Uitstelgedrag is vaak een oorzaak van stress en mislukking. Daarom is het belangrijk om manieren te vinden om ermee om te gaan. Het is een goed idee om te beginnen met het begrijpen van de redenen waarom we uitstellen. Dit kan de eerste stap zijn om ermee om te gaan.
Wat is uitstelgedrag? Definitie van de term
Uitstelgedrag is het uitstellen van iets wat eigenlijk meteen gedaan zou moeten worden. We kunnen zeggen dat we uitstellen wanneer we, in plaats van iets aan te pakken dat nu belangrijk is, liever iets aanpakken dat minder belangrijk of zelfs irrelevant is. We kiezen vaak voor wat gemakkelijker of leuker is, en niet noodzakelijk voor wat belangrijker is.
Uitstelgedrag kan stress en frustratie veroorzaken omdat iets uitstellen ertoe kan leiden dat de taak moeilijker of tijdrovender wordt dan voorheen. Het kan er ook toe leiden dat een taak helemaal niet gedaan wordt omdat er geen tijd meer voor is.
Wat is uitstelgedrag?
Uitstelgedrag is het uitstellen van het doen van klusjes na verloop van tijd. Je zou kunnen zeggen dat het luiheid is, maar niet echt. Uitstellers hebben vaak zowel een motivatie- als een timemanagementprobleem. Ze stellen het vaak uit om klusjes te doen die veel moeite kosten of moeilijk zijn. In zulke situaties is er vaak sprake van stress en angst. Uitstelgedrag kan een ernstig probleem zijn in het dagelijks leven, omdat het moeilijk kan zijn om verantwoordelijkheden na te komen en doelen te bereiken.
Oorzaken van uitstelgedrag
Uitstelgedrag is een fenomeen dat veel mensen treft. Het kan worden omschreven als iets uitstellen, ook al weet je dat je het moet doen. Uitstelgedrag heeft veel oorzaken. Eén daarvan is faalangst. Als iemand problemen heeft met zelfvertrouwen en bang is om ergens in te falen, is het heel gemakkelijk om het uit te stellen. Een andere reden is gebrek aan motivatie. Als iemand het nut niet inziet van wat hij moet doen, zal hij het ook gemakkelijk kunnen uitstellen. Een andere oorzaak is perfectionisme. Als iemand wil dat alles perfect is en er geen vertrouwen in heeft dat dit ook zo zal zijn, zal hij het gemakkelijk kunnen uitstellen.
Gevolgen van uitstelgedrag
Wat zijn de gevolgen van uitstelgedrag? Ten eerste is er natuurlijk de mindere kwaliteit van het werk. Wanneer we iets uitstellen, is het vaak zo dat we niet langer de kracht of het verlangen hebben om het te doen en dat het werk niet zo goed wordt als het zou kunnen.
Ten tweede gaat uitstelgedrag gepaard met aanzienlijke stress. Als we een taak moeten doen en we blijven die maar uitstellen, blijven we erover piekeren en hebben we het gevoel dat het steeds moeilijker wordt om het te doen. Als gevolg daarvan kunnen we zo gestrest raken dat we gezondheidsproblemen ontwikkelen – er kunnen problemen zijn met slapen, eetlust of concentratie.
Daarom is het zo belangrijk om uitstelgedrag aan te pakken. Hoe doe je dat? Allereerst moet je je realiseren dat het een probleem is dat opgelost kan en moet worden. Je kunt niet opgeven en accepteren dat we belangrijke taken altijd zullen uitstellen.
Vervolgens is het de moeite waard om na te denken over de oorzaak van ons uitstelgedrag. Vaak is het zo dat we bang zijn om een taak uit te voeren, omdat we bang zijn dat we het niet aankunnen. Als dit het geval is, is het goed om te bedenken dat we nooit weten hoe dingen zullen uitpakken als we het niet proberen.
Verschillende antiprocrastinatiemethoden, zoals de “Monkey method” of de “Pomodoro method”, kunnen ook nuttig zijn. Het is de moeite waard om ze te leren kennen en te proberen ze toe te passen in je leven.
Onthoud dat uitstelgedrag een probleem is dat opgelost kan worden. Het is de moeite waard om je erin te verdiepen en het zo snel mogelijk te bestrijden, want het kan ons leven echt negatief beïnvloeden.