Klassieke conditionering – wat is het? Definitie van het concept

Controleer ook

Lifestyle

Elisabeth Fontaine
Elisabeth Fontainehttps://efpa.be/
Hallo, ik ben Elisabeth Fontaine, ik doe al 20 jaar aan wet van aantrekking, yoga, chakra en onderbewustzijnswerk. Ik heb een gecertificeerde eerstegraads Reikicursus afgerond. Omdat ik de mogelijkheden in onze geest met jullie wil delen, ben ik de blog efpa.be begonnen, waar ik artikels schrijf over mijn activiteiten en vaardigheden. Ik geloof dat iedereen het recht heeft om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren en daarom maak ik gidsen over manifestatie, gezondheid, de kracht van de menselijke geest en leefstijladviezen. Ik ben ervan overtuigd dat je hier veel aantrekkelijke en waardevolle inhoud voor jezelf zult vinden, waarmee je naar het hoogste niveau van je potentieel kunt stijgen. Ik nodig je uit om efpa.be te lezen en je leven te veranderen. De wet van de aantrekkingskracht werkt echt!

Klassieke conditionering in de psychologie is een leertechniek waarbij nieuwe betekenissen of reacties worden toegekend aan stimuli die voordien niet geassocieerd werden. Het werd in 1904 geïntroduceerd door de Rus Ivan Pavlov als resultaat van zijn observaties bij apen. Klassieke conditionering is een van de belangrijkste hulpmiddelen geworden in de gedragspsychologie en wordt gebruikt in gedragstherapie.

Wat is klassieke conditionering? Definitie van het concept

Klassieke conditionering is een leerproces waarbij een reactie op een specifieke stimulus wordt opgewekt door een andere, voorheen niet herkende stimulus. Het is een soort reactie op een stimulus die aangeleerd wordt als gevolg van herhaalde blootstelling aan en reactie op de stimulus. Klassieke conditionering is een van de belangrijkste hulpmiddelen geworden in de gedragspsychologie en wordt gebruikt in gedragstherapie.

Wat is klassieke conditionering?

Klassieke conditionering is een proces waarbij een reactie op een specifieke stimulus wordt opgewekt door een andere, voorheen niet herkende stimulus. De basis van klassieke conditionering is het toekennen van nieuwe betekenissen of reacties aan stimuli die voorheen niet geassocieerd werden. Het is een manier van leren waarbij een persoon of dier leert dat een stimulus die voorheen geen bepaalde respons opriep, nu geassocieerd kan worden met een bepaalde respons.

Klassieke conditionering – elementen

Klassieke conditionering heeft drie elementen: een stimulus, een respons en een reactie. De uitlokkende stimulus is een situatie of object dat een specifieke reactie bij een persoon of dier veroorzaakt of uitlokt. Een reactie is de reactie die wordt uitgelokt door de uitlokkende stimulus. Een respons is aangeleerd gedrag dat wordt uitgelokt door de stimulus.

Het experiment van Pavlov en klassieke conditionering

Klassieke conditionering werd voor het eerst beschreven door de Rus Ivan Pavlov, die een experiment uitvoerde op apen. Tijdens het experiment ontdekte Pavlov dat apen getraind konden worden om te reageren op het geluid van een bel door ze een specifieke snack te geven. Na verloop van tijd ontdekte Pavlov dat de apen begonnen te reageren op het geluid van de bel, ook al werd er geen snack gegeven. Deze ontdekking leidde tot de theorie van klassieke conditionering.

- Reclame -
- Reclame -

Recente publicaties:

- Reclame -

Meer vergelijkbare artikelen:

- Reclame -