Kundalini yoga, wat het is en wat de effecten van de oefeningen zijn

Controleer ook

Lifestyle

Elisabeth Fontaine
Elisabeth Fontainehttps://efpa.be/
Hallo, ik ben Elisabeth Fontaine, ik doe al 20 jaar aan wet van aantrekking, yoga, chakra en onderbewustzijnswerk. Ik heb een gecertificeerde eerstegraads Reikicursus afgerond. Omdat ik de mogelijkheden in onze geest met jullie wil delen, ben ik de blog efpa.be begonnen, waar ik artikels schrijf over mijn activiteiten en vaardigheden. Ik geloof dat iedereen het recht heeft om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren en daarom maak ik gidsen over manifestatie, gezondheid, de kracht van de menselijke geest en leefstijladviezen. Ik ben ervan overtuigd dat je hier veel aantrekkelijke en waardevolle inhoud voor jezelf zult vinden, waarmee je naar het hoogste niveau van je potentieel kunt stijgen. Ik nodig je uit om efpa.be te lezen en je leven te veranderen. De wet van de aantrekkingskracht werkt echt!

Kundalini yoga is de meest tantrische en mystieke vorm van yoga, die bestaat uit zingen, ademhalingsoefeningen en repetitieve houdingen (asana’s). Het doel is om de innerlijke Kundalini energie, of shakti, te activeren. Dit is de spirituele energie die zich aan de basis van de wervelkolom bevindt. Omdat Kundalini yoga deze energie wakker maakt, is het bedoeld om je bewustzijn te versterken en je zo te helpen om voorbij je ego te gaan. Soms wordt deze beoefening ook ‘Yoga van bewustzijn’ genoemd. Hoe begin je een kundalini yoga beoefening? Je komt er alles over te weten in ons artikel.

Kundalini yoga voor beginners – eerste les

Hoewel Kundalini yoga over de hele wereld wordt beoefend, is de oorsprong ervan ons niet geheel onbekend. Het concept van Kundalini energie bestaat al vele eeuwen en werd al in 1000 voor Christus genoemd in oude Vedische teksten. Kundalini yoga wordt het meest geassocieerd met Yogi Bhajan – een hindoeïstische yogaleraar. Aan hem wordt toegeschreven dat hij de beoefening in de jaren 1960 in Westerse landen introduceerde. De term ‘Kundalini’ is afgeleid van een Sanskriet term en betekent ‘slang’ of ‘slangenkracht’ omdat, volgens beoefenaars, Kundalini energie als een opgerolde slang is die aan de basis van je ruggengraat zit, slapend en ongestimuleerd. Kundalini yoga wordt beoefend om deze energie, die naar boven beweegt, te activeren. Met yoga begint de energie in ons te vibreren en langs de lijn van de wervelkolom te stromen, waar zich enkele chakra’s bevinden, de zeven centrale punten in je lichaam. Elk punt is verantwoordelijk voor een andere functie in het lichaam. Deelnemers moeten onthouden om 2-3 uur voor de eerste les niets zwaars te eten, omdat de prana (levensenergie) dan wordt omgeleid naar het spijsverteringsstelsel en sommige oefeningen misschien niet uitvoerbaar zijn. Het is dus de moeite waard om te onthouden dat je niet het tegenovergestelde van het beoogde effect ervaart, namelijk een verbetering van de fysieke en emotionele gezondheid.

De wortelchakra, de basis

De wortelchakra, bekend als de eerste chakra of Muladhara, is rood van kleur. Het bevindt zich onderaan de wervelkolom en is verantwoordelijk voor het goed functioneren van alle interne systemen. Als we een geblokkeerd eerste chakra hebben, raken we gemakkelijk in conflicten, zijn we verdrietig en geloven we vaak niet in onze eigen kracht en mogelijkheden. We hebben soms last van depressies, problemen met de darmen en het voortplantingssysteem.

Heiligbeen chakra

Deze chakra is oranje van kleur en bevindt zich bij de navel. Problemen met het tweede chakra zijn direct gerelateerd aan de seksuele aard en gebrek aan waargenomen plezier en verminderde vitaliteit. Vaak ook met een pessimistische benadering van het dagelijks leven. Interessant is dat seksuele energie en creatieve energie erg op elkaar lijken, dus het heiligbeenchakra kan ook de stimulatie van creatieve energie bevorderen.

Zonnevlechtchakra

Deze chakra heeft de kleur geel en bevindt zich tussen de navel en de borstkas. Zijn abnormale functies manifesteren zich als agressie, hulpeloosheid en vaak werkverslaving. Het gaat gepaard met ziekten die te maken hebben met de spijsvertering. De lever en de galblaas zijn organen die lijden onder blokkades van dit chakra. Nauw hiermee verbonden is ook de diagnose van diabetes.

Bekijk ook: is het de moeite waard om aan yoga te doen?

Hartchakra

Dit groene chakraalcentrum bevindt zich bij het hart. Het is vooral verantwoordelijk voor gevoelens en empathie. Hoewel mensen die veel empathie in zich hebben anderen helpen en gewaardeerd worden door de maatschappij, vergeten ze vaak zichzelf, hun behoeften en gevoelens. Dit is nauw verbonden met hartproblemen.

Kundalini yoga
Kundalini yoga

Keel chakra

Het is blauw van kleur en wordt beïnvloed door alle aandoeningen die zich in het keelgebied bevinden, zoals pijn, ademhalingsstoornissen, astma, schildklierafwijkingen, Mensen met een geblokkeerd blauw chakra zijn vervuld van slechte emoties. Ze hebben veel verdriet, schuld en droefheid in zich.

Derde oog chakra

Deze chakra wordt sterk geassocieerd met de hersenfunctie en is donkerblauw van kleur. Problemen die zich hier voordoen zijn die met geheugen en concentratie. Mensen die dit energiepunt geblokkeerd hebben, zijn kortzichtig in hun handelen en vergeten vaak belangrijke dingen. Ziekten die voorkomen bij mensen met problemen in dit gebied zijn migraine en sinusproblemen.

Kroonchakra

Deze chakra is violet van kleur en is nauw verbonden met de natuur en de psyche. Wanneer het geblokkeerd is, leidt het tot depressie en veroorzaakt het intolerantie en sociale terugtrekking. Het deblokkeren ervan maakt ons open, hoopvol en zelfverzekerd.

Men gelooft dat een toename van Kundalini energie helpt om deze energieplaatsen in balans te brengen en bij te dragen aan spiritueel en fysiek welzijn. Er wordt ook gezegd dat regelmatige beoefening van deze vorm van yoga leidt tot spirituele verlichting, bekend als ‘Kundalini ontwaken’.

Wat zijn de voordelen van Kundalini Yoga?
Wat zijn de voordelen van Kundalini Yoga?

Waarin verschilt het van andere yogavormen?

Vergeleken met andere vormen van yoga is Kundalini een meer spirituele beoefening. Het omvat nog steeds fysieke activiteiten, maar deze staan niet centraal. Dit verschilt bijvoorbeeld van hatha of vinyasa yoga, die voornamelijk draaien om houdingen. Kundalini is ook preciezer en repetitiever. Terwijl andere yogasoorten stromen met de adem, combineert Kundalini yoga zang, beweging en ademhaling volgens specifieke patronen.

Over ademhaling, mantra’s, kriya’s en mudra’s

Kundalini yoga bestaat uit zes hoofdonderdelen, die in de volgende volgorde worden uitgevoerd:

 • Opening chant. elke les begint met een chant, ook wel afstemming genoemd. Dit wordt gevolgd door het eigenlijke deel van de les.
 • Pranayama of warming-up. deelnemers doen ademhalingsoefeningen en soms het strekken van de wervelkolom. Het doel van pranayama is het oefenen van adembeheersing.
 • Kriya. is een opeenvolging van houdingen, pranayama, mudra’s (handgebaren), klanken en meditatie. De duur en intensiteit zijn afhankelijk van je instructeur. Je lichaam zal heel anders aanvoelen na kriya – je capaciteit zal veel groter zijn dan voor de beoefening.
 • Ontspanning. Laat je lichaam en geest de effecten van kriya absorberen.
 • Meditatie. Je instructeur leidt je door meditatie om zelfbewustzijn te cultiveren.
 • Afsluitende chant De les eindigt met een afsluitende chant.

Kundalini yoga (kuṇḍalinī-yoga), Een tekening van het lichaam in een Indiaas manuscript die de energiecentra (chakra’s), de belangrijkste subtiele kanalen (nadi) en de opgerolde energie van de slang aan de basis van de wervelkolom (kundalini) laat zien. De slang is weer te zien aan de linkerkant van de tekening.

Kundalini yoga (kuṇḍalinī-yoga)
Kundalini yoga (kuṇḍalinī-yoga), tekening van het lichaam in een Indiaas manuscript met de energiecentra (chakra’s), de belangrijkste subtiele kanalen (nadi) en de opgerolde energie van de slang aan de basis van de wervelkolom (kundalini). De slang is weer te zien aan de linkerkant van de tekening.

Kundalini yoga effecten

Kundalini yoga heeft verschillende wetenschappelijk en anekdotisch bewezen voordelen, zoals:

Yoga beoefening: verlichting van stress en angst

Net als andere vormen van yoga helpt Kundalini bij het verlichten van stress en angst. Talrijke wetenschappelijke studies bewijzen dit. In 2017 voelden deelnemers aan één onderzoek onmiddellijk verlichting na de beoefening, en dit effect hield aan gedurende de volgende drie maanden. Een vergelijkbaar onderzoek uit 2018 toonde aan dat 8 weken Kundalini yoga het angstniveau van de deelnemers verminderde. De onderzoekers concludeerden daarom dat Kundalini yoga een effectieve behandeloptie kan zijn voor mensen met een gegeneraliseerde angststoornis.

Verbetert de cognitieve functie

In een gecontroleerde studie uit 2017 onderzochten de onderzoekers 81 deelnemers met een milde cognitieve stoornis. De deelnemers werden willekeurig verdeeld in twee groepen. De ene groep beoefende Kundalini yoga, terwijl de andere groep een geheugenverbeteringstraining onderging die 12 weken duurde. Hoewel beide groepen aan het einde van het onderzoek significante verbeteringen in het geheugen vertoonden, toonde alleen de Kundalini-groep verbeteringen op korte en lange termijn in hun cognitief functioneren. Dit omvatte vaardigheden zoals redeneren, problemen oplossen en cognitieve flexibiliteit. Naast de verbetering in cognitief functioneren, had de groep die Kundalini yoga beoefende ook minder symptomen van depressie aan het einde van het onderzoek.

Kundalini yogalessen verbeteren gevoel van eigenwaarde

Uit een ander klein onderzoek uit 2017 bleek dat Kundalini yoga een positieve lichaamshouding en zelfacceptatie kan verbeteren. Deze voordelen werden waargenomen bij negen vrouwen met de diagnose anorexia en boulimia. Volgens onderzoekers kan Kundalini yoga helpen bij de behandeling van eetstoornissen door een hoger gevoel van eigenwaarde, en dit bevordert ook de openheid naar mensen en verbeterde relaties.

Meditatie en spirituele verlichting

Men gelooft dat wanneer Kundalini energie ontwaakt, je meer spiritueel verbonden raakt met jezelf en anderen. Deze voordelen zijn niet wetenschappelijk bewezen, maar worden ondersteund door mensen die hun eigen bewijs hiervan delen.

De vermeende voordelen zijn onder andere

 • toegenomen empathie
 • verhoogde creativiteit
 • verbeterd charisma
 • meer energie
 • innerlijke vrede
Kundalini yoga, wat het is en wat de effecten ervan zijn
Kundalini yoga, wat het is en wat de effecten zijn

Gevaren van Kundalini yoga

Als Kundalini op de juiste manier wordt beoefend, is de kans klein dat de effecten schadelijk zijn. Het lastige van het beoefenen van ‘de juiste manier’ is echter dat dit sterk samenhangt met de leraar die je begeleidt. Helaas lijkt het erop dat (nog) niet alle Kundalini meesters in staat zijn om al hun studenten effectief te begeleiden. Sommige meesters zijn in staat geweest om hun eigen Kundalini energie ervaring heel snel te ontwikkelen, waardoor ze geschikte kandidaten lijken om les te geven in de yoga gemeenschap. Kundalini yoga kan voor sommigen een beangstigende en angstopwekkende ervaring zijn, omdat het sterke emoties kan oproepen. Slechte ervaringen met deze yogastijl kunnen ook variëren van frustratie door maandenlang oefenen zonder resultaat tot psychotische episodes veroorzaakt door een te intense yoga-ervaring.In de oude traditie mochten yogi’s alleen beginnen met oefenen met een meester in deze speciale vorm als ze volledig voorbereid waren om Kundalini te ervaren. Maar in de moderne wereld lezen mensen vooral op internet over Kundalini en vanwege de voordelen besluiten ze meteen met hun beoefening te beginnen. Dit is niet hoe het hoort, dus het is begrijpelijk dat het plotseling beginnen aan het avontuur met deze vorm van yoga kan leiden tot ongunstige resultaten.

Kundalini yoga oefeningen – asana’s

Lotus houding – Padmasana

De lotushouding wordt vaak gebruikt als starter in alle yogalessen, omdat het het lichaam in een positie brengt die bevorderlijk is voor meditatie en ademhaling. Tegelijkertijd conditioneert het het lichaam om een correcte houding aan te nemen – iets dat in vrijwel elke houding en yogabeoefening moet worden aangehouden. Om de Lotus houding uit te voeren, zit je met je benen gekruist op je mat met je voeten gestrekt en omhoog wijzend naar het plafond. Zorg ervoor dat je voeten niet gedraaid zijn, want dit kan enkelblessures veroorzaken. Houd je rug recht en laat je handen op je knieën vallen terwijl je mediteert en een goed ademhalingsritme aanhoudt. Probeer deze houding niet als je spanning in je knieën voelt.

Boom Houding – Vrkasana

Boomhouding is zowel meditatief als fysiek – net als elke andere yogahouding. Het leert concentratie en focus, terwijl je probeert je gewicht op één been te balanceren. Begin met rechtop te staan met je armen langs je zij. Buig één been met de knie naar de zijkant en steun de voet tegen het tegenovergestelde dijbeen. Je kunt je armen voor je borst samenvouwen terwijl je balanceert of ze boven je hoofd heffen door je handpalmen tegen elkaar te leggen.

Lijkhouding – Savasana

Dit is een asana die vaak wordt gebruikt om een yogasessie af te sluiten, vooral vanwege het herstellende karakter. De meeste mensen denken dat het de makkelijkste houding is omdat je gewoon op je rug moet liggen met je armen en benen op de grond. De waarheid is dat het een van de moeilijkste houdingen is, omdat het stilte, stilte en totale ontspanning vereist – iets waar maar weinig mensen toe in staat zijn, omdat het vereist dat je alle fysieke en mentale afleidingen buiten sluit en je losmaakt van de dagelijkse zorgen en stress van het leven.

Kat en koe houding – Marjarasana-Bidalasana

Koe en Kat bestaat eigenlijk uit twee verschillende houdingen, maar wordt als één aangeduid omdat ze bijna altijd samen worden uitgevoerd. De houding houdt in dat je op handen en voeten staat met je knieën op heupbreedte uit elkaar. Als je inademt voer je de Koe houding uit en til je je hoofd en borst naar het plafond en laat je je buik zakken. Als je uitademt voer je de Kattenhouding uit waarbij je je rug naar boven uitstrekt en je kin dicht bij je borst brengt.

Cobra houding – Bhujangasana

De Cobra houding is geweldig om de rug te strekken, de schouderspieren te versterken en rugpijn te verlichten. Om deze houding uit te voeren, ga je op je buik liggen met je benen en schenen tegen de mat en houd je je armen dicht tegen je zij. Buig je ellebogen en plaats je handpalmen plat op de mat dicht bij je schouders. Gebruik dan je armen ter ondersteuning, til je bovenlichaam op zodat je rug een boog vormt en til je hoofd naar het plafond.

Kundalini yoga is heel anders dan andere vormen van yoga, zoals Ashtanga of Bikram. Het richt zich veel meer op mentale en spirituele vaardigheden. Gelukkig is het ook een heel ontspannen oefening, dus het is belangrijker om de les in te gaan met een open hart en geest dan met een ‘open’ lichaam.

Kundalini-lessen duren ongeveer een uur – in sommige gevallen tot 90 minuten. Afhankelijk van de yogaschool en het niveau van de beoefening.

Kundalini yoga boek

Er zijn veel bekende en goede boeken over yoga, die ook weer gebruikt worden in lerarenopleidingen en -programma’s en voor zelfstudie. Wij raden je echter de boeken aan die puur informatief en richtinggevend zijn. De meeste van de beste edities zijn alleen beschikbaar in het Engels. Als je geïnteresseerd bent in het uitbreiden van je kennis op deze manier, moet je zeker grijpen naar, onder andere: boeken voor beginners en gevorderden zoals:

1. “De Kundalini yoga ervaring”, Guru Dharam S. Khalsa en Darryl O´Keeffe.

2. “Yoga voor het echte leven”, Maya Fiennes

3. “Kundalini Yoga Sadhana Richtlijnen”, 2e editie

4. “Kundalini meditatie”, Kathryn McCusker

5. “Goddelijke relatie, twee lichamen, één ziel”, Nam Kaur Khalsa, Siri Atma Singh Khalsa.

Kundalini yoga beoefenen in 2022 – waarom is het de moeite waard?

Het komt oorspronkelijk uit de wereld van het oude India en werd ooit geassocieerd met filosofie en religie. Tegenwoordig is het aangepast aan de huidige behoeften en is het een kunst die helpt om fysiek en mentaal fit te blijven. Yoga is een zeer populair oefensysteem geworden en heeft een bewezen, uiterst positief effect op ons lichaam en onze geest. De voordelen van het beoefenen van yoga zijn talrijk en we zullen proberen ze kort uiteen te zetten.

Wat voor ons lichaam…

Allereerst ontwikkelt het gebruik van een voldoende breed scala aan oefeningen praktisch elke spiergroep, wat invloed heeft op hun verlenging en uithoudingsvermogen. Het verbetert ook het silhouet, vergroot de flexibiliteit van gewrichten en elimineert hun kwalen. Het corrigeert ook houdingsafwijkingen. Yogaoefeningen zijn goed voor onze wervelkolom, versterken de spieren en voorkomen rugpijn. Tot slot versterkt het ook onze botten, waardoor ze minder vatbaar zijn voor blessures en breuken. Regelmatige lichaamsbeweging is geweldig voor mensen met hoge bloeddruk en hartaandoeningen. Yoga reguleert de bloeddruk en zorgt ervoor dat deze weer op zijn natuurlijke niveau komt. Yoga vermindert de druk op de bloedsomloop en de gelijktijdige inspanning tijdens de workout versterkt het hart. Tot slot heeft de oefening een onmiskenbaar effect op het versnellen van de stofwisseling, wat helpt om het gewicht onder controle te houden, vet te verbranden en het cholesterolgehalte te verlagen. Bovendien verhoogt het doen van oefeningen als onderdeel van een kundalini yoga beoefening de immuniteit – we worden minder vaak ziek. Waarom yoga beoefenen?

Waarom yoga?
Waarom is het de moeite waard om yoga te doen?

Recente studies tonen ook aan dat regelmatige lichaamsbeweging het risico op de ziekte van Alzheimer vermindert. Door lichaamsbeweging worden de niveaus van gamma-aminoboterzuur verhoogd, waarvan een tekort een ernstige invloed kan hebben op de ontwikkeling van de ziekte.

Kundalini yoga oefeningen – dames worden sterker

Yoga wordt ook aanbevolen voor vrouwen, inclusief zwangere vrouwen. Ten eerste helpen de oefeningen om de menstruatie regelmatig te houden, wat ongetwijfeld dames kan helpen die soortgelijke problemen hebben. Statistieken tonen ook aan dat yoga menstruatiepijn verlicht. Dankzij het effect op de baarmoederspieren wordt het risico op een miskraam verkleind en het lichaam van een vrouw die yoga beoefent heeft een zeer positief effect op de ontwikkeling van de foetus. Bovendien houdt yoga je biologisch langer jong, verbetert het de kwaliteit van je huid en vergroot het zo je schoonheid.

Yoga is ook een geestesgesteldheid

Yoga is echter niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de geest. Lichaamsbeweging verbetert vooral je humeur, je concentratievermogen en je innerlijke mentale balans. Artsen raden deze vorm van ontspanning steeds vaker aan voor mensen die onder zware stress staan. Dit komt omdat yoga niet alleen helpt om overtollige slechte emoties kwijt te raken, maar het helpt ook om emotionele schommelingen te immuniseren en te stabiliseren. Yoga wordt aanbevolen voor mensen die lijden aan chronische depressies. Omdat het helpt om slechte gedachten en slechte stemmingen te verdrijven, die als het ware de “ontsteking” zijn voor depressieve toestanden, vergroot het ons gevoel van innerlijke rust. Het verbetert ook ons gevoel van eigenwaarde. Ook het concentratie- en herinneringsvermogen wordt verbeterd. Dit is uiteraard van invloed op succes in het persoonlijke en professionele leven. Daarnaast is lichaamsbeweging een uitstekende remedie tegen woedegevoelens. Yoga helpt agressie te elimineren en herstelt ook het evenwicht op dit gebied. Het kan een zeer effectieve, natuurlijke therapie zijn voor iedereen die geplaagd wordt door slechte stemmingen of depressieve toestanden.

En dat is nog niet alles…

Uiteindelijk is yoga een geweldige manier om… seksuele prestaties bij mannen en vrouwen te verbeteren. Naast het algemeen versterken van het lichaam en het vergroten van de flexibiliteit, verbetert yoga de kwaliteit van het cardiovasculaire systeem en daarmee de bloedtoevoer naar het onderlichaam. Tot slot verhoogt yoga ook het bewustzijn van het eigen lichaam, het gevoel van eigenwaarde en het zelfvertrouwen, wat ook invloed heeft op de kwaliteit van de intieme levenssfeer. De heilzame effecten van yoga op ons lichaam en onze geest zijn onbetwistbaar en immens. Yoga heeft een sensationeel effect op ons hele lichaam en verbetert onze vitaliteit en schoonheid. Het helpt tegen stress, verlicht depressieve toestanden en verlaagt het niveau van woede. Wat ook heel belangrijk is, is dat yoga door vrijwel iedereen beoefend kan worden. Het is fantastisch voor vrouwen, mannen, kinderen, tieners, volwassenen en ouderen. Yoga kan op verschillende intensiteiten en in verschillende houdingen worden beoefend, dus de reeks oefeningen kan zelfs worden aangepast aan mensen met medische aandoeningen – in dat geval is het de moeite waard om je arts te raadplegen. Er zijn veel redenen om tijd te maken voor deze geweldige vorm van ontspanning. Yoga overleeft tenslotte al duizenden jaren en dat moet toch ergens op wijzen.

Yoga is niet alleen een specifieke reeks oefeningen, de neerwaartse hondhouding, meditatie in de lotusbloemhouding of oefeningen om het lichaam te strekken, maar een kans om je techniek van het werken met je lichaam op een multidimensionale manier te verdiepen. Het is het vermogen om naar je eigen lichaam te luisteren, om fysiek, mentaal en emotioneel in balans te zijn. Het is een verbinding tussen geest en ziel. Het is een bewustzijn van de ademhaling – die wordt verruimd door de beoefening van de vuurademhaling – en het voelen van de energiestroom in je lichaam. Kundalini yoga is enorm populair en beroemdheden als David Duchovny, Demi Moore en Madonna hebben toegegeven dat ze het beoefenen. Dus als je iets meer wilt ervaren dan lichamelijke oefening, kun je kundalini yoga doen. Je zult genieten van deze buitengewone ervaring.

- Reclame -
- Reclame -

Recente publicaties:

- Reclame -

Meer vergelijkbare artikelen:

- Reclame -