ‘goed’ beschouwd wordt. Het kan een film, een tv-programma, muziek of zelfs eten zijn. Hoewel we ervan genieten, kunnen we ons tegelijkertijd een beetje schuldig of beschaamd voelen omdat we het leuk vinden.

Voorbeelden van schuldgevoelens

Schuldige genoegens zijn gevoelens van plezier die ons vergezellen wanneer we bepaalde activiteiten uitvoeren of bepaalde producten consumeren, ook al zijn we ons bewust van hun mogelijk ‘lage’ waarde in de ogen van de maatschappij. Hier zijn meer specifieke voorbeelden uit verschillende categorieën:

Muziek – we hebben allemaal dat ene liedje dat we graag hardop zingen als niemand luistert. Het kan een oude hit uit de jaren 90 zijn, een liedje uit onze kindertijd of zelfs een liedje uit een reclamespot dat we maar niet uit ons hoofd krijgen. Hoewel anderen ze misschien als ‘kitsch’ of ‘off-trend’ beschouwen, hebben ze voor ons een speciaal plekje in ons hart.

Televisie – heb je ooit een mysterieuze marathon gevolgd van een show die zo slecht was dat het goed was? Het kan een realityshow, een soap of zelfs een tekenfilm uit je kindertijd zijn. Hoewel critici ze misschien opkauwen en vrienden ons uitlachen, kunnen we het niet helpen dat we erdoor gecharmeerd zijn.

Eten – fastfood, snoep, vette snacks – al die dingen waarvan we weten dat ze niet goed voor ons zijn, maar waar we wel dol op zijn. Het kan middernachtpizza zijn, chocolade als ontbijt of zelfs patat met knoflooksaus. Hoewel we ons bewust zijn van hun calorische en gebrek aan voedingswaarde, kunnen we ze niet weerstaan.

Activiteit – heb je ooit de hele dag in je pyjama doorgebracht, films gekeken en niets gedaan? Of misschien heb je een geheime hobby, zoals postzegels verzamelen, sieraden maken of zelfs dansen in de regen? Hoewel deze hobby’s voor anderen misschien ‘bizar’ of ‘onconventioneel’ lijken, zijn ze voor ons een bron van plezier en ontspanning.

Het is belangrijk om te onthouden dat guilty pleasure iets individueels is. Wat voor de één guilty pleasure is, kan voor de ander heel normaal zijn. De sleutel is om jezelf en je keuzes te accepteren, ongeacht de mening van anderen.

Voorbeelden van Guilty pleasure
Voorbeelden van guilty pleasure / canva

Waarom hebben we schuldgevoelens?

Schuldig plezier is een complex gevoel dat het gevolg is van veel psychologische en sociale factoren. Hier zijn enkele redenen waarom we dit gevoel ervaren:

Sociale druk en het verlangen om erbij te horen

Van jongs af aan worden we gevormd door de maatschappij om ons heen. We leren wat ‘goed’ en ‘slecht’ is, wat ‘geaccepteerd’ en ‘niet geaccepteerd’ is. We willen deel uitmaken van een groep en geaccepteerd worden door anderen, dus passen we ons gedrag vaak aan aan sociale normen en verwachtingen. Als iets wat we leuk vinden niet algemeen geaccepteerd wordt, kunnen we ons schuldig of beschaamd voelen over onze keuzes.

Interne conflicten en morele dilemma’s

Soms kunnen onze guilty pleasures in strijd zijn met onze eigen waarden en overtuigingen. Als we bijvoorbeeld een gezonde eter zijn, maar van fastfood houden, kunnen we ons schuldig voelen omdat we ongezond eten. Ook als we milieubewust zijn, maar van luxe auto’s houden, kunnen we ons schuldig voelen omdat we ze bezitten.

Angst voor het oordeel van anderen

Angst voor wat anderen van onze keuzes zullen denken is voor velen van ons een sterke motivator. We zijn bang om beoordeeld, belachelijk gemaakt of afgewezen te worden door anderen vanwege onze guilty pleasures. Daarom verbergen we ze vaak of schamen we ons ervoor.

Het verlangen om “perfect” te zijn

In de wereld van vandaag is er veel druk om “perfect” te zijn in elk aspect van ons leven. We willen perfecte ouders, partners, werknemers, vrienden, enz. zijn. Als onze guilty pleasures niet in dit ‘ideale’ plaatje passen, kunnen we ons schuldig of onvervuld voelen.

Concluderend, schuldig plezier is een natuurlijk gevoel dat voortkomt uit onze menselijke natuur en sociale verwachtingen. Het is belangrijk om te onthouden dat we allemaal onze guilty pleasures hebben en dat daar niets mis mee is. De sleutel is om jezelf en je keuzes te accepteren, ongeacht de mening van anderen.

Wat zijn de voordelen van ‘Guilty pleasure’?

Hoewel de term ‘Schuldig plezier’ een schuldgevoel in zich draagt, is de realiteit dat veel mensen positieve voordelen ervaren van deze ‘beschamende’ genoegens. Hier zijn er een paar:

Vermindering van stressen spanning – In onze drukke wereld vol stress en druk kunnen guilty pleasures dienen als een korte onderbreking van de dagelijkse verantwoordelijkheden. Of het nu is door het kijken naar een favoriete tv-serie, het luisteren naar een oud liedje of het eten van een favoriet dessert, deze momenten stellen ons in staat om te ontspannen en tot rust te komen.

Het versterken van het gevoel van eigenwaarde – het erkennen en accepteren van onze guilty pleasures kan helpen bij het opbouwen van het gevoel van eigenwaarde. Het laat ons beseffen dat we menselijk zijn, dat we onze voorkeuren hebben en dat we ons daarvoor niet hoeven te schamen.

Behoud van positieve herinneringen – veel guilty pleasures zijn gekoppeld aan onze herinneringen uit het verleden. Het kan een liedje uit onze jeugd zijn, een film die we als kind hebben gezien of de smaak van een favoriet kindereten. Deze ‘gênante’ pleziertjes kunnen ons herinneren aan gelukkige momenten en onze positieve herinneringen versterken.

Creativiteit stimuleren – vaak kunnen schuldige pleziertjes, zoals films kijken, naar muziek luisteren of boeken lezen, ons inspireren en onze creativiteit stimuleren. Ze kunnen leiden tot nieuwe ideeën, perspectieven en inspiratie in ons professionele en persoonlijke leven.

Contact maken met anderen – hoewel het misschien lijkt alsof we de enigen zijn met bepaalde guilty pleasures, is de realiteit dat veel mensen dezelfde smaak hebben. Het delen van deze voorkeuren met anderen kan leiden tot diepere banden en het opbouwen van relaties op basis van gedeelde interesses.

Samenvatting

Schuldige genoegens zijn dingen die ons plezier geven, ook al worden ze niet door iedereen gewaardeerd. Hoewel we ons misschien schuldig voelen omdat we ervan genieten, kunnen ze eigenlijk heel goed zijn voor onze geestelijke gezondheid. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen zijn of haar guilty pleasure heeft en daar is niets mis mee.

- Reclame -
- Reclame -

Recente publicaties:

- Reclame -

Meer vergelijkbare artikelen:

- Reclame -