Het leverdieet – wat je mag eten, regels, menu’s

Controleer ook

Lifestyle

Elisabeth Fontaine
Elisabeth Fontainehttps://efpa.be/
Hallo, ik ben Elisabeth Fontaine, ik doe al 20 jaar aan wet van aantrekking, yoga, chakra en onderbewustzijnswerk. Ik heb een gecertificeerde eerstegraads Reikicursus afgerond. Omdat ik de mogelijkheden in onze geest met jullie wil delen, ben ik de blog efpa.be begonnen, waar ik artikels schrijf over mijn activiteiten en vaardigheden. Ik geloof dat iedereen het recht heeft om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren en daarom maak ik gidsen over manifestatie, gezondheid, de kracht van de menselijke geest en leefstijladviezen. Ik ben ervan overtuigd dat je hier veel aantrekkelijke en waardevolle inhoud voor jezelf zult vinden, waarmee je naar het hoogste niveau van je potentieel kunt stijgen. Ik nodig je uit om efpa.be te lezen en je leven te veranderen. De wet van de aantrekkingskracht werkt echt!

Hetleverdieet wordt voornamelijk gebruikt om de conditie van het orgaan tijdens ziekte te verbeteren. Leer meer over de principes van het leverdieet, wat je wel en niet moet eten en hoe je voorbeelddieet eruit zou kunnen zien.

Leer meer over de lever en hoe deze functioneert in je lichaam

De lever is een heel belangrijk orgaan in ons lichaam en heeft als belangrijkste functie het ontgiften van het lichaam. Het helpt bij het afvoeren van gifstoffen die worden gevormd tijdens de stofwisseling en ingenomen via voedsel, stimulerende middelen en medicijnen. Wat zijn de andere functies?

  • Gal afscheiden – de lever scheidt ongeveer 1,5 liter gal per dag uit. Gal zorgt voor de emulsificatie van vetten; daarnaast komen er ook steroïdhormonen in terecht, dus de functie van gal is het ontgiften van het lichaam.
  • Eiwitproductie – de lever produceert eiwitten en slaat ze op. De eiwitten die de lever produceert en in het bloed uitscheidt zijn albumine, fibrinogeen, protrombine, globuline en angiotensinogeen.
  • Bloedfiltratie – zoals we al zeiden is de lever betrokken bij het reinigen van de organen van gifstoffen. Dit gebeurt meestal wanneer het lichaam in rust is tijdens de slaap, dus eiwitrijk en vet voedsel kun je beter niet eten voordat je naar bed gaat.
  • Omzetting van eiwitten en suikers in vetten.
  • De productie, opslag en afgifte van glucose.

Principes leverdieet

Hetleverdieet is een licht verteerbaar dieet, er zijn verschillende varianten van dit dieet, afhankelijk van het soort aandoening van het orgaan.

  • steatose van de lever – een dieet met een standaard hoeveelheid eiwitten en vezels, met minder vetten,
  • hepatitis – standaard hoeveelheid eiwitten, minder vet en vezels,
  • leverziekte met hepatische encefalopathie – verminderde hoeveelheid eiwitten, vezels en vetten.

Dranken en maaltijden tijdens een leverdieet mogen niet te warm of te koud zijn. Groenten moeten in drie maaltijden per dag worden opgenomen, fruit in maximaal twee. Bovendien mag fruit niet bij het avondeten worden gegeten. Wat zijn de andere regels van het leverdieet?

  • Ongeveer 5 kleinere, licht verteerbare maaltijden moeten om de 2-3 uur worden gegeten.
  • Het ontbijt mag maximaal een uur na het wakker worden worden gegeten worden en het avondeten niet later dan drie uur voor het slapen gaan.
  • Drink minstens 1,5 liter vocht per dag, voornamelijk mineraalwater en slappe thee.
  • Maaltijden tijdens het leverdieet moeten vers zijn en dezelfde dag bereid worden.
  • Voedsel moet worden gekookt in water, gestoomd of gebakken in folie.
  • Tijdens het leverdieet mag voedsel niet worden gefrituurd, vooral niet in frituurvet of paneermeel.
  • Vermijd pittige kruiden en zout.
  • Maaltijden moeten langzaam worden gegeten, in kleine hapjes, met goed kauwen.

Wat moet je eten tijdens het leverdieet?

Nu we de regels kennen, is het de moeite waard om te weten welke producten je tijdens het leverdieet moet eten vanwege hun gunstige effecten op de werking van dit organisme tijdens ziekte.

  • Graanproducten: tarwemeel, tarwebrood, gierstgrutten, griesmeel.
  • zuivelproducten: magere melk, magere yoghurt, kefir, karnemelk.
  • Soepen : soepen met groentebouillon en magere kippenbouillon.
  • vleesproducten: lamsvlees, kalfsvlees, hertenvlees, konijnenvlees, kippenvlees, kalkoenvlees.
  • vis : kabeljauw, snoek, snoekbaars, bot.
  • vetten: olijfolie, koolzaadolie, plantaardige margarine.
  • groenten: gepelde tomaten, komkommers, rode bieten, broccoli, bloemkool, selderij, groene sla, ijsbergsla, peterselie, aardappelen (gekookt of geroosterd zonder vet), courgettes.
  • Fruit: sinaasappels, mandarijnen, bananen, geschilde appels, frambozen, perziken, abrikozen, aardbeien.
  • Dranken: mineraalwater, zwarte thee, vruchtenthee, kruidenthee, granenkoffie.

Wat moet je vermijden tijdens een leverdieet?

De volgende producten moeten worden geëlimineerd uit het leverdieet:

  • graanproducten: tarwezemelen, brood met zemelen, volkoren- en roggebrood, boterhammen.
  • zuivelproducten : vette melk en producten met meer dan 2% vet, gecondenseerde melk, gele kaas, gevormde en verwerkte kaas, vette kwark.
  • soepen – vette bouillons, soepen met beenderbouillon, champignon-, vlees-, erwten-, bonen-, champignon-, kool-, komkommersoepen, soepen met room.
  • vleesproducten – vet vlees: varkensvlees, schapenvlees, rundvlees, eend, gans.
  • vis : sardine, haring, makreel, zalm, paling.
  • vetten : reuzel, spek, geklaarde boter.
  • groenten: erwten, bonen, prei, knoflook, uien, rode kool, gebakken aardappelen.
  • Fruit: pruimen, kersen, druiven, peren, watermeloen.
  • dranken: bruisend water, sterke koffiebonen, alcohol, koolzuurhoudende dranken, sterke thee.

Lever dieet menu

Benieuwd hoe je een voorbeeldmenu samenstelt? Bekijk onze suggestie.

  • Ontbijt: havermout of tarwebroodje met mager charcuterie en gepelde tomaat.
  • Tweede ontbijt : kwark of natuurlijke yoghurt.
  • Diner: gebakken kippenpoot zonder vel, rijst of gekookte aardappelen/gebakken kabeljauw met groenten.
  • middagsnack : fruitkusel of fruit- en groentecocktail met magere melk.
  • Diner: pompoen/tomatenroomsoep of boterham met vleeswaren of groenten.

Het menu van het leverdieet is niet ingewikkeld of beperkt. Het is belangrijk om rekening te houden met de bereidingswijze van het gerecht en geen vette producten te gebruiken.

Zie ook: Sapdieet principes, recepten effecten

- Reclame -
- Reclame -

Recente publicaties:

- Reclame -

Meer vergelijkbare artikelen:

- Reclame -