Het Zimbardo experiment – wat was het precies?

Controleer ook

Lifestyle

Elisabeth Fontaine
Elisabeth Fontainehttps://efpa.be/
Hallo, ik ben Elisabeth Fontaine, ik doe al 20 jaar aan wet van aantrekking, yoga, chakra en onderbewustzijnswerk. Ik heb een gecertificeerde eerstegraads Reikicursus afgerond. Omdat ik de mogelijkheden in onze geest met jullie wil delen, ben ik de blog efpa.be begonnen, waar ik artikels schrijf over mijn activiteiten en vaardigheden. Ik geloof dat iedereen het recht heeft om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren en daarom maak ik gidsen over manifestatie, gezondheid, de kracht van de menselijke geest en leefstijladviezen. Ik ben ervan overtuigd dat je hier veel aantrekkelijke en waardevolle inhoud voor jezelf zult vinden, waarmee je naar het hoogste niveau van je potentieel kunt stijgen. Ik nodig je uit om efpa.be te lezen en je leven te veranderen. De wet van de aantrekkingskracht werkt echt!

Het Zimbardo experiment is een van de beroemdste en meest controversiële psychologische experimenten. Het werd in 1971 uitgevoerd door Philip Zimbardo, professor in de psychologie aan de Stanford University.

Wat was het Zimbardo Experiment?

Het Zimbardo Experiment is een van de beroemdste psychologische experimenten aller tijden. Het werd in 1971 uitgevoerd door professor Philip Zimbardo aan de Stanford Universiteit en was ontworpen om te testen hoe persoonlijkheid en situatie menselijk gedrag kunnen beïnvloeden. Vierentwintig vrijwilligers werden geselecteerd voor het experiment en verdeeld in twee groepen – gevangenen en bewakers. De deelnemers aan het experiment werd gevraagd een reeks psychologische tests te ondergaan om er zeker van te zijn dat ze geestelijk gezond waren. Vervolgens werden ze in rollen ingedeeld en verbleven ze zes dagen in een speciaal geprepareerde gevangenis.

Het Zimbardo experiment – het verloop van het experiment

Een van de beroemdste psychologische experimenten, uitgevoerd door professor Zimbardo, was ontworpen om uit te zoeken hoe persoonlijkheid en situatie het gedrag van een persoon kunnen beïnvloeden. Het experiment bestond uit het verdelen van de deelnemers in twee groepen – gevangenen en bewakers. De eerste groep droeg speciale kostuums en het was hun taak om de instructies van de bewakers op te volgen. De bewakers, aan de andere kant, hadden de taak om de acties van de gevangenen te controleren en te begeleiden. Het experiment zou een week duren, maar Zimbardo besloot er na een paar dagen mee te stoppen omdat hij merkte dat de deelnemers mentale problemen begonnen te krijgen.

Onderzoek en conclusies – het Zimbardo experiment

Tijdens het experiment werden de ‘gevangenen’ onderworpen aan verschillende vormen van controle en discriminatie door de ‘bewakers’. De resultaten van het experiment waren zeer interessant – het bleek dat degenen die de rol van ‘bewaker’ speelden zich steeds agressiever en meedogenlozer begonnen te gedragen tegenover de ‘gevangenen’. Daarentegen werden degenen die de rol van ‘gevangene’ speelden apathisch en machteloos.

Deconclusies van Zimbardo’s experiment zijn erg belangrijk voor de psychologie en voor ons allemaal. Ze laten zien dat persoonlijke eigenschappen en de omgeving een enorme invloed hebben op ons gedrag. Vaak zijn we ons bewust van deze invloed, maar soms ook niet. Het is daarom de moeite waard om dit altijd in gedachten te houden en te onthouden dat ieder van ons zich kan gedragen op een manier die we niet zouden willen, als we ons maar in de juiste omgeving en situatie bevinden.

- Reclame -
- Reclame -

Recente publicaties:

- Reclame -

Meer vergelijkbare artikelen:

- Reclame -