November is waarschijnlijk de laatste maand waarin we geen grote vorst hoeven te verwachten. Dit is het moment om de tuin op te ruimen en de planten die erin groeien te verzorgen. Welk onderhoud is de moeite waard in deze periode? Waar moet je speciale aandacht aan besteden zodat alle planten een snelle start maken in de lente?
Planten voorbereiden op de winter
Sommige sierplanten in je tuin moeten speciaal worden voorbereid voor de winter. Als je planten hebt die niet erg vorstbestendig zijn, is het de moeite waard om ze te bedekken met dennenschors, naalden of zaagsel. Bedek koudgroene struiken met stromatten of coniferentakken. November is de ideale tijd om dit soort werk uit te voeren, maar de temperatuur moet altijd in de gaten worden gehouden; dit soort behandeling kan gerust worden uitgesteld als november een relatief warme en vorstvrije maand blijkt te zijn.
Siergrassen zoals Miscanthus en Splendidium kunnen in deze periode stevig worden vastgebonden met bindtouw. Zo overleven ze de winter beter en worden hun wortels beschermd tegen vorst. Denk eraan dat dit geen goed moment is om te snoeien; de juiste tijd daarvoor is in het voorjaar.
Fruitbomen en struiken controleren
Het is een goed idee om je fruitbomen voor de winter zorgvuldig te controleren. November is een goed moment om de laatste bespuitingen tegen schimmelziekten uit te voeren. Dit geeft de planten een betere start in het voorjaar. Het is een goed idee om de bomen te inspecteren en te controleren op nesten van ongedierte. Als je er vindt, verwijder ze dan.
Het is belangrijk om te onthouden dat het achterlaten van onverzorgde bladeren onder fruitbomen het volgende jaar secundaire infecties kan veroorzaken. We moeten ze dus zo snel mogelijk verwijderen.
Spuiten in deze periode moet gebeuren bij windstil weer, overdag als de temperatuur niet onder de 5 graden Celsius zakt.
Vergeet niet water te geven
Veel mensen stoppen met het besproeien van planten in de tuin zodra de hete periode voorbij is. Meer regen in september doet ons helemaal vergeten dat de planten in onze tuin nog steeds leven, ook al groeien ze niet meer intensief. De juiste hoeveelheid vocht geven is essentieel om ze in goede conditie te houden.
Dit geldt zowel voor het gazon als voor fruit- en sierplanten. Gebrek aan water is een veel voorkomende oorzaak van wintersterfte. Het is daarom aan te raden om de planten grondig water te geven voordat de winter begint. We hoeven dit natuurlijk niet te doen als november een uitzonderlijk natte maand is, wat soms het geval is.
Vergeet niet dat november de laatste tijd is om water uit automatische bewateringssystemen te verwijderen. Als je die hebt, gebruik dan een compressor om het water eruit te blazen, want door de vorst kan het hele systeem eruit springen.
Vergeet niet op te ruimen!
In november vallen de laatste bladeren van de bomen. Dit is het laatste moment om de bladeren in je tuin weg te werken. Wat kun je doen om dit probleem snel op te lossen? We kunnen de bladeren natuurlijk bij elkaar harken met een hark; dit is waarschijnlijk de populairste manier om van opgedroogde bladeren in de tuin af te komen. We kunnen dit echter ook met succes doen met een zitmaaier, die uitstekend werkt als bladzuiger. Natuurlijk zijn er ook speciale oplossingen zoals benzineblazers die gemakkelijk bladeren en kleine takken van bomen kunnen vegen.
Vergeet niet dat organisch afval niet kan worden verbrand. De enige manier om er vanaf te komen is door het te verpakken in biologisch afbreekbare afvalzakken of het te composteren op uw eigen perceel.
Auteur van het artikel Publicatie van het artikel in samenwerking met Target – een toonaangevende fabrikant van tuinverzorgingsproducten. |