Gestaltpsychotherapie – wat houdt het in?

Controleer ook

Lifestyle

Elisabeth Fontaine
Elisabeth Fontainehttps://efpa.be/
Hallo, ik ben Elisabeth Fontaine, ik doe al 20 jaar aan wet van aantrekking, yoga, chakra en onderbewustzijnswerk. Ik heb een gecertificeerde eerstegraads Reikicursus afgerond. Omdat ik de mogelijkheden in onze geest met jullie wil delen, ben ik de blog efpa.be begonnen, waar ik artikels schrijf over mijn activiteiten en vaardigheden. Ik geloof dat iedereen het recht heeft om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren en daarom maak ik gidsen over manifestatie, gezondheid, de kracht van de menselijke geest en leefstijladviezen. Ik ben ervan overtuigd dat je hier veel aantrekkelijke en waardevolle inhoud voor jezelf zult vinden, waarmee je naar het hoogste niveau van je potentieel kunt stijgen. Ik nodig je uit om efpa.be te lezen en je leven te veranderen. De wet van de aantrekkingskracht werkt echt!

Gestaltpsychotherapie is een van de meest gebruikte methoden van cognitieve gedragstherapie. Het werd in de jaren 1950 ontwikkeld door de psychologen Fritz Perls en Laura Perls. Het is een effectief hulpmiddel bij de behandeling van veel psychologische problemen zoals depressie en angst, maar ook bij het omgaan met stress en moeilijke emoties. In dit artikel zal ik proberen de basisprincipes van Gestalt psychotherapie en de voordelen en effectiviteit ervan bij de behandeling van verschillende stoornissen te bespreken. Als je verder leest, zul je leren hoe Gestalt psychotherapie je kan helpen om je geestelijke gezondheid en levenskwaliteit te verbeteren.

Gestalttherapie – wat houdt het in?

Gestalttherapie is een tak van psychotherapie die in de jaren 1950 werd ontwikkeld door de psychologen Fritz Perls en Laura Perls. De naam komt van het Duitse woord ‘Gestalt’, wat ‘heelheid’ betekent. In de Gestalttherapie is de patiënt een actieve deelnemer aan het therapeutische proces en helpt de therapeut de patiënt om zijn gevoelens en gedachten te ervaren en zich ervan bewust te worden.

Het belangrijkste doel van Gestalt psychotherapie is om de patiënt te helpen zijn of haar behoeften te ontdekken en te vervullen, en om de invloed van het verleden op de huidige reacties te verduidelijken. De therapeut probeert de patiënt ook te helpen angsten, blokkades en andere psychologische problemen te herkennen en ermee om te gaan. Deze therapie richt zich op het huidige moment en streeft naar een volledig bewustzijn van wat er hier en nu gebeurt.

De Gestaltbenadering is gebaseerd op verschillende basisveronderstellingen: volledigheid (elke persoon heeft sterke en zwakke punten), holistisch bewustzijn (de persoon kan zich bewust zijn van zijn of haar lichaam, gedachten, gevoelens, enz.), acceptatie (de therapeut accepteert de patiënt zoals hij of zij is) en expressie (de patiënt heeft de mogelijkheid om zijn of haar gedachten en gevoelens te uiten).

Gestalttherapie kan individueel of in groepsverband worden toegepast. Individuele gestalttherapie houdt in dat de therapeut individueel met de patiënt werkt – door middel van gesprekken, lichamelijke oefeningen, etc., om hem of haar te helpen met zijn of haar psychische problemen om te gaan. Groepsgestalttherapie richt zich op interactie tussen groepsleden – door middel van groepsoefeningen, discussies, etc., om hen te helpen zichzelf en andere mensen beter te begrijpen.

Gestalttherapie verschilt ook van psychoanalyse – terwijl psychoanalyse zich richt op het analyseren van het verleden van de patiënt en het behandelen van psychische problemen door het blootleggen van hun psychologische wortels, richt gestalttherapie zich op het heden en biedt hulpmiddelen om met psychosomatische problemen om te gaan. Gestalttherapeuten proberen hun cliënten te helpen zichzelf beter te begrijpen en om te gaan met stress, angst enz. Door middel van deze stroom , kunnen ook tools worden verstrekt om te gaan met moeilijkheden in het dagelijks leven .

Geschiedenis van de ontwikkeling van Gestalt psychotherapie

Gestaltpsychotherapie is een psychotherapeutische stroming die ontstond in de jaren 1950 bij Fritz Perls, Laura Perls en Paul Goodman. Het idee achter Gestalt psychotherapie is om de patiënt te helpen zichzelf te begrijpen en zijn persoonlijkheid beter te leren kennen. Het is een therapeutische methode die gericht is op het huidige moment en waarbij het therapeutische proces tussen therapeut en cliënt centraal staat. Het doel van dit type psychotherapie is om de patiënt te ondersteunen bij zelfontwikkeling en zelfregulatie en om de patiënt in staat te stellen zichzelf beter te leren kennen door deel te nemen aan de therapie.

Gestalt wordt aanbevolen voor de behandeling van een verscheidenheid aan aandoeningen zoals psychosomatische stoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, angststoornissen, emotionele stoornissen, eetstoornissen of andere geestelijke gezondheidsproblemen. Belangrijk is dat Gestalt niet alleen individueel maar ook in groepen kan worden gebruikt. Tijdens Gestalttherapie krijgen patiënten de kans om hun behoeften en hun bronnen te verkennen en te ervaren – dat wil zeggen, de ongevormde behoeften en verlangens die inherent zijn aan de omgeving van de kindertijd.

Gestalt kan worden toegepast met behulp van een verscheidenheid aan therapeutische technieken – waaronder: probleemgerichte technieken (probleemgerichte therapie), karaktergerichte technieken (karakterpsychologie), groepsoefeningen of ademhalingsoefeningen, etc., met als doel patiënten te helpen zelfcontrole te bereiken en beter om te gaan met moeilijke levenssituaties.

Samengevat is Gestaltpsychotherapie een vorm van humanistische therapie die zich richt op het therapeutische proces tussen de andere persoon en de cliënt en hen behandelt als een onlosmakelijk geheel. Door deze psychotherapeutische stroming krijgen patiënten de kans om zichzelf beter te leren kennen en hun progressieve ontwikkeling te begrijpen, en om nieuwe manieren te vormen om met stress en moeilijke levenssituaties om te gaan.

Patiënt en Gestalt psychotherapeut – hoe ziet het proces eruit?

Gestalttherapiemethoden en -technieken zijn gericht op zelfinzicht, zelfregulatie en zelfontwikkeling. De Gestalttherapeut probeert de patiënt te helpen om zijn of haar moeilijke ervaringen te begrijpen en gebruikt een Gestaltbenadering om de patiënt te helpen zichzelf beter te leren kennen. De therapie richt zich op het ontdekken en ervaren van iemands behoeften en verlangens waaraan in de kindertijd niet werd voldaan.

Gestalt is een therapievorm die kan worden gebruikt om verschillende soorten psychosomatische problemen te behandelen, zoals persoonlijkheidsstoornissen, emotionele stoornissen, angststoornissen en eetstoornissen. Het doel van deze vorm van therapie is om de patiënt te helpen zichzelf te leren kennen en zichzelf opnieuw te zien.

Het therapeutische proces bestaat uit een ontmoeting tussen de therapeut en de patiënt of groepen patiënten, waarbij de therapeut zijn of haar diensten aanbiedt. Tijdens de bijeenkomsten kan de therapeut Gestaltpsychotherapietechnieken (bijv. karakterpsychologie) gebruiken om de patiënt te helpen zichzelf beter te leren kennen en om te gaan met moeilijke situaties in het dagelijks leven en het onlosmakelijke geheel van de persoonlijke-emotionele-omgeving-relatie.

Gestalt is een bekende humanistische tak van psychotherapie die zich richt op het huidige moment en zelfbegrip. Het doel is om mensen te helpen zichzelf te leren kennen door bewuste besluitvorming over hun eigen behoeften en verlangens en controle over hun eigen leven.

Dus in termen van het therapeutische proces – het vindt plaats tussen patiënt en therapeut in individuele of groepstherapie – kan Gestalt een zeer nuttige vorm van behandeling zijn voor mensen die lijden aan allerlei soorten geestelijke gezondheidsproblemen – van depressie tot interpersoonlijke problemen.

Gestalt psychotherapie – voor wie?

Gestalt psychotherapie is een effectieve manier om veel mentale stoornissen te behandelen. Het is een methode die zich richt op het ontwikkelen van bewustzijn en een beter begrip van het zelf van de patiënt. Het is een therapie die in de klinische praktijk kan worden gebruikt om verschillende soorten stoornissen te behandelen, zoals depressie, angst, fobieën en neuroses. De methode kan ook worden gebruikt voor zelfregulatie en zelfontwikkeling.

Gestalt psychotherapie wordt aanbevolen voor mensen die lijden aan verschillende soorten psychische stoornissen. Het wordt ook aanbevolen voor mensen die blijvende en positieve veranderingen in hun leven willen maken. Deze mensen kunnen moeite hebben om met stress om te gaan of hebben een onlosmakelijk geheel van geestelijke gezondheidsproblemen. Gestalt psychotherapie kan hen helpen zichzelf beter te begrijpen en de bronnen van hun problemen te vinden en hen zelfregulatie en controle over hun leven aanleren. Het doel van deze therapeutische methode is om de patiënt in staat te stellen blijvende en positieve veranderingen in hun leven aan te brengen door een beter begrip van zichzelf, hun omgeving en hun relaties met anderen.

Huidgerichte therapie is erop gericht de patiënt te helpen zijn innerlijke behoeften en verlangens te ontdekken, die mogelijk niet zijn vervuld in de kindertijd en de bron zijn van volwassen problemen.

- Reclame -
- Reclame -

Recente publicaties:

- Reclame -

Meer vergelijkbare artikelen:

- Reclame -