Lage frequenties in de kamer – hoe ga je ermee om?

Controleer ook

Lifestyle

Elisabeth Fontaine
Elisabeth Fontainehttps://efpa.be/
Hallo, ik ben Elisabeth Fontaine, ik doe al 20 jaar aan wet van aantrekking, yoga, chakra en onderbewustzijnswerk. Ik heb een gecertificeerde eerstegraads Reikicursus afgerond. Omdat ik de mogelijkheden in onze geest met jullie wil delen, ben ik de blog efpa.be begonnen, waar ik artikels schrijf over mijn activiteiten en vaardigheden. Ik geloof dat iedereen het recht heeft om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren en daarom maak ik gidsen over manifestatie, gezondheid, de kracht van de menselijke geest en leefstijladviezen. Ik ben ervan overtuigd dat je hier veel aantrekkelijke en waardevolle inhoud voor jezelf zult vinden, waarmee je naar het hoogste niveau van je potentieel kunt stijgen. Ik nodig je uit om efpa.be te lezen en je leven te veranderen. De wet van de aantrekkingskracht werkt echt!

De aanwezigheid van laagfrequente geluiden begeleidt ons in veel aspecten van het dagelijks leven. De aanwezigheid van elk geluid binnen het bereik van 20 Hz heeft een negatieve invloed op het gehoorsysteem, dus het is de moeite waard om waar mogelijk verschillende preventiemiddelen te gebruiken. Hoewel het gebruik van robuuste meubels zeer nuttig kan zijn, is het ook belangrijk om rekening te houden met de eigenschappen van het menselijk oor, dat zeer gevoelig reageert op dit soort geluid. Om het binnendringen van gevoelige lage geluiden in onze oren praktisch tegen te gaan, is het gebruik van professionele apparatuur vereist die schadelijke emissies kan absorberen en gericht kan absorberen. Het idee hierachter is om mensen beter te beschermen en het zo makkelijker te maken om activiteiten uit te voeren in de buurt van lage spraakfrequenties.

Lage frequenties in het huishouden

Om effectief te kunnen omgaan met geluiden op de onderste gehoorgrens (20-50 Hz), is het eerst nodig om te weten waar ze vandaan komen en wat ze veroorzaakt. Deze geluiden worden meestal direct door mensen veroorzaakt en kunnen verschillende vormen aannemen. Ze komen het vaakst voor in de vorm van loopgeluiden, die veroorzaakt worden door stappen, stampen of het verplaatsen van bepaalde voorwerpen. Ze zijn het duidelijkst te horen op moderne laminaatvloeren – op dergelijke oppervlakken verspreiden ze zich met groot gemak. Op lederen tapijten of houten parketvloeren verspreiden ze zich veel minder en veroorzaken ze minder schade aan de menselijke oren. We mogen niet vergeten dat de mate van geluidsintensiteit ook wordt beïnvloed door de mate van inrichting van het interieur en het volume van de verblijfplaats (bijv. flatgebouw, huis).

Laagfrequente geluiden komen ook voor bij het dagelijks gebruik van smartphones. Dit komt omdat ze allerlei soorten trillingen uitzenden (bv. oproepen, meldingen, berichten), waar je onmogelijk niet mee in contact kunt komen als je dit type apparaat gebruikt. Veel moderne smartphones hebben uitgebreide mono- of stereoluidsprekers, waarvan het regelmatig gebruik op hoog volume aanzienlijke gehoorschade kan veroorzaken. We zijn echter niet helemaal hulpeloos in deze situatie, want er bestaat speciale software om schadelijke basgeluiden te bewerken en te corrigeren. Deze programma’s verminderen het optreden van lage frequentiegeluiden, wat ook aanzienlijke voordelen oplevert bij het luisteren naar muziek. Dit kan een grote bijdrage leveren aan het behoud van je gehoor en multimedia-entertainment aangenamer maken.

Het is de moeite waard om te onthouden dat er naast mobiele telefoons nog een aantal andere nuttige apparaten zijn waarin laagfrequente emissies een alledaags verschijnsel zijn. Dit zijn apparaten die werken op basis van elektromotoren en waar we mee te maken kunnen krijgen als we in huizen of appartementen met een moderne constructie verblijven. Deze gebouwen zijn meestal uitgerust met innovatieve ventilatoren of professionele airconditioningsystemen, waarvan het vruchtbare werk in contact komt met de gevoeligheid van onze oren en een welbekend geluid veroorzaakt. Door de regelmaat waarmee dit gebeurt, lijdt niet alleen het gehoororgaan eronder, maar ook het menselijk welzijn. Dit is echter geen noodzaak – we kunnen het voorkomen door oordopjes te gebruiken of professionele koptelefoons te dragen.

Hoe ga je om met lage frequenties in een kamer?
Hoe ga ik om met lage frequenties in mijn kamer?

Professionele methoden om lage geluiden te voorkomen

Het gebruik van basvallen (wideband traps)

Het praktische gebruik van woofers blijkt zeer nuttig te zijn bij het inrichten of ontwerpen van ruimtes, omdat woofers zeer effectief zijn in een breed scala aan geluidsbanden – ze reduceren vaak emissies van 50 tot 4000 Hz. De werking van basvallen bestaat uit het absorberen van schadelijk laagfrequent geluid, dat zich voortplant als gebrom of gerommel. Om ze te kunnen gebruiken, moeten ze in hoeken van kamers worden geplaatst. De juiste plaatsing zorgt voor een gedeeltelijke eliminatie van lage tonen, aangezien het niet mogelijk is om al deze geluiden te onderdrukken. Bass traps worden gekenmerkt door hun lichte constructie en aantrekkelijke vorm – ze zijn meestal gemaakt van akoestisch schuim, glasvezel en minerale wol. Voordat je ze gebruikt, is het raadzaam om een professioneel onderzoek uit te voeren naar de geluidsmogelijkheden van de ruimte met de hulp van een akoestisch adviseur. Hoewel basvallen zeer effectief zijn, dempen ze slechts gemiddeld geluid onder 70 Hz.

2 Gebruik van breedbandabsorbers

Breedbandabsorbers worden meestal gebruikt in de vorm van wand- of plafondpanelen voor commerciële interieurs. De keuze en praktische toepassing hangt af van het soort ruimte, de mate van inrichting en de vierkante meters van de ruimte in kwestie. Ze zijn het meest geschikt voor professionele muziekstudio’s, waar relatief vaak lage tonen worden uitgestraald. Met behulp van breedbandabsorbers is het mogelijk om zonder problemen helder muziek te spelen of te zingen, en ook om de spraak van de andere persoon correct en duidelijk te ontvangen zonder enige interferentie. Het succes van deze producten ligt in de hoogwaardige materialen met akoestische eigenschappen. Bij de constructie van de beste mag massief meubelplaat (HDF) of multifunctionele Isover-wol niet ontbreken.

3 Gebruik van getunede membraanvangers

Hiermee kun je een specifieke frequentiewaarde bestrijden die voorkomt binnen een bepaalde locatie. Ze zijn onderhevig aan configuratie op basis van de aard van de ruimte en vereisen de juiste keuze van massa en membraan. Gebruik hiervoor een professionele calculator om het volume van de vallen te berekenen, waarbij de afmetingen van de ruimte van belang bepalend zijn. Bij het maken van de berekening moet ook de locatie van het luisterpunt en de geluidsbronnen worden opgegeven (in de vorm van coördinaten). Om ze optimaal af te stellen, is het raadzaam een reeks experimenten en gespecialiseerde metingen uit te voeren. Ze bestaan uit geluidsabsorberend schuim van verschillende dichtheid en zijn in de praktijk geperforeerd – er worden gaten in gemaakt om akoestische penetratie te vergemakkelijken.

Geluidsverspreiding
Geluidsverspreiding

4 Het gebruik van Helmholtz-resonatoren

Deze oplossing lijkt effectiever dan het gebruik van membraanvangers. Deze resonatoren kunnen – net als de eerder genoemde vallen – effectief worden afgestemd op bepaalde frequenties. Ze hebben de vorm van verschillende blokken of behuizingen met gaten in de vorm van cirkels of vierkanten. Hout is een populair fabricagemateriaal aan het worden; ze kunnen ook uit glas of metaal bestaan. Een voorbeeld van het gebruik van Helmholtz resonator technologie is het principe van akoestische diffusors, waarvan het belangrijkste doel is om de emissie van geluidsgolven zo ver mogelijk te verspreiden. Deze houten vormen verminderen op bevredigende wijze de nagalm, elimineren flutter echo’s en verbeteren het gevoel van akoestische vrijheid in een ruimte. We vinden ze in concertzalen (daar zijn het grote openingen in de muren) of bij ons zelf, als integraal onderdeel van de thuisbioscoop.

- Reclame -
- Reclame -

Recente publicaties:

- Reclame -

Meer vergelijkbare artikelen:

- Reclame -