Soorten tinnitus – hoe ze van elkaar te onderscheiden?

Controleer ook

Lifestyle

Elisabeth Fontaine
Elisabeth Fontainehttps://efpa.be/
Hallo, ik ben Elisabeth Fontaine, ik doe al 20 jaar aan wet van aantrekking, yoga, chakra en onderbewustzijnswerk. Ik heb een gecertificeerde eerstegraads Reikicursus afgerond. Omdat ik de mogelijkheden in onze geest met jullie wil delen, ben ik de blog efpa.be begonnen, waar ik artikels schrijf over mijn activiteiten en vaardigheden. Ik geloof dat iedereen het recht heeft om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren en daarom maak ik gidsen over manifestatie, gezondheid, de kracht van de menselijke geest en leefstijladviezen. Ik ben ervan overtuigd dat je hier veel aantrekkelijke en waardevolle inhoud voor jezelf zult vinden, waarmee je naar het hoogste niveau van je potentieel kunt stijgen. Ik nodig je uit om efpa.be te lezen en je leven te veranderen. De wet van de aantrekkingskracht werkt echt!

Oren zijn een van de belangrijkste zintuigen van de mens. Ze stellen ons in staat om verschillende geluiden waar te nemen, zonder welke ons leven veel slechter zou zijn. Helaas kunnen de oren in veel gevallen ook last hebben van tinnitus, wat erg hinderlijk is en ons dagelijks functioneren kan beperken, maar sommige ook de slaap kan bevorderen. In dit artikel proberen we het probleem van de soorten tinnitus uit te leggen en beschrijven we hoe we ze van elkaar kunnen onderscheiden.

Wat is tinnitus?

Tinnitus is het geluid dat we horen zonder duidelijke geluidsbron. Soms zijn het continue geluiden zoals witte ruis, roze ruis of een ander soort geluid met een specifieke frequentie. Deze geluiden zijn zo hard dat ze het moeilijk kunnen maken om in slaap te vallen of het horen van andere geluiden onmogelijk maken.

Zie ook: Genezen van tinnitus

Tinnitus wordt veroorzaakt door verschillende geluidsbronnen, zoals ventilatoren, stofzuigers, haardrogers en andere elektrische apparaten. Soms treedt tinnitus op na blootstelling aan hoge tonen, zoals muziek of hard gemotoriseerd verkeer.

Tinnitus is uniform en vaak waarneembaar bij alle frequenties. In tegenstelling tot het auditieve signaal, dat variabel is, is tinnitus constant en onveranderlijk. Bovendien is de duur van de ruis langer dan de duur van het auditieve signaal.

Bij tinnitus is het ook gebruikelijk om duidelijke tinnitusgeluiden te horen. Dit zijn geluiden met een lagere frequentie die de hele tijd of alleen op bepaalde momenten te horen zijn. Afhankelijk van het type tinnitus, kan het worden gehoord als een suizend, krakend of continu geluid.

Tinnitus kan een symptoom zijn van verschillende aandoeningen, waaronder tumoren van het middenoor of stoornissen van de gehoorader. Ze kunnen ook veroorzaakt worden door gewenning – een proces waarbij het lichaam na lange tijd niet meer in staat is om een geluid met een vaste frequentie te onderscheiden en het daarom negeert.

Er is ook tinnitus, dat optreedt bij hoge frequenties. Dit kenmerk van tinnitus zorgt ervoor dat het slechts gedurende een korte periode hoorbaar is en dat het volume toeneemt met de duur. In tegenstelling tot het gehoor, dat gevoelig is voor alle frequenties, is tinnitus alleen hoorbaar bij lage en hoge frequenties.

Een ander type tinnitus is violette ruis. Dit type lawaai kan prikkelbaarheid veroorzaken en cognitieve vaardigheden verminderen. Het kan ook oorpijn en gehoorbeschadiging veroorzaken als het langdurig met hoge frequenties wordt uitgezonden.

Oorzaken van tinnitus

Tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, is een akoestische aandoening die miljoenen mensen over de hele wereld treft. Tinnitus kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder: stress, alcoholmisbruik, roken, medicatie, lawaai en gehoorbeschadiging. Omdat het aantal mensen met tinnitus toeneemt, is het belangrijk om de oorzaken te begrijpen.

Tinnitus kan een breed scala aan geluiden omvatten, van het subjectieve geluid van de zee tot het hoorbare geluid van het slaan van oceaangolven. Afhankelijk van de oorzaak kunnen oorsuizingen bovendien constant of met tussenpozen zijn. Bovendien kunnen ze hinderlijk of onmerkbaar zijn voor de persoon die ze ervaart.

Er zijn verschillende factoren die tinnitus kunnen uitlokken. Als het gehoorsysteem bijvoorbeeld beschadigd is, kan dit tinnitus veroorzaken. Dit kan worden veroorzaakt door oorontsteking of mechanische schade, zoals de effecten van te veel luisteren naar muziek via een koptelefoon. Te veel lawaai kan ook tinnitus veroorzaken, omdat overmatig lawaai het gehoorsysteem kan beschadigen.

Hoewel tinnitus vaak wordt veroorzaakt door gehoorschade, kan het ook worden veroorzaakt door genetische factoren. Studies hebben aangetoond dat kinderen en volwassenen die geboren zijn met gehoorproblemen tinnitus kunnen ervaren. Daarnaast kan tinnitus worden veroorzaakt door factoren tijdens de prenatale periode, zoals het gebruik van medicijnen en blootstelling aan tabaksrook.

Om de oorzaak van tinnitus vast te stellen, kan de arts aanraden dat de patiënt een gehoortest ondergaat om het tinnitus-spectrum te bepalen. Aan de hand van de uitgevoerde tests kan de arts factoren identificeren die in verband kunnen worden gebracht met de tinnitus. Op basis hiervan kan uw arts een geschikte behandeling aanbevelen om uw symptomen te helpen beheersen.

Oorzaken van oorsuizen
Oorzaken van tinnitus / canva

Witte ruis

Witte ruis is een van de meest voorkomende oorzaken van tinnitus. Het is een geluid dat bestaat uit tonen van verschillende frequenties, en de dichtheid is altijd hetzelfde. Het is een geluid dat kan worden ervaren door kinderen van alle leeftijden. Witte ruis wordt meestal aanbevolen voor mensen die moeite hebben om in slaap te vallen, omdat het de slaap beïnvloedt en helpt de omgeving te kalmeren. Daarnaast wordt het vaak gebruikt in huishoudelijke apparaten om ongewenste verstoringen te voorkomen.

Roze ruis

Roze ruis wordt ook gebruikt om de slaap te verbeteren. Het is een soort witte ruis die objectief stiller is dan witte ruis. Je kunt het gemakkelijk horen als je het decibelniveau van witte ruis vergelijkt met het decibelniveau van roze ruis. Roze ruis bevat een statisch geluid van 20-200 Hz, dat kan helpen om kinderen onder de zes jaar te kalmeren.

Rode ruis

Rode ruis is een ander type tinnitus dat wordt gebruikt om de slaap te verbeteren. Het is een soort witte ruis die objectief stiller is dan witte ruis. Rode ruis bestaat uit geluiden met een hoge frequentie die gebruikt kunnen worden om geluiden met een lagere frequentie te overstemmen. Daarnaast heeft rode ruis de neiging om de geluiden om je heen te dempen, wat stress kan verminderen en ontspanning kan verhogen.

Grijze ruis

Grijze ruis is een soort witte ruis die ook wordt gebruikt om de slaap te verbeteren. Grijze ruis is nog stiller dan witte ruis en bestaat uit tonen tussen 0 en 200 Hz, die ervaren kunnen worden door oudere kinderen en volwassenen. Het is een natuurlijker geluid dan witte of roze ruis en kan gemakkelijk op de achtergrond worden gehoord. Het kan ook worden gebruikt om geluiden in huis te overstemmen, zoals tikkende klokken, teddybeergeluiden of föhngeluiden.

Als je moeite hebt om in slaap te vallen, kun je proberen naar witte ruis te luisteren omdat het je kan helpen te kalmeren en te ontspannen. Er zijn ook andere soorten tinnitus, zoals roze ruis, rode ruis en grijze ruis, die kunnen worden gebruikt om lawaai in huis te verminderen of om de slaap te verbeteren. We raden u echter aan om uw arts te raadplegen als u slaapproblemen hebt, omdat sommige geluiden een negatieve invloed kunnen hebben op uw stemming en gezondheid.

- Reclame -
- Reclame -

Recente publicaties:

- Reclame -

Meer vergelijkbare artikelen:

- Reclame -