Juiste bemesting van planten in de herfst

Controleer ook

Lifestyle

Elisabeth Fontaine
Elisabeth Fontainehttps://efpa.be/
Hallo, ik ben Elisabeth Fontaine, ik doe al 20 jaar aan wet van aantrekking, yoga, chakra en onderbewustzijnswerk. Ik heb een gecertificeerde eerstegraads Reikicursus afgerond. Omdat ik de mogelijkheden in onze geest met jullie wil delen, ben ik de blog efpa.be begonnen, waar ik artikels schrijf over mijn activiteiten en vaardigheden. Ik geloof dat iedereen het recht heeft om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren en daarom maak ik gidsen over manifestatie, gezondheid, de kracht van de menselijke geest en leefstijladviezen. Ik ben ervan overtuigd dat je hier veel aantrekkelijke en waardevolle inhoud voor jezelf zult vinden, waarmee je naar het hoogste niveau van je potentieel kunt stijgen. Ik nodig je uit om efpa.be te lezen en je leven te veranderen. De wet van de aantrekkingskracht werkt echt!

De herfst in de tuin is de tijd waarin de zomergewassen verdwijnen. Het is echter de perfecte tijd om na te denken over een goede voorbereiding op het volgende groeiseizoen en om onze planten dienovereenkomstig te bemesten. Hoe moet de juiste bemesting van onze planten er in de herfst uitzien? Laten we dit onderwerp eens nader bekijken. Nieuwsgierig? Daar gaan we!

De juiste macro- en micronutriënten voor planten in de herfst.

De herfst is het ideale moment om de grond te bemesten met kalium en fosfor. Je kunt ook in de verleiding komen om te bekalken. Bemest niet met stikstof. Waarom? Omdat het tijdens de winter uit de grond wordt gespoeld. Bovendien stimuleert stikstofbemesting in de herfst de groei van planten en maakt het ze moeilijker om in winterrust te gaan. Er is echter één uitzondering op deze regel. Dit is het geval met ureum onder fruitbomen. Deze dosis stikstof moet echter worden toegediend wanneer de bomen al klaar zijn met groeien en het belangrijkste doel is om schurft te bestrijden. Welke meststoffen zijn stikstofarm en geschikt voor herfstbemesting? Een goed voorbeeld is houtas, dat een rijk palet aan macro- en micronutriënten bevat die planten nodig hebben.

Als je geen fan bent van houtas, kun je basaltmeel gebruiken voor herfstbemesting. Dit is een minerale meststof van natuurlijke oorsprong. Het voordeel van het gebruik van meel is dat er geen risico is op overbemesting van de planten. De mineralen komen heel langzaam vrij, afhankelijk van de behoeften van de plant. Dit is niet alles wat basaltmeel ons te bieden heeft. Het bemest, belucht de bodem, bevordert de ontwikkeling van aerobe micro-organismen en immuniseert onze planten ook tegen ziekten dankzij het siliciumgehalte.

Planten bemesten in de herfst

Kalium is een bijzonder belangrijke voedingsstof die jonge planten nodig hebben om te groeien, en het is de moeite waard om kaliumzouten te gebruiken in de herfst. Kaliumzouten zijn goed oplosbaar in water en moeten goed worden gemengd met de grond. Op zware gronden moet de volledige dosis in de herfst worden toegediend. Op lichtere gronden 50% in de herfst en 50% in de lente.

Als je in de herfst wilt bemesten met fosfor, kun je het beste kiezen voor superfosfaten en beendermeel. Beendermeel heeft een effect tot meerdere jaren. Ze worden gebruikt op zure en vochtige bodems. Fosforhoudende mest kan gemengd worden met organische mest (mest, compost) om de beschikbaarheid van de voedingsstof te verhogen.

Bekalken verhoogt de pH van de grond, dus dit mag alleen gedaan worden op zure grond. Gebruik hiervoor een magnesiummeststof zoals dolomiet of magnesiumkalk. Breng de meststof geleidelijk aan op windstille dagen. Het is essentieel om een veiligheidsbril te dragen.

Voordelen van herfstbemesting

Het eerste belangrijke voordeel van het bemesten van planten in de herfst is dat ze niet verbranden, wat gemakkelijk kan gebeuren als je in de lente te intensief bemest. Tijdens de winterslaap van de planten worden de voedingsstoffen positief omgezet, worden de ballastelementen weggespoeld en wordt de toegediende meststof perfect verdeeld in de grond.

Door in de herfst te bemesten, kunnen we goedkopere meststoffen gebruiken of zelfs meststoffen die in de lente totaal nutteloos of zelfs schadelijk zouden zijn voor onze planten.

Ten derde kunnen we, als we in de herfst bemesten, met de komst van de lente onze tijd en energie voor tuinieren gebruiken voor andere, even belangrijke activiteiten voor de schoonheid van onze tuinen.

Herfstbemesting in de tuin zal een prachtig effect hebben bij de komst van de lente en de zomer. Kijk zelf maar.

Auteur:
Dit artikel is opgesteld in samenwerking met de online tuinwinkel Sklep Dla Ogrodu, die veel producten voor de tuin aanbiedt.
- Reclame -
- Reclame -

Recente publicaties:

- Reclame -

Meer vergelijkbare artikelen:

- Reclame -