Wortel inprenting: Wat is het en hoe ga je ermee om?

Controleer ook

Lifestyle

Elisabeth Fontaine
Elisabeth Fontainehttps://efpa.be/
Hallo, ik ben Elisabeth Fontaine, ik doe al 20 jaar aan wet van aantrekking, yoga, chakra en onderbewustzijnswerk. Ik heb een gecertificeerde eerstegraads Reikicursus afgerond. Omdat ik de mogelijkheden in onze geest met jullie wil delen, ben ik de blog efpa.be begonnen, waar ik artikels schrijf over mijn activiteiten en vaardigheden. Ik geloof dat iedereen het recht heeft om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren en daarom maak ik gidsen over manifestatie, gezondheid, de kracht van de menselijke geest en leefstijladviezen. Ik ben ervan overtuigd dat je hier veel aantrekkelijke en waardevolle inhoud voor jezelf zult vinden, waarmee je naar het hoogste niveau van je potentieel kunt stijgen. Ik nodig je uit om efpa.be te lezen en je leven te veranderen. De wet van de aantrekkingskracht werkt echt!

Velen van ons hebben last van likdoorns op de voeten, maar wist je dat er zoiets bestaat als likdoorns met wortel en al? Kom meer te weten over deze kwaal en leer over effectieve behandelingen.

Wortelafdrukken – kenmerken

Wortelafdrukken zijn specifieke verdikkingen van de opperhuid, gekenmerkt door een harde basis die voelbaar is bij aanraking. Binnenin bevindt zich een zogenaamde hoornspil, beter bekend als een wortel. Dit zijn letsels die veel ongemak kunnen veroorzaken, vooral bij het lopen. Deze likdoorns verschillen van eelt doordat ze beperkter zijn en diep in de huid doordringen. Ze ontstaan vooral door constante druk of wrijving, vaak veroorzaakt door slecht schoeisel. Centraal in de likdoorns zit de eerder genoemde hoorn pus, die kegelvormig is. De scherpe punt ervan zit diep in de huid, wat de belangrijkste oorzaak is van pijn bij het lopen. Het is ook vermeldenswaard dat likdoorns met een wortel verward kunnen worden met eeltplekken, maar deze laatste zijn uitgebreider en missen de kenmerkende ‘wortel’. Likdoorns met een wortel zijn pijnlijker, vooral als er voortdurend druk op wordt uitgeoefend.

Oorzaken van likdoorns met een wortel

Likdoorns van dit type ontstaan meestal door het dragen van slecht passend schoeisel dat schuurt of druk uitoefent op de huid. Langdurige blootstelling aan dergelijke factoren leidt tot de vorming van likdoorns op de voet met een wortel. Schoeisel is echter niet de enige oorzaak van de vorming ervan. Andere factoren zijn overgewicht, abnormaal lopen, lang staan en het beoefenen van bepaalde sporten. Andere oorzaken zijn het dragen van slecht passende sokken, die wrijving kunnen veroorzaken op bepaalde delen van de voet. Het is de moeite waard om te vermelden dat likdoorns niet alleen kunnen verschijnen door te strak schoeisel, maar ook door te los schoeisel, dat de voet niet voldoende ondersteunt en leidt tot verkeerd looppatroon. Al deze factoren leiden tot verhoogde druk op bepaalde delen van de voet, wat resulteert in de vorming van likdoorns met een wortel.

Huismiddeltjes voor likdoorns met een wortel

Als de likdoorns niet te groot zijn, kunnen we proberen er zelf vanaf te komen. Een populair huismiddeltje is het weken van de voeten in soda. Een ander effectief middel is knoflook, dat antibacteriële eigenschappen heeft en de genezing versnelt.

Stap 1: Voeten weken in zuiveringszout

Je voeten weken in zuiveringszout helpt om de huid zachter te maken en maakt het makkelijker om de likdoorns te verwijderen. Maak gewoon een kom met warm water, voeg 2-3 eetlepels zuiveringszout toe en laat je voeten 20-30 minuten weken. Na deze tijd wrijf je zachtjes over het getroffen gebied met een puimsteen.

Voeten weken in zuiveringszout
Huismiddeltjes voor likdoorns met wortel /canva

Stap 2: Gebruik van knoflook

Knoflook staat bekend om zijn antibacteriële eigenschappen. Om het te gebruiken in de strijd tegen likdoorns, snijd je een teentje knoflook doormidden en wrijf je het over het gebied van de likdoorns. Je kunt ook een knoflookpleister maken – leg een plakje knoflook op de likdoorns en zet het een nacht vast met een pleister.

Het gebruik van knoflook bij likdoorns
Knoflook aanbrengen / canva

Stap 3: Hydraterende en exfoliërende crèmes

Regelmatig gebruik van vochtinbrengende crèmes kan likdoorns helpen voorkomen. Als de likdoorns echter al zijn verschenen, is het de moeite waard om scrubcrèmes te gebruiken die verkrijgbaar zijn bij de apotheek. Deze bevatten ingrediënten, zoals urea, die helpen om de verdikte huid te verwijderen.

Crèmes voor likdoorns
Hydraterende en exfoliërende crèmes / canva

Stap 4: Likdoornpleisters

In de apotheek zijn speciale pleisters voor likdoorns verkrijgbaar om ze te helpen behandelen. Deze pleisters bevatten exfoliërende stoffen die het genezingsproces van de likdoorns versnellen. Het is een goed idee om ze aan te brengen volgens de aanbevelingen van de fabrikant.

Hoewel thuismethoden effectief kunnen zijn in de strijd tegen likdoorns, is het voor diepe en pijnlijke likdoorns met een wortel de moeite waard om een podotherapeut te raadplegen.

Likdoornpleisters
Likdoorns / canva

Professionele methoden om likdoorns te verwijderen

Voor grote en pijnlijke likdoorns is het de moeite waard om een podotherapeut te raadplegen. De specialist kan verschillende behandelmethoden gebruiken, zoals schuren of zagen. Er bestaan ook speciale behandelingspleisters om likdoorns aan de voetwortel te helpen verwijderen. Hier zijn enkele professionele methoden om likdoorns te verwijderen:

  • Laser likdoorns verwijderen: Dit is een van de nieuwste en meest effectieve methoden. De behandeling is minimaal invasief, meestal eenmalig en geeft snel resultaat.
  • Mechanische verwijdering van afdrukken: Hierbij wordt gereedschap gebruikt zoals een beitel, freesmachine of scalpel. Dit is de meest gebruikte methode door podotherapeuten.
  • Elektrocoagulatie: Bij deze methode wordt een elektrische stroom gebruikt om de likdoorns te verwijderen. Het wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving.
  • Cryochirurgie: De afdruk wordt op een gecontroleerde manier bevroren, waardoor deze vernietigd wordt. Dit is een methode die vaak door dermatologen wordt gebruikt.
  • Herstellende pleisters: Deze zijn doordrenkt met speciale stoffen die helpen om de likdoorns zachtjes te verwijderen. De pleisters moeten op de likdoorns worden geplakt en regelmatig worden vervangen.
Professionele methoden voor het verwijderen van likdoorns
Professionele methoden om likdoorns te verwijderen

Eelt, likdoorns en likdoorns – verschillen

Het is belangrijk om te weten dat likdoorns verdikkingen op de handen of voeten zijn die beperkter zijn dan eelt. Eeltplekken zijn uitgebreider, terwijl likdoorns op de voeten diep in de huid doordringen en een wortel hebben. Eelt daarentegen is een pijnlijke verdikking die qua structuur en locatie verschilt van likdoorns.

Eeltplekken ontstaan door langdurige druk of wrijving, meestal op de voeten, maar kunnen ook op de handen voorkomen. Het zijn letsels die geen pijn veroorzaken, maar er wel lelijk kunnen uitzien. Likdoorns, ook wel likdoorns genoemd, zijn daarentegen pijnlijke verdikkingen van de huid die zich ontwikkelen op plaatsen waar druk op wordt uitgeoefend, zoals de gewrichten van de vingers of gebieden tussen de tenen. Likdoorns kunnen zich ook onder de nagelplaat bevinden, waardoor ze bijzonder pijnlijk zijn.

In tegenstelling tot eeltplekken, die plat zijn, hebben likdoorns een kenmerkende structuur met een zogenaamde wortel die diep in de huid dringt en pijn veroorzaakt. Likdoorns lijken weliswaar op likdoorns, maar verschillen ervan door hun locatie en zijn boller.

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen deze drie soorten huidlaesies, omdat de behandelmethoden kunnen verschillen afhankelijk van het type laesie. Bij twijfel is het de moeite waard om een podotherapeut of dermatoloog te raadplegen.

Samenvatting van het probleem van likdoorns met een wortel

Wortel likdoorns zijn pijnlijke en ontsierende letsels op de huid van de voeten die veel ongemak kunnen veroorzaken. Ze ontstaan voornamelijk door het dragen van ongeschikt schoeisel. Er zijn veel behandelingsmogelijkheden, zowel thuis als professioneel. Het is belangrijk om te weten hoe je likdoorns kunt onderscheiden van eelt en likdoorns om ze effectief te kunnen behandelen.

Likdoorns met een wortel – veelgestelde vragen

Hoe kom ik van likdoorns met wortels af?

Om van een likdoorn met wortel af te komen, kun je het beste een podotherapeut raadplegen die professionele verwijderingsmethoden zal gebruiken.

Verdwijnen de likdoorns vanzelf?

Een wortelafdruk verdwijnt niet vanzelf en kan een specialistische behandeling vereisen.

Hoe ziet een wortelafdruk eruit?

Een wortelafdruk is een harde huidlaesie met een kenmerkende ‘wortel’ die dieper in de huid dringt.

Hoe verwijder ik thuis een wortelafdruk op mijn voet?

Thuis kun je proberen de voet te weken in warm water met Epsom zout en zachtjes over de likdoorns wrijven met een puimsteen, maar de effectiviteit kan beperkt zijn.

Hoeveel kost het om een likdoorn met wortel te verwijderen?

De kosten voor het verwijderen van een likdoorn met wortel zijn afhankelijk van de kliniek en de regio, maar variëren meestal van tientallen tot honderden ponden.

Doet het verwijderen van een wortelafdruk pijn?

Het verwijderen van een wortelafdruk kan ongemakkelijk zijn, maar professionele methoden minimaliseren vaak de pijn.

- Reclame -
- Reclame -

Recente publicaties:

- Reclame -

Meer vergelijkbare artikelen:

- Reclame -