Heide is een zeer sierlijke plant. Met een beetje aandacht, bereidwilligheid en toewijding creëren ze een kleurrijk hoekje in je tuin. In het wild worden ze meestal in clusters gevonden en vormen ze heidevelden. In de tuin kun je de heide in verschillende composities rangschikken. Bloeiende heide is de voorbode van de herfst. Hun lange, paarse of witte bloeistengels die overvloedig bedekt zijn met kleine klokvormige bloemen vullen de tuin prachtig. Zelfs als de heide niet bloeit, is de tuin versierd met koudgroen gebladerte in verbazingwekkende vormen.
Heidesoorten
Er zijn echt heel veel soorten heide op de wereld. Ze verschillen behoorlijk van elkaar, dus het is de moeite waard om verschillende soorten van deze prachtige plant in de tuin te planten. Heidesoorten verschillen van elkaar
- bladkleur – de bladeren glinsteren in oranje, goud, zilvergrijs, lichtgroen, donkergroen
- bladtextuur – van glad tot fluweelachtig
- hoogte – de laagste variëteit struiken (White Lawn) hebben ongeveer 10cm, liggende stengels, en de hoogste (Longe White) kunnen tot 40cm hoog worden
- bloemkleur – een mix van witte, roze, paarse en violette bloemen zal zeker opvallen
- bloeidatum – de vroegste soorten bloeien al in juli, terwijl de latere soorten tot eind oktober bloeien
- bloemstructuur – afhankelijk van de variëteit zijn er volle of enkele bloemen. Sommige variëteiten ontwikkelen geen bloemen, waardoor ze hun levendige, intense kleur behouden.
Omstandigheden voor het kweken van heide
Allereerst moet je onthouden dat heide een geschikt, zuur substraat nodig heeft. Het is de moeite waard om te zorgen voor een goede vruchtbaarheid en doorlaatbaarheid van de grond, en als het substraat uitzonderlijk kleiachtig is, kan het nodig zijn om ongeveer 20-30 cm grond te verwijderen en aan te vullen met een geschikt mengsel. Het wortelsysteem van heide is vrij ondiep, dus bedekking is noodzakelijk na het planten. Anders verdampt het water te snel uit de grond. Voldoende vocht is uiterst belangrijk voor heide. Kies indien mogelijk een lichte en beschutte standplaats. Als je de heide op een lichte heuvel kunt planten, voorkom je dat de planten lang in het water staan. Dergelijke omstandigheden zorgen ervoor dat de plant goed overwintert, prachtig groeit en minder vatbaar is voor plagen zoals grauwe schimmel.
Verzorging van heide
Door zijn ondiepe wortelstelsel moet heide vaak en royaal water krijgen, bij voorkeur vroeg in de ochtend. Dit moet vooral gebeuren wanneer de planten aan het wortelen zijn. Overmatige bemesting is niet erg goed voor heide. Je kunt het beste kiezen voor langzaam vrijkomende meststoffen en deze in het vroege voorjaar rond de planten strooien, direct na het snoeien van de struiken. Voor een uitbundige bloei van de heide moeten de bloeistengels vóór het groeiseizoen onder de bloemlijn worden teruggesnoeid. Het vermeerderen van heide is mogelijk, maar niet erg rendabel. Een mooi gekweekte heidezaailing kost niet veel. Overwintering in de grond is mogelijk, maar vooral in sneeuwloze winters is heide beter bedekt met takken van coniferen.
Voordelen van heide kweken
- vullen prachtig lege ruimte in de tuin
- ze vallen op tussen hun groene vrienden
- brengen wat kleur in de tuin
- de bladeren sieren de tuin zelfs als de heide niet bloeit
- een mix van verschillende soorten voor een ongewone look in de tuin
- de bloemen zijn zeer duurzaam, vervellen niet en vallen niet voortijdig af
- ideaal voor licht hellend terrein
- relatief gemakkelijk te kweken
Auteur van de publicatie Deauteur van het artikel is Sklep Poradnika Ogrodnicza. |