Papier – een materiaal dat waardevoller is dan goud?

Controleer ook

Lifestyle

Elisabeth Fontaine
Elisabeth Fontainehttps://efpa.be/
Hallo, ik ben Elisabeth Fontaine, ik doe al 20 jaar aan wet van aantrekking, yoga, chakra en onderbewustzijnswerk. Ik heb een gecertificeerde eerstegraads Reikicursus afgerond. Omdat ik de mogelijkheden in onze geest met jullie wil delen, ben ik de blog efpa.be begonnen, waar ik artikels schrijf over mijn activiteiten en vaardigheden. Ik geloof dat iedereen het recht heeft om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren en daarom maak ik gidsen over manifestatie, gezondheid, de kracht van de menselijke geest en leefstijladviezen. Ik ben ervan overtuigd dat je hier veel aantrekkelijke en waardevolle inhoud voor jezelf zult vinden, waarmee je naar het hoogste niveau van je potentieel kunt stijgen. Ik nodig je uit om efpa.be te lezen en je leven te veranderen. De wet van de aantrekkingskracht werkt echt!

De rol van papier kan niet worden onderschat. Hoewel we tegenwoordig steeds meer boeken, kranten en andere materialen in gedigitaliseerde vorm gebruiken, is een leven zonder papier onmogelijk.

Het is de primaire vorm voor het vastleggen van inhoud: of het nu gaat om gedichten van dichters, schoolboeken of officiële documenten. Papier werkt goed in veel alledaagse situaties, dus het is de moeite waard om eens te kijken wat de belangrijkste papiersoorten en -functies zijn.

Indeling van papier

De basisparameters waarop papiersoorten van elkaar verschillen, zijn gramgewicht en kwaliteit. Het basisgewicht is de belangrijkste indicator voor de hardheid van het papier. Het wordt uitgedrukt in gram per vierkante meter. Hoe hoger het gramgewicht, hoe moeilijker het is om de vellen te vouwen of te scheuren.

Op basis van het gramgewicht kan papier worden onderverdeeld in:

  • tissuepapier: (het dunste papiermateriaal) en vloeipapier
  • fijn papier: wordt dagelijks gebruikt voor het schrijven en afdrukken van posters, documenten en ander materiaal, bijv. reclamemateriaal
  • karton: hoewel de buig- en vormcapaciteiten beperkt zijn, kan het bedrukt worden
  • karton: gebruikt in verpakkingen; alleen voor digitaal afdrukken

Kwaliteit is een aanduiding die de duurzaamheid van het papier aangeeft. Papier van klasse I en II wordt gebruikt voor bankbiljetten en belangrijke documenten. Klasse III (cellulosepapier) wordt gebruikt voor de productie van schoolboeken en documenten die bedoeld zijn voor veelvuldig gebruik. Klasse IV staat voor speciaal drukwerk. Vellen van klasse V en VI worden gebruikt voor het drukken van boeken en de laatste klasse VII is uitsluitend bestemd voor het drukken van kranten.

Papier - een materiaal dat waardevoller is dan goud?
Papier – een materiaal waardevoller dan goud?

Andere papiereigenschappen die bijzonder belangrijk zijn voor drukwerk zijn dikte, opaciteit (bepaalt de mate waarin het papier de gedrukte inhoud op de andere zijde laat zien) en witheid en helderheid.

Papiermaterialen

Er is een breed scala aan papiermaterialen verkrijgbaar in kantoorboekhandels, die verschillen in hun eigenschappen en dus in hun toepassing. Naast tekenpapier, dat het grootste assortiment heeft in deze winkels (dit zijn onder andere tekenblokken, uitsparingen, schetsboeken, carbonpapier) hebben we ook:

  • offsetpapier – deze populaire papiersoort wordt gebruikt voor documenten. Het absorbeert inkt goed, kan ook meerdere keren worden bedrukt en is geschikt voor handschrift. Het wordt gebruikt voor het maken van certificaten, notitieboeken en zakelijke documenten.
  • Krijtbordpapier – wordt gekenmerkt door zijn gladde, glanzende en prettig aanvoelende oppervlak doordat het is gecoat met een mengsel van pigment en lijm. Het is alleen geschikt voor eenmalige afdrukken en is moeilijk met de hand te beschrijven. Het wordt gebruikt in de reclame-industrie en bij de productie van visitekaartjes, offertemappen of catalogi in drukkerijen en printshops.
  • decoratief papier – gebruikt verschillende gramgewichten. Deze omvatten gewoon papier (ook katoen), gegaufreerd, gemetalliseerd, parelmoer of transparant papier. Handgeschept papier onderscheidt zich door zijn specifieke structuur.
  • Ecologisch papier – papier gemaakt van gerecycled materiaal wordt steeds populairder.

Papier en het doel ervan

Met betrekking tot de structuur van papiermaterialen wordt er ook onderscheid gemaakt tussen verschillende papiergroepen die op verschillende gebieden worden gebruikt. Deze omvatten drukpapier, verpakkingspapier, elektrotechnisch of industrieel-technisch papier. Afhankelijk van hun geschiktheid wordt er ook een onderscheid gemaakt tussen de soorten van deze groepen: drukpapier voor kranten of boeken, vellenpapier. Papier kan ook worden veredeld door het van een extra laag te voorzien – naast het al genoemde krijten hebben we ook gommen of paraffineren. Ze kunnen ook worden verzadigd met olie of paraffine, gelamineerd (gebruikt voor verpakkingen) of bedrukt, zoals behangpapier.

- Reclame -
- Reclame -

Recente publicaties:

- Reclame -

Meer vergelijkbare artikelen:

- Reclame -