Persoonlijke ontwikkeling – de sleutel tot geluk. 10 tips voor zelfontwikkeling!

Controleer ook

Lifestyle

Elisabeth Fontaine
Elisabeth Fontainehttps://efpa.be/
Hallo, ik ben Elisabeth Fontaine, ik doe al 20 jaar aan wet van aantrekking, yoga, chakra en onderbewustzijnswerk. Ik heb een gecertificeerde eerstegraads Reikicursus afgerond. Omdat ik de mogelijkheden in onze geest met jullie wil delen, ben ik de blog efpa.be begonnen, waar ik artikels schrijf over mijn activiteiten en vaardigheden. Ik geloof dat iedereen het recht heeft om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren en daarom maak ik gidsen over manifestatie, gezondheid, de kracht van de menselijke geest en leefstijladviezen. Ik ben ervan overtuigd dat je hier veel aantrekkelijke en waardevolle inhoud voor jezelf zult vinden, waarmee je naar het hoogste niveau van je potentieel kunt stijgen. Ik nodig je uit om efpa.be te lezen en je leven te veranderen. De wet van de aantrekkingskracht werkt echt!

Persoonlijke ontwikkeling is een onderwerp dat de laatste tijd steeds populairder wordt. Dit blijkt uit boeken over persoonlijke ontwikkeling, verschillende zelfontwikkelingscursussen, video’s op internet en een verscheidenheid aan content op sociale media. Waarom is persoonlijke ontwikkeling belangrijk? Wat is het eigenlijk? Waar moet je beginnen? Wij leggen het uit!

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Wat is persoonlijke ontwikkeling? Het is een van die termen die niet één specifieke definitie heeft. In de eenvoudigste termen is persoonlijke ontwikkeling echter een reeks activiteiten die erop gericht zijn om een betere versie van jezelf te worden. Hierbij wordt rekening gehouden met verschillende factoren, maar de belangrijkste is het veranderen van je manier van denken, hoe je jezelf ziet, hoe je je verhoudt tot mensen en de wereld, en de basis hiervoor is eigenwaarde. Persoonlijke ontwikkeling begint met werken aan zelfliefde, zelfrespect, focussen op wat ons gelukkig en blij maakt. Heel vaak hebben mensen de neiging om zichzelf op te offeren voor anderen, ten koste van hun eigen geluk. Zelfontwikkeling trekt in eerste instantie de aandacht weg van de wereld en richt die op onszelf. Het wijst op de voordelen van wat gezond egoïsme is.

Persoonlijke ontwikkeling – hoe word je gelukkig?

Wat kan persoonlijke ontwikkeling ons dan geven? Zeker zelfontdekking, verbeterd welzijn, zelfacceptatie, verbeterde relaties met dierbaren, een betere financiële situatie, loopbaanontwikkeling, het ontdekken van je talenten en vaardigheden. Voor een groot deel een verandering van je hele leven. Het klinkt allemaal heel verleidelijk, maar voor velen ook heel onrealistisch – en toch weet iedereen die besloten heeft om aan zelfontwikkeling te doen welke positieve effecten het met zich meebrengt. Dus waar begin je? Hoe verander je je leven ten goede? Hier zijn 10 tips waar je echt iets aan hebt.

Persoonlijke ontwikkeling
Persoonlijke ontwikkeling / foto: canva.com

1. Persoonlijke ontwikkeling begint nu!

We hebben vaak de neiging om dingen uit te stellen tot later. We willen zogenaamd iets veranderen in ons leven, maar we denken dat we daar geen tijd voor hebben. We maken eerst een belangrijk project op het werk af, wachten op vakantie, vrije dagen of andere gunstige omstandigheden. Dingen uitstellen voor later kan eindeloos doorgaan. Laten we geen excuses zoeken; ons hele leven staat immers op het spel. Laten we vandaag nog aan onszelf beginnen te werken.

2 Stel een doel

Persoonlijke ontwikkeling raakt elk gebied van ons leven. Wanneer we echter besluiten om onze manier van functioneren in de wereld te veranderen, is er altijd één belangrijke motivator die ons helpt om de eerste stap naar geluk te zetten. Wat is het voor jou? Wat maakt dat jij je levenssituatie wilt veranderen? Is het een gelukkige relatie? Een goed betaalde baan? Carrière maken? Leven in harmonie met jezelf? Wat maakt dat jij je leven wilt veranderen? Bepaal je doel!

3 – Hou van jezelf!

Je kent deze slogan vast wel uit je hoofd: hou van jezelf! Is het echt zo belangrijk? Hoe doe je dat? Hoe hou je van jezelf?

  • Erken jezelf – vaak erkennen mensen die niet gelukkig zijn in hun leven hun behoeften niet. Ze doen veel voor anderen, brengen offers voor hen, brengen offers ten koste van hun eigen verlangens. Besteed aandacht aan je behoeften? Waar heb je zin in? Wat wil je vandaag doen? Vind tijd voor jezelf.
  • Accepteer jezelf – we hebben de neiging om onze gebreken te zien en een hekel aan ons uiterlijk te hebben. Vergelijk jezelf niet met mensen op internet – dit is slechts een online beeld, vaak grafisch versterkt. Kijk naar jezelf en waardeer je uiterlijk? Begin met één ding te vinden dat je mooi vindt aan jezelf. Zijn het de ogen? De neus? Het haar? Wat het ook is, let op je schoonheid, van het detail tot het geheel. Hetzelfde geldt voor verschillende vaardigheden. Erken je talenten en vaardigheden – die van jezelf, niet die van anderen. Ieder van ons is geboren met zijn eigen talenten – merk ze op en begin ze te ontwikkelen. Zelfs als je denkt dat je geen talenten hebt – dan heb je het zeker mis. Hoe ontdek je je talenten? Je kunt een persoonlijkheidstest gebruiken, zoals de Gallup-test.
  • De innerlijke criticus – het is tijd om hem het zwijgen op te leggen. We kennen allemaal dat stille stemmetje in ons hoofd dat ons vertelt dat we iets niet kunnen en dat we niet goed genoeg zijn. Zie jezelf als een geliefde – zou jij zulke negatieve dingen tegen zo iemand zeggen? Dat klopt. Behandel jezelf als een geliefde en motiveer jezelf, geloof in jezelf. Als iets je niet lukt, straf jezelf er dan niet voor en zeg niet dat je dom en zwak bent. Probeer het opnieuw, noteer welke technische dingen ervoor hebben gezorgd dat je je doel niet hebt bereikt en begin gewoon opnieuw.

4 Het innerlijke kind

Werken met je innerlijke kind is heel belangrijk. Het gaat niet alleen om het terughalen van je kinderdromen en passies, maar ook om de onschuld, de vreugde, de vrijheid die een kind kenmerkt. Het is met ontzag en verwondering naar de wereld kijken, net zoals een kind dat doet – vrij van vooroordelen, agenda’s, de wereld zwart-wit zien. Als volwassene vergeten we te genieten van het huidige moment en de kleine dingen te waarderen. Een kind ziet de wereld anders dan een volwassene, maar door volwassenen krijgt hij of zij later in het leven een verscheidenheid aan eigenschappen en overtuigingen. Herinner je een tijd waarin je vrij was om jezelf en anderen te beoordelen – pas dit aspect van lichtheid toe op je volwassen leven.

5 Persoonlijke ontwikkeling – vergeef je ouders

Tijdens onze kindertijd doen we verschillende programma’s op die bepalen hoe we de wereld zien. Heel vaak zijn het onze ouders die hiervoor verantwoordelijk zijn, en zij kunnen ons gedemotiveerd hebben – zelfs als ze het zonder opzet deden, heeft het ons in een bepaalde richting gevormd. Relaties thuis bepalen de manier waarop we mensen, partners en natuurlijk onszelf zien. Sommige families zijn verantwoordelijk voor ernstige trauma’s; geweld, alcohol of een gebrek aan interesse van de ouders in hun kinderen kunnen in sommige gezinnen de boventoon hebben gevoerd. Als je wrok over het verleden in je hart houdt, is het moeilijk om naar de toekomst toe te werken. Vergeef je ouders – je kunt dit letterlijk doen door het ze te vertellen, maar je kunt ze ook een brief schrijven die je niet hoeft te versturen. Het is belangrijk om zelf vergeving te voelen – alles wat je doet, doe je voor jezelf.

6 Persoonlijke ontwikkeling – train mindfulness

Mindfulness en innerlijke stilte zullen je in staat stellen om meer aandacht te besteden aan je behoeften en bewuste beslissingen te nemen, los van sociale druk. Hoe train je mindfulness? Een goede oefening is meditatie, waarbij je even stilstaat en inzicht krijgt in jezelf. Dit is een geweldige ontspanningstechniek die we overdag of voor het slapen gaan kunnen doen. Het is ook de moeite waard om meer te leren over mindfulness, ook wel beschreven als mindfulness training. Hiermee kun je in elke dagelijkse situatie kalmte oefenen, vertragen en genieten van de kleine dingen. Besteed aandacht aan je emoties en gedachten – vang de innerlijke criticus en stuur hem op een lange vakantie.

7. Wees niet bang voor verandering

Bij persoonlijke ontwikkeling verandert bijna alles – van de manier waarop je denkt tot de manier waarop je je gedraagt. Probeer dus buiten je comfortzone te treden en je gewoontes te veranderen. Wees niet bang voor verandering – als je in een relatie zit die je moeilijk vindt en waar je niet in wilt zitten, maar wel uit angst om alleen te zijn, dan is het tijd om te vertrekken. Iets eindigt zodat iets anders kan beginnen. Het is hetzelfde met werk – heb je een hekel aan je baan maar ben je bang voor een nieuwe baan? Wat zou je doen als je niet bang was? Je zou van baan veranderen – wees dus niet bang voor verandering. Verandering is groei, en groei is het uitbreiden van mogelijkheden in elk aspect van het leven.

8. Cursussen en workshops voor persoonlijke ontwikkeling

De dagelijkse praktijk is belangrijk, maar veel kan je worden bijgebracht door cursussen en workshops – vooral desktopcursussen. Webinars bevatten zeker veel belangrijke inhoud, maar tijdens een weggeefworkshop kun je nieuwe mensen ontmoeten die net zo denken als jij en hetzelfde willen – namelijk je leven veranderen. Bovendien stelt het je in staat om je omgeving te veranderen en uit je comfortzone te stappen – en zoals je ziet, hangen alle tips met elkaar samen en volgt elke nieuwe tip uit de vorige. Persoonlijke ontwikkeling is een bepaald pad en de stadia ervan zijn het niet waard om overgeslagen te worden als je volledig gelukkig wilt worden.

9 – Dankbaarheid

Doe jij aan dankbaarheid? Zo niet, dan moet je daar zeker mee beginnen! Door dankbaarheid te beoefenen, kun je genieten van de kleine dingen. Wees dankbaar voor het weer van vandaag, voor slaap, voor rust, voor het ontmoeten van een vriend. Het is de moeite waard om aan het einde van de dag in een notitieboekje op te schrijven waar je dankbaar voor bent – het hoeven echt geen grote dingen te zijn. Integendeel, het is gemakkelijk om dankbaar te zijn voor een loonsverhoging, maar niet zo dankbaar als iemand je doorlaat bij een stoplicht zodat je op tijd op je werk bent. We vergeten de kleine dingen, maar het zijn de kleine dingen waaruit ons dagelijks leven bestaat. Het is de moeite waard om dankbaarheid te oefenen – ook tegenover onszelf. Wees dankbaar voor je beslissingen en kleine successen.

10. persoonlijke ontwikkeling is regelmaat

Werken aan jezelf is echter werk – regelmatig en consequent werk. Vaak stoppen we, na een succes waar we om gaven, met werken aan onszelf. We komen er pas weer op terug als een aspect van ons leven weer onze aandacht vraagt. Het is echter de moeite waard om onszelf te verbeteren en de verschillende aspecten van onszelf te helen – omdat we op elk moment meer en meer van het leven kunnen genieten. Vergeet jezelf niet, waardeer jezelf altijd, vind tijd voor jezelf, wees aandachtig, realiseer jezelf en wees niet bang voor verandering.

Persoonlijke ontwikkeling is de weg naar geluk, stop niet in je ontwikkeling, ervaar het leven ten volle want na elke bocht is er een nieuwe horizon om te verkennen. We hopen dat sommige van deze tips je zullen helpen bij je eigen persoonlijke ontwikkeling.

- Reclame -
- Reclame -

Recente publicaties:

- Reclame -

Meer vergelijkbare artikelen:

- Reclame -