Elke ouder wacht vol ongeduld tot zijn of haar kind de eerste stapjes zet. Voor elk kind is dit individueel, dus de leeftijd waarop een kind zelfstandig begint te staan kan sterk variëren.
Elke ouder wacht vol verlangen tot zijn of haar kind zijn of haar eerste stapjes zet. Voor elk kind is dit individueel, dus de leeftijd waarop een kind zelfstandig begint te staan kan sterk variëren. Loopschoenen worden door deskundigen aanbevolen om rond het eerste levensjaar van een kind aan te schaffen, en hun belangrijkste doel is om een peuter buiten in beweging te krijgen.
Hoe zet een baby zijn eerste stapjes?
Deskundigen zijn het erover eens dat het kind op een natuurlijke manier moet beginnen met lopen. Het is absoluut niet aan te raden om het kind te dwingen de eerste stapjes te zetten. Na verloop van tijd zal je kind zijn of haar eigen vaardigheden beginnen te ontdekken en de wereld om zich heen leren kennen. Het kind moet leren lopen op blote voeten. Het is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat de juiste omstandigheden aanwezig zijn – verwijder gevaarlijke voorwerpen van de vloer of zet meubels vast. Met blote voeten ervaart de peuter stimulerende impulsen, die uiterst belangrijk zijn bij het zetten van de eerste stapjes.
Schoenen om te leren lopen zijn essentieel, want na verloop van tijd zal je kind uit de kinderwagen willen stappen en zelf gaan lopen. Buiten, tijdens een wandeling, is de omgeving niet bevorderlijk voor het lopen op blote voeten – dan zijn de eerste schoentjes ideaal. Maar wat moeten ze hebben?
Baby’s eerste schoentjes – de belangrijkste kenmerken
Loopschoenen moeten zorgvuldig worden uitgekozen, dat wil zeggen dat ze aan bepaalde eisen moeten voldoen. De hardheid en flexibiliteit van de zool is belangrijk; de zool moet buigen tot ongeveer 1/3 van zijn lengte en moet ook opzij draaien. Een ander kenmerk is lichtheid, want de constructie van het schoeisel mag niet te zwaar zijn en de voet van het kind niet onnodig belasten. Wandelschoenen moeten ademend en zacht zijn – de kwaliteit van de materialen is belangrijk. De keuze van het juiste materiaal zorgt voor een goede luchtventilatie, zodat de babyvoet kan ademen. Een goed passende hielcontrefort zorgt voor stabiliteit. De binnenkant van de schoen moet genoeg ruimte hebben voor de tenen van het kind. Het bovenwerk moet eindigen onder de enkel van de peuter. Veel mensen denken ten onrechte dat de enkel stijf moet zijn – dit soort schoeisel ondersteunt de loopvaardigheid niet. Het is ook niet aan te raden om extra inlegzolen in het schoeisel te doen.
Babyschoentjes zijn dus erg belangrijk in de vroege ontwikkelingsstadia, dus het is belangrijk om het juiste model te kiezen. Fabrikanten bieden ons een ruime keuze, maar deze schoentjes zijn niet altijd helemaal veilig.