Het kokende kikkersyndroom – je hoeft het niet te tolereren!

Controleer ook

Lifestyle

Elisabeth Fontaine
Elisabeth Fontainehttps://efpa.be/
Hallo, ik ben Elisabeth Fontaine, ik doe al 20 jaar aan wet van aantrekking, yoga, chakra en onderbewustzijnswerk. Ik heb een gecertificeerde eerstegraads Reikicursus afgerond. Omdat ik de mogelijkheden in onze geest met jullie wil delen, ben ik de blog efpa.be begonnen, waar ik artikels schrijf over mijn activiteiten en vaardigheden. Ik geloof dat iedereen het recht heeft om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren en daarom maak ik gidsen over manifestatie, gezondheid, de kracht van de menselijke geest en leefstijladviezen. Ik ben ervan overtuigd dat je hier veel aantrekkelijke en waardevolle inhoud voor jezelf zult vinden, waarmee je naar het hoogste niveau van je potentieel kunt stijgen. Ik nodig je uit om efpa.be te lezen en je leven te veranderen. De wet van de aantrekkingskracht werkt echt!

Ben je ooit in een situatie in je leven terechtgekomen waarin je steeds maar weer hetzelfde deed, ook al wist je dat het niet tot iets goeds leidde? Misschien heb je het gevoel dat je elke dag meer en meer uitgeput raakt, maar toch heb je niet de moed om de situatie te veranderen? Als dat zo is, heb je misschien te maken met het kokende kikkersyndroom. Je hoeft dit fenomeen niet langer te tolereren – ik nodig je uit om verder te lezen!

Het kokende kikkersyndroom – wat is het?

Het kokende-kikkersyndroom is een term die is bedacht door de Franse schrijver en filosoof Jean-Paul Sartre om uit te leggen hoe ons gedrag kan worden gecorreleerd aan onze omgeving. Stel je voor dat je een kikker in een pot met koud water dompelt en deze langzaam begint te verwarmen. De kikker zal, om in leven te blijven, zijn lichaamstemperatuur moeten aanpassen aan die van zijn omgeving, totdat het water al op het punt staat over te koken. Er komt een moment waarop de kikker besluit om eruit te springen, maar soms heeft hij al zijn energie verbruikt om zich aan te passen en heeft hij niet langer de kracht om dat te doen.

Het kokende kikkersyndroom kan worden toegepast op ons leven wanneer we de ongezonde situaties waarin we ons bevinden tolereren. Soms gaat het langzaam vooruit en lijkt er niets ergs te gebeuren, maar als onze lichaamstemperatuur stijgt – spiritueel of mentaal – wordt het steeds heter. Het is de moeite waard om te zeggen dat het soms moeilijk is om uit zo’n situatie te komen, omdat we er soms mee doorgaan en erin volharden, in een poging om te verdragen. Erger nog, soms kan het te lang tolereren van giftige relaties of andere dingen ertoe leiden dat we van de pot moeten springen voordat we de kans hebben om te ontsnappen of in ieder geval een ontsnappingsplan te bedenken. Daarom, als je het gevoel hebt dat je er genoeg van hebt, probeer dan iets te doen om aan de pot te ontsnappen of vraag hulp aan een psychotherapeut.

Om beter te begrijpen wat het Kokende Kikker Syndroom is, moeten we onthouden dat we soms moeilijke situaties of giftige relaties tolereren waar we mee instemmen. Het kan iets zijn dat een klein probleem lijkt, maar uiteindelijk doodgaat als het water bijna kookt. Dit is iets alledaags geworden in ons leven omdat we vaak niet het gevoel hebben dat we te maken hebben met iets dat een belangrijke trigger voor ons zal zijn om reacties of bezwaren te hebben. Daarom hebben we een betere gevoeligheid voor deze situaties nodig, zodat we op tijd van de pot kunnen springen, voordat we al onze energie hebben verbruikt en simpelweg de kracht niet meer hebben om dit te doen.

Hoe herken je het kokende kikkersyndroom?

Het kokende kikkersyndroom is de gelijkenis van de kikker die zich geleidelijk aanpaste aan de steeds warmere watertemperatuur. Toen de temperatuur van het water zo hoog werd dat de kikker overkookte, was het te laat om hem nog te redden. Dit verhaal heeft betrekking op situaties in ons leven waarin ongemakkelijke veranderingen langzaam plaatsvinden en we niet kunnen zien dat er iets ergs gebeurt. Soms verspillen we veel tijd en kracht om onszelf te beschermen tegen verdere veranderingen zonder te beseffen dat die al hebben plaatsgevonden.

Het beschreven concept kan gemakkelijk worden toegepast op vele niveaus van ons leven, van de manier waarop ouders zich soms te veel bemoeien met het functioneren van ons gezin, tot hoe vergaderingen er altijd hetzelfde uitzien en we niet de kans krijgen om in onze behoeften te voorzien. Om het kokende kikkersyndroom te vermijden, moeten we moeite doen en eerlijk nadenken over hoe we controle over ons leven kunnen krijgen voordat we weer een verzoek van onze omgeving inwilligen.

We moeten aarzelen om hulp te vragen omdat die hulp ons kan redden, en leren om zelf veranderingen en beslissingen te maken. Door aan onszelf te werken kunnen we onze balans vinden voordat veranderende omstandigheden dat kritieke moment doen aanbreken, waarop het al te laat is. Om dit lot te voorkomen, is het een goed idee om een vertrouwde professional te raadplegen en het verhaal te lezen van de kikker die zich niet kon aanpassen aan de veranderende omstandigheden in de pot met water.

Hoe voorkom je dat je overkookt?

Het kokende kikkersyndroom (ook bekend als het emotionele uitputtingssyndroom) beschrijft een situatie waarin iemand een constante emotionele inspanning levert om met een moeilijke situatie of probleem om te gaan, of het nu een interpersoonlijk conflict of een moeilijke levenssituatie is. Het sneller en sneller kokende water dat eerder beschreven werd, verwijst naar het feit dat naarmate de emotionele inspanning om een probleem op te lossen toeneemt, onze emoties en ons functioneren verslechteren. Dit creëert een vicieuze cirkel waarin voortdurende emotionele inspanning leidt tot situaties die ons angstig maken, en we zullen het gedrag van onze partner alleen veranderen als we met onze volharding laten zien dat we dat echt willen.

Hoe voorkomen we dat we gekookt worden? Om dit te voorkomen, moeten we ons bewust zijn van het feit dat we geneigd zijn te geloven dat we, door brandstof aan het vuur te willen toevoegen, niemand beledigen en dat ze ons niet willen helpen. In zulke situaties moeten we ons op onszelf richten en stoppen voordat we onszelf verliezen. Daarom is het belangrijk om hulp te vragen aan een psycholoog of een andere professional om te voorkomen dat we overkoken.

- Reclame -
- Reclame -

Recente publicaties:

- Reclame -

Meer vergelijkbare artikelen:

- Reclame -