Gedragspsychologie – wat is het, waar gaat het over?

Controleer ook

Lifestyle

Elisabeth Fontaine
Elisabeth Fontainehttps://efpa.be/
Hallo, ik ben Elisabeth Fontaine, ik doe al 20 jaar aan wet van aantrekking, yoga, chakra en onderbewustzijnswerk. Ik heb een gecertificeerde eerstegraads Reikicursus afgerond. Omdat ik de mogelijkheden in onze geest met jullie wil delen, ben ik de blog efpa.be begonnen, waar ik artikels schrijf over mijn activiteiten en vaardigheden. Ik geloof dat iedereen het recht heeft om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren en daarom maak ik gidsen over manifestatie, gezondheid, de kracht van de menselijke geest en leefstijladviezen. Ik ben ervan overtuigd dat je hier veel aantrekkelijke en waardevolle inhoud voor jezelf zult vinden, waarmee je naar het hoogste niveau van je potentieel kunt stijgen. Ik nodig je uit om efpa.be te lezen en je leven te veranderen. De wet van de aantrekkingskracht werkt echt!

Het behaviorisme is een zeer belangrijk onderwerp in de psychologie, dat we vandaag in detail zullen bespreken. Ontdek wat het behaviorisme is, de soorten, de belangrijkste ideeën en wie het behaviourisme vertegenwoordigt.

Wat is behaviorisme? Definitie van de term

Het behaviorisme is de hoofdrichting in de psychologie die zich bezighoudt met de studie van gedrag. De belangrijkste vertegenwoordigers zijn John B. Watson en Burrhus Frederic Skinner. Gedragspsychologen geloven dat gedrag kan worden verklaard door de effecten ervan en niet door interne mentale toestanden. Het behaviorisme benadrukt de studie van waargenomen en meetbaar gedrag in plaats van interne mentale toestanden. Volgens het behaviorisme is gedrag het resultaat van gevormd (aangeleerd) worden door beloning of straf. De gevolgen van het gedrag (beloning of straf) beïnvloeden of het gedrag herhaald zal worden.

Volgens het behaviorisme wordt menselijk gedrag gevormd door de omgeving waarin het zich ontwikkelt. De ervaringen die iemand in zijn kindertijd opdoet, hebben een sterke invloed op zijn latere gedrag. Gedragspsychologen geloven dat alle gedrag aangeleerd kan worden. Daarom worden hun methoden vaak gebruikt in onderwijs en training. Het behaviorisme is een zeer belangrijke richting in de psychologie omdat het ons helpt om gedrag beter te begrijpen.

Soorten gedragspsychologie

De eerste en meest bekende vorm van behaviorisme is het klassieke behaviorisme, dat ervan uitgaat dat al het menselijk gedrag wordt aangeleerd door de gevolgen van het uitvoeren ervan. Als het gedrag het gewenste effect heeft, zal de persoon het herhalen, zo niet, dan zal hij of zij het aanpassen of het gedrag opgeven.

Een ander type behaviorisme is het aangeleerde hulpeloosheidsgedrag. Het is gebaseerd op het feit dat een persoon leert dat sommige situaties hopeloos zijn en dat het geen zin heeft om ze te veranderen. Een voorbeeld van dit soort gedrag kan zijn dat je leert dat het geen zin heeft om je best te doen op school, omdat je toch geen goede cijfers zult halen.

Het laatste type gedragspsychologie dat we zullen bespreken is het cognitieve gedragspsychologie. Het is gebaseerd op het feit dat mensen leren door ervaring en observatie. Een voorbeeld van dit type behaviorisme zou zijn dat je leert dat je niet mag liegen, omdat dit onaangename gevolgen heeft.

De belangrijkste vertegenwoordigers van het behaviorisme

Het behaviorisme is een van de populairste psychologische theorieën. Praktisch elke psycholoog en psychotherapeut is een behaviorist. Drie belangrijke vertegenwoordigers van deze richting worden genoemd: John B. Watson, Burrhus F. Skinn en Pavlovia.

John B. Watson werd in 1878 geboren in de Verenigde Staten. Hij studeerde in 1901 af aan de Johns Hopkins University. In hetzelfde jaar begon hij aan deze universiteit te werken en later werkte hij aan het Yerkes Instituut voor Apen en Ratten. In 1913 publiceerde Watson zijn boek Psychology as a Science of Behaviour. In het boek betoogde Watson dat deze wetenschap zich alleen zou moeten richten op waarneembaar gedrag en niet op de innerlijke ervaringen van mensen.

Burrhus Frederic Skinner werd in 1904 geboren in de Verenigde Staten. Hij studeerde in 1926 af aan de Harvard Universiteit. In hetzelfde jaar begon hij te werken aan deze universiteit en daarna aan het Radcliffe Institute. In 1938 publiceerde Skinner zijn boek The Effects of Environmental Stimulation on Behaviour. In het boek stelde Skinner dat menselijk gedrag het resultaat is van het effect van de omgeving erop.

Ivan Pavlov werd in 1849 in Rusland geboren. Hij studeerde in 1875 af aan de universiteit van Sint-Petersburg. In hetzelfde jaar begon hij te werken aan deze universiteit en later aan het Botanisch Instituut. In 1883 publiceerde Pavlov zijn boek ‘Over het gedrag van magen bij kleine dieren’. In het boek stelde Pavlov dat het gedrag van dieren het resultaat is van reacties op prikkels uit de omgeving.

Belangrijkste ideeën van het behaviorisme

Het behaviorisme is een van de populairste en belangrijkste theorieën in de psychologie. Vrijwel alle behavioristische psychologen gebruiken het behaviorisme in hun onderzoek en praktijk. Het behaviorisme is vooral geïnteresseerd in het gedrag van een persoon in plaats van in hun interne toestand zoals gedachten of gevoelens. Gedragspsychologen geloven dat menselijk gedrag wordt aangeleerd door de gevolgen die eraan voorafgaan. Als een gedrag wordt beloond, is de kans groter dat het wordt herhaald. Omgekeerd, als het wordt gestraft, is de kans kleiner dat het wordt herhaald.

Gedragspsychologen geloven dat elk menselijk gedrag getraind en geëlimineerd kan worden door middel van de juiste leermethoden. Daarom wordt het behaviorisme vaak gebruikt in gedragstherapie, die mensen helpt om te gaan met verschillende gedragsproblemen.

Het behaviorisme is een van de belangrijkste en populairste theorieën in de psychologie omdat het effectief en praktisch is. Dankzij het behaviorisme kunnen we menselijk gedrag beter begrijpen en ook effectief veranderen.

- Reclame -
- Reclame -

Recente publicaties:

- Reclame -

Meer vergelijkbare artikelen:

- Reclame -