De Wim Hof methode – of de kracht van adem

Controleer ook

Lifestyle

Elisabeth Fontaine
Elisabeth Fontainehttps://efpa.be/
Hallo, ik ben Elisabeth Fontaine, ik doe al 20 jaar aan wet van aantrekking, yoga, chakra en onderbewustzijnswerk. Ik heb een gecertificeerde eerstegraads Reikicursus afgerond. Omdat ik de mogelijkheden in onze geest met jullie wil delen, ben ik de blog efpa.be begonnen, waar ik artikels schrijf over mijn activiteiten en vaardigheden. Ik geloof dat iedereen het recht heeft om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren en daarom maak ik gidsen over manifestatie, gezondheid, de kracht van de menselijke geest en leefstijladviezen. Ik ben ervan overtuigd dat je hier veel aantrekkelijke en waardevolle inhoud voor jezelf zult vinden, waarmee je naar het hoogste niveau van je potentieel kunt stijgen. Ik nodig je uit om efpa.be te lezen en je leven te veranderen. De wet van de aantrekkingskracht werkt echt!

De Wim Hof methode gaat niet alleen over het idee van een superkracht waarmee je in korte broek de Mount Everest kunt bedwingen. Het is vooral een bewustwording van wat een krachtige kracht er in het menselijk lichaam schuilt. De ademhalingsmethode van Wim Hof is een combinatie van ademhaling, koudeblootstelling en meditatie, en het levert spectaculaire resultaten op. Wat voor resultaten?

Wie is Wim Hof?

Wim Hof, ook bekend als ‘Iceman’, is een 62-jarige Nederlander die naam heeft gemaakt als een man die zijn lichaamstemperatuur onder controle kan houden. Hij is herhaaldelijk in het Guinness Book of World Records terechtgekomen dankzij zijn prestaties, voor onder andere:

 • het langste ijsbad,
 • het beklimmen van de Kilimanjaro in twee dagen met alleen een korte broek en laarzen aan,
 • het lopen van een hele marathon in de Namib woestijn zonder water te drinken tijdens het rennen.

Volgens Wim Hof is de sleutel tot het succes van zijn extreme inspanningen zijn vermogen om zijn geest over zijn lichaam te beheersen. Velen beschouwen hem als een charlatan, maar hij heeft herhaaldelijk testen ondergaan om de echtheid van zijn prestaties te bewijzen. Maar hoe doet hij het?

De Wim Hof methode – waar bestaat deze uit?

De Wim Hof methode bestaat uit drie samenhangende elementen:

 • ademhalingstechniek: het binnengaan van een staat van gecontroleerde hyperventilatie. De ademhalingstechniek van Wim Hof bestaat uit een bewuste ademhaling, die het lichaam reinigt, de juiste energiestroom herstelt, stress vermindert en het immuunsysteem versterkt;
 • blootstelling aan koude: dit is het lichaam blootstellen aan koude temperaturen, d.w.z. koude baden, douches, wandelen in koude temperaturen. Dit heeft volgens Hof een zeer goed effect op het menselijk lichaam, verhoogt de immuniteit, helpt vet te verbranden, verbetert de stemming en heeft een gunstig effect op de slaap;
 • meditatie: het maakt innerlijke kracht los, blokkeert de energiestroom en helpt zo uit de comfortzone te stappen waaraan het lichaam gewend is, evenals de overtuigingen van de geest zelf. Een belangrijk aspect van meditatie is om aandachtig in het moment te blijven (zie ook: Minfulness – mindfulness training).

Het beheersen van de geest is cruciaal voor het succes van de methode van Wim Hof, wat niet betekent dat de eerdere elementen lichtvaardig benaderd moeten worden. Integendeel, het lichaam moet geleidelijk wennen aan koude temperaturen, terwijl ademhalingstechnieken regelmatig moeten worden uitgevoerd, volgens de principes die Wim Hof leiden. De combinatie van deze elementen is essentieel voor het succes van de Iceman methode.

Wim Hof-methode
Wim Hof methode / foto: canva

Wim Hof ademhalingstechniek

De Wim Hof ademhalingsmethode moet elke ochtend op een lege maag worden uitgevoerd. Het moet rustig worden uitgevoerd, bij voorkeur liggend, nooit tijdens het autorijden of andere activiteiten die concentratie vereisen. Hoe te oefenen?

 • 30 diepe ademhalingen vanuit het middenrif, door de longen voor zover ons lichaam dat toelaat en een snelle, korte uitademing door de mond. Probeer in je hele lichaam te ademen en de lucht naar je armen, benen, heupen en hoofd te leiden. Het is mogelijk om een tinteling en stroom van energie te voelen in je handen, voeten en andere delen van je lichaam na deze fase van de oefening.
 • Alle lucht uit je longen laten stromen en je adem inhouden zoveel als je lichaam toelaat. Op het moment dat je de behoefte voelt om weer in te ademen, ga je verder met de derde fase van de oefening.
 • Eén keer diep inademen en deze 15 seconden vasthouden. In deze fase, terwijl je je adem vasthoudt, span je je middenrif aan en visualiseer je hoe de vastgehouden lucht je lichaam begint te verlaten via je hoofd.

Herhaal de oefening 3 tot 6 keer.

Onthoud: Doe de oefening zoveel als je lichaam je toestaat. Forceer het niet, houd je adem niet in als je niet meer kunt ademen. Doe niets met geweld.

De Wim Hof methode – voordelen

De voordelen van de Wim Hof methode:

 • verhoogde immuniteit
 • vermindering van stress
 • verhoogd bewustzijn van het eigen lichaam
 • controle over de gedachtenstroom
 • verhoogde weerstand tegen kou
 • meer energie
 • betere kwaliteit van slaap
 • verhoogde concentratie
 • meer creativiteit en creërend vermogen

De Wim Hof methode – mindfulness

Wim Hof geeft extreme demonstraties van het vermogen om je lichaam en geest onder controle te houden. Het is echter de moeite waard om je niet te richten op het bereiken van roem, maar op de voordelen. Voordelen voor lichaam en geest, voor een mindful en gezonder leven. Veel volgelingen van Wim Hof volgen zijn advies op om te pronken met hun buitengewone vaardigheden. Het bedwingen van bergtoppen in de winter is een bijproduct van toegewijde training met de Hof-methode. Er zijn veel mensen in Polen en over de hele wereld die professionele cursussen geven in de ademhalingstechnieken en bewustzijnspraktijken van Wim Hof. Met de begeleiding van specialisten is het succes van de implementatie van de methode waarschijnlijk. Het is echter de moeite waard om te onthouden dat dit een proces is en dat het vrij onmogelijk is om in korte tijd de Iceman staat te bereiken. Desalniettemin maakt training perfect – vooral als je voorzichtig bent.

De methode van Wim Hof is al jaren populair. Het is echter vermeldenswaard dat mindfulness en meditatietechnieken steeds populairder worden in de waanzinnige moderne wereld. Ongetwijfeld heeft Wim Hof grote populariteit verworven door spectaculaire demonstraties van zijn vaardigheden. Het juiste effect kan echter bereikt worden door oordeelkundige training en toewijding aan mindfulnesswerk.

- Reclame -
- Reclame -

Recente publicaties:

- Reclame -

Meer vergelijkbare artikelen:

- Reclame -