Minimalisme – is minder beter? Downsizing als een manier om ten volle te leven

Controleer ook

Lifestyle

Elisabeth Fontaine
Elisabeth Fontainehttps://efpa.be/
Hallo, ik ben Elisabeth Fontaine, ik doe al 20 jaar aan wet van aantrekking, yoga, chakra en onderbewustzijnswerk. Ik heb een gecertificeerde eerstegraads Reikicursus afgerond. Omdat ik de mogelijkheden in onze geest met jullie wil delen, ben ik de blog efpa.be begonnen, waar ik artikels schrijf over mijn activiteiten en vaardigheden. Ik geloof dat iedereen het recht heeft om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren en daarom maak ik gidsen over manifestatie, gezondheid, de kracht van de menselijke geest en leefstijladviezen. Ik ben ervan overtuigd dat je hier veel aantrekkelijke en waardevolle inhoud voor jezelf zult vinden, waarmee je naar het hoogste niveau van je potentieel kunt stijgen. Ik nodig je uit om efpa.be te lezen en je leven te veranderen. De wet van de aantrekkingskracht werkt echt!

Hoewel hetminimalisme al lang bekend is in de kunst, is het een relatief jonge ontwikkeling in deze levenskunst en niet altijd even populair. Dit komt omdat het tegenover het consumentisme staat, het model van de 21e eeuw. Wat betekent het om minimalistisch te leven? Betekent het afstand doen van plezier? Hoe implementeer je minimalisme in je leven? Deze en vele andere vragen worden beantwoord in het artikel van vandaag.

Minimalisme – een tijd voor minder

Minimalisme wordt gedefinieerd als een ideologie en een bepaalde levensstijl met als doel het aantal bezittingen te verminderen. Het gaat om een eenvoudiger leven zonder een overdaad aan onnodige dingen en zonder impulsieve aankopen. Mensen die minimalisme beoefenen zijn tevreden met wat ze hebben en proberen zichzelf niet te vergelijken met andere mensen. Het is een vorm van dankbaarheid voor wat we al hebben door ons te concentreren op wat belangrijk is. De minimalist doet niet aan dwangmatig winkelen, beïnvloed door reclame of de mode voor een bepaald product. Heel vaak gaat minimalisme hand in hand met een ecologische houding en dus met Zero Waste. Zorg dragen voor het milieu en bewust winkelen is een belangrijk onderdeel van deze levensstijl. Omdat minimalisten niet vervallen in dwangmatige uitgaven, bespaart zo’n filosofie ook geld. Ze vinden het ook gemakkelijker om hun uitgaven in balans te houden door niet gevoelig te zijn voor manipulatie, door afstand te doen van tv en zelfs van sociale media, die verleiden met allerlei producten en diensten. Is het leven van minimalisten dan saai? Nee. Ze vinden plezier in de omgang met de natuur, tijd doorbrengen met dierbaren en de mindfulness die bij slowlife wordt beoefend. Anticonsumptie sluit plezier en passie immers niet uit.

Minimalisme
Minimalisme / foto: canva.com

Minimalisme thuis

Hoe introduceer je minimalisme in je leven? Waar begin je? Het hoeft niet meteen een veelzijdige verandering te zijn – en helemaal niet zo groot. Na verloop van tijd zul je voor jezelf bepalen of je minimalisme wilt introduceren in meer gebieden van je leven of wilt stoppen met wat je al deed. Hier zijn enkele tips over hoe je kunt beginnen met het veranderen van je levensstijl naar een meer mini levensstijl.

  • Bepaal je doel – d.w.z. kies het gebied van je leven waar je minimalisme wilt introduceren. Dit kan bijvoorbeeld zijn: je huis, je garderobe, je relaties, je werk, je winkelen. Veel mensen beginnen met het opruimen van hun kledingkast, dus dat is het voorbeeld waar we ons op zullen richten.
  • Minimalisme in de kledingkast: trek alle kleren die je hebt uit en kijk wat je echt nodig hebt en wat alleen maar op de hanger hangt. Als je je kledingkast grondig opruimt, vind je misschien kleding die je nauwelijks of nooit gebruikt. Sommige zullen nuttig blijken te zijn en je zult dus afzien van verdere kledingaankopen. Je kunt de kleding die je weg wilt doen aan vrienden of mensen in nood geven, of gewoon aanbieden op tweedehands kledingveilingen.
  • Onthoud je van verdere aankopen voor minstens een maand.

Je minimalisme kan zich uitstrekken tot elk aspect van je leven en zelfs je apparaten. Je kunt je laptop of telefoon opruimen – verwijder onnodige apps, foto’s en andere dingen die we onnodig op schijf houden, dat wil zeggen, die we gewoon niet gebruiken.

Minimalisme – hoe zit het met de geneugten?

Het lijkt misschien alsof minimalisme het opgeven van plezier betekent. Als dat het geval zou zijn, zouden we over ascese schrijven, terwijl het gewoon gaat over het beteugelen van buitensporige, hersenloze, dwangmatige uitgaven en het verzamelen van dingen die we niet gebruiken. Minimalisten zijn ook niet gierig, ze zijn gewoon voorzichtig en letten op waar ze hun geld aan uitgeven. Hierdoor kunnen ze geld sparen voor bijvoorbeeld een droomvakantie. En het is niet zo dat ze arm leven en bescheiden eten – het zijn gewoon bewuste consumenten. Sommige minimalisten beperken zich tot 100 items – inclusief kleding. Is dit veel of weinig? Als we de neiging hebben om te hamsteren, is het aantal van 100 zeker klein. Maar als we geleidelijk aan overtollige spullen opgeven, kunnen we ontdekken dat 100 zelfs veel is. De benadering verandert door oefening.

Minimalisme in het dagelijks leven

Hoe doe je aan minimalisme in het dagelijks leven? Als je een boekenwurm bent, zeg dan eerlijk: hoeveel boeken heb je gelezen? Heb je geen stapel die nog steeds op zijn beurt wacht? Hoeveel van de titels in je persoonlijke bibliotheek heb je meer dan eens gelezen? Heb je al deze spullen echt nodig? Waarom leen je geen boeken in plaats van ze te kopen of kies je niet voor een e-book reader? Hoe zit het met boodschappen doen? Winkel je bewust? Het is een goed idee om een lijstje te maken van wat we echt nodig hebben voordat we naar de supermarkt gaan – en zeker niet om met honger boodschappen te doen. Dan is het makkelijker voor ons om onnadenkend meer dingen in het mandje te gooien dan we nodig hebben. Door bewust boodschappen te doen, verspillen we minder voedsel en besparen we dus meer geld. Minimalisme is gewoon verstandig zijn en ons bewust zijn van wat we echt nodig hebben. Want hebben we meerdere pakketten op filmplatforms nodig? Gebruik je ze allemaal regelmatig? Een minimalistische aanpak is aandacht besteden aan je behoeften zoals ze echt vervuld worden – niet voor ooit of nooit.

Minimalisten zijn geen schrapers of asceten, maar mensen die geen vluchtige mode volgen en letterlijk een paar minuten van nieuwe dingen genieten. Meestal is het het moment van winkelen dat ons gelukkig maakt – maar dit geluk vervaagt snel. Minimalisten kunnen zich concentreren op wat echt belangrijk voor hen is. Ze besparen tijd en geld en hebben meer vrijheid om bewuste beslissingen te nemen – niet alleen met betrekking tot consumeren, maar met betrekking tot vele aspecten van het leven. Minimalisme is – zoals wij benadrukken – bewuster zijn van je eigen behoeften, in plaats van de behoeften van wat de wereld denkt dat ons gelukkig zal maken.

- Reclame -
- Reclame -

Recente publicaties:

- Reclame -

Meer vergelijkbare artikelen:

- Reclame -