Hygge – de eenvoudige sleutel tot geluk

Controleer ook

Lifestyle

Elisabeth Fontaine
Elisabeth Fontainehttps://efpa.be/
Hallo, ik ben Elisabeth Fontaine, ik doe al 20 jaar aan wet van aantrekking, yoga, chakra en onderbewustzijnswerk. Ik heb een gecertificeerde eerstegraads Reikicursus afgerond. Omdat ik de mogelijkheden in onze geest met jullie wil delen, ben ik de blog efpa.be begonnen, waar ik artikels schrijf over mijn activiteiten en vaardigheden. Ik geloof dat iedereen het recht heeft om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren en daarom maak ik gidsen over manifestatie, gezondheid, de kracht van de menselijke geest en leefstijladviezen. Ik ben ervan overtuigd dat je hier veel aantrekkelijke en waardevolle inhoud voor jezelf zult vinden, waarmee je naar het hoogste niveau van je potentieel kunt stijgen. Ik nodig je uit om efpa.be te lezen en je leven te veranderen. De wet van de aantrekkingskracht werkt echt!

Hygge is een goede manier om met herfstmelancholie om te gaan als we daar gevoelig voor zijn. Ongeacht het seizoen is hygge gewoon de sleutel tot geluk, en dit is iets om elke dag in jezelf te cultiveren. In dit artikel laten we je kennismaken met de Deense manier om van het leven te genieten. En als stimulans om jezelf vertrouwd te maken met het idee, laten we eens kijken naar het feit dat de Denen al jaren tot de gelukkigste naties ter wereld behoren.

Wat is hygge?

Hygge betekent gewoon comfort en gemak in de zin van je gelukkig en harmonieus voelen. De Denen koesteren dit al jaren, maar buiten het land is de slogan relatief recent, maar spectaculair naar buiten gekomen. Hygge werd erkend als een van de woorden van 2016, en zijn faam is niet tanende. In tegenstelling tot wat het lijkt, vereist deze sleutel tot geluk niet dat je naar uitgebreide entertainment en gekke oplossingen grijpt om je goed te voelen. Integendeel, deze levensfilosofie komt het best tot uiting met kaarsen, warme thee en een gezellige ruimte. Kortom, wat we associëren met vredige ontspanning.

Hygge levensfilosofie

De Deense mentaliteit draait om vertrouwen, gelijkheid en hygge. De Denen geloven dat elke burger, ongeacht geslacht, huidskleur, religie of geaardheid, dezelfde rechten moet hebben. Onder ieders recht valt ook vrije tijd, en dat is wat er schuilgaat achter het eerder genoemde comfort, gemak en harmonie. Vrije tijd is erg belangrijk voor de Denen, het stelt hen in staat om van elk moment te genieten, wat het uitgangspunt is van hun levensfilosofie. Genieten van de kleine dingen, kleine gebaren waarderen en aandachtig zijn, dat is de weg naar harmonie. Hygge is zeker geen drukte om geld, dure cadeaus, maar warme chocolademelk, een kaarsvlam, zachte muziek op de achtergrond, gezelschapsspelletjes, een glas wijn in de beslotenheid van het huis, de hand vasthouden van een geliefde. Hoewel je je misschien afvraagt “zoveel hype over zoiets?”, herinnert de Deense levensstijl ons er in feite aan wat echt belangrijk is. Dus laten we eens wat meer leren over de manieren van hygge.

Ontspan

Stress, drukte, veel taken en op hol geslagen gedachten buiten de tijd en ruimte waarin we ons bevinden. Klinkt dat bekend? De Deense levensstijl benadrukt het belang van harmonie, en het is precies deze harmonie die gevonden zou moeten worden in het vinden van een balans tussen werk en rust. In hygge geven we onszelf tijd voor onszelf. We beschouwen een avond thuis niet als verspilde tijd, maar als een kans om volledig te ontspannen met een boek, muziek of gewoon in aangenaam gezelschap. Dit stelt ons in staat om de geest tot rust te brengen en mentaal comfort te vinden.

Menselijke relaties

Een van de belangrijkste pijlers van hygge is menselijke verbondenheid. Bij elkaar zijn, dicht bij anderen zijn en niet onderbroken worden door voortdurend naar de telefoon te grijpen, is heel erg in de stijl van de Deense mentaliteit. Tijd die aandachtig wordt doorgebracht met dierbaren helpt om wederzijds vertrouwen, een gevoel van veiligheid en comfort te creëren. Dit is een sterke basis in het streven naar innerlijke harmonie, maar het betekent niet dat er geen tijd alleen hoeft te worden doorgebracht. Het is ook belangrijk om een relatie met jezelf op te bouwen.

Hygge in de keuken

Eten in hygge is gewoon bedoeld om plezier te geven. Het is geen dieet of een bepaalde manier van eten, maar de manier waarop we eten. Proeven van eten, genieten van de kwaliteiten ervan, is een andere bouwsteen van Deens geluk. Vanwege de koude temperaturen vinden Denen plezier in het drinken van koffie en het eten van zoetigheden, maar ook in het pakken van glühwein of glühwein. Natuurlijk gaat het hier niet om het promoten van alcoholisme of een ongezond dieet – gematigdheid in elk aspect blijft het domein van hygge.

Hygge kaarsen
Hygge-kaarsen/ foto: canva.com

Hygge thuis

Het interieur van Deense huizen weerspiegelt de eigenaars zelf. De Denen omringen zich graag met voorwerpen die sentimentele waarde voor hen hebben, maar ook met betrekking tot hun interesses en aangename emoties. Omdat hygge geassocieerd wordt met gezelligheid, zijn de huizen zelf ook gezelliger. Er wordt aandacht besteed aan accessoires en decoraties, een overvloed aan kaarsen, geuren, ruimtelijkheid en comfort. De Denen houden van natuurlijke materialen zoals hout en steen. In tegenstelling tot wat het lijkt, gaat het niet om verfijnde meubels, maar om meubels die gewoon comfortabel zijn. Het huis is een belangrijk centrum van activiteit voor Denen vanwege het koude weer. Ze brengen veel tijd thuis door, hoewel ze op warmere dagen houden van tuinen en plaatsen die verbonden zijn met de natuur.

Hygge, of middelmatigheid boven middelmatigheid

Veel van het gedrag dat geassocieerd wordt met Hygge is bepaald door de geografische ligging van Denemarken zelf. Lange winters, de behoefte om tijd binnenshuis door te brengen, warme dekens, thee en kaarsen hebben een cultuur onder Denen gecreëerd die mensen in andere landen begint te inspireren. Er zijn geen uitgebreide manieren van leven, maar je geniet van de kleine dingen en deelt vreugde met anderen. En dat is wat hygge onderscheidt van de middelmatigheid van een hectische, snelle wereld.

Het recept voor vrede is rust. Hygge is niets vernieuwends, maar een herinnering om de kleine pleziertjes van het leven te waarderen, die een middel tot groot geluk kunnen worden. We schreven ook over de waarde van mindfulness en genieten van het dagelijks leven met eenvoudige technieken op Art of Mindfulness, check it out: Minduflness – mindfulness training.

- Reclame -
- Reclame -

Recente publicaties:

- Reclame -

Meer vergelijkbare artikelen:

- Reclame -