Stengel bleken van fruitbomen en struiken – wanneer en waarom?

Controleer ook

Lifestyle

Elisabeth Fontaine
Elisabeth Fontainehttps://efpa.be/
Hallo, ik ben Elisabeth Fontaine, ik doe al 20 jaar aan wet van aantrekking, yoga, chakra en onderbewustzijnswerk. Ik heb een gecertificeerde eerstegraads Reikicursus afgerond. Omdat ik de mogelijkheden in onze geest met jullie wil delen, ben ik de blog efpa.be begonnen, waar ik artikels schrijf over mijn activiteiten en vaardigheden. Ik geloof dat iedereen het recht heeft om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren en daarom maak ik gidsen over manifestatie, gezondheid, de kracht van de menselijke geest en leefstijladviezen. Ik ben ervan overtuigd dat je hier veel aantrekkelijke en waardevolle inhoud voor jezelf zult vinden, waarmee je naar het hoogste niveau van je potentieel kunt stijgen. Ik nodig je uit om efpa.be te lezen en je leven te veranderen. De wet van de aantrekkingskracht werkt echt!

Het witwassen van de stammen van fruitbomen en struiken is een uiterst belangrijke onderhoudsprocedure. Het wordt in de winter in de tuin uitgevoerd. Het doel van witwassen is om de bomen en struiken in goede conditie te houden en ze te beschermen tegen beschadiging door schors. Elke tuineigenaar moet deze behandeling één keer per jaar uitvoeren, bij voorkeur in december of begin januari.

Waarom is stam witten zo belangrijk?

Tijdens de winterperiode raakt de bast of dikke takken vaak beschadigd en beginnen ze te barsten. Dit wordt veroorzaakt door de intensieve opwarming van de stammen overdag door de zonnestralen. Bomen of struiken hebben op dat moment geen bladeren meer, dus de zon heeft een direct effect op de schors. De hoge temperatuur leidt tot een ontwaken van de cellen en een stimulatie van de sapcirculatie. Tijdens de nacht daalt de temperatuur vaak tot onder het vriespunt en dan begint de ontwaakte subcortex van de boom te bevriezen en vertoont de schors overlangse scheuren. Om dit te voorkomen, moeten we de stammen van fruitbomen en struiken met kalk verven . De witgekalkte schors warmt veel minder op en dus ontstaan er geen wonden. Meestal worden schorsscheuren veroorzaakt door temperatuurschommelingen bij bomen zoals kersen, pruimen, appel-, kersen- en perenbomen.

Stengel bleken van fruitbomen en struiken - wanneer en waarom?
Stengelbleken van fruitbomen en -struiken – wanneer wordt het gedaan en waarom?

Wanneer is het nodig om de stammen van fruitbomen en -struiken te bleken?

Fruitbomen en -struiken kunnen vanaf half december worden behandeld. De aanbevolen datum om deze behandeling uit te voeren is echter januari (8-23.01). Het is in deze periode dat er ’s nachts vorst optreedt, terwijl de zon overdag de schors intensief verwarmt. Het kalken van de schors moet op een geschikte dag gebeuren. Er mag dan geen regen, wind of zon zijn. De temperatuur moet bij voorkeur rond de 5 graden zijn. Bomen en struiken kunnen bekalkt worden tot eind januari/begin februari (24.01-15.02). Het bleken van de stammen op andere tijdstippen heeft geen effect en is gewoon onnodig.

Waarmee en hoe voer ik een stobbenbehandeling uit?

Meestal wordt kalk gebruikt om bomen te bleken. Het is een vrij eenvoudige procedure om uit te voeren, maar het is goed om van tevoren te weten wat we moeten doen. We moeten ook weten wat we moeten doen zodat de kalk niet te snel wegspoelt door de regen. Kalkmelk is ideaal voor het witten van boomstronken en struiken, dus we moeten gewone ongebluste kalk kopen om kalkmelk te maken. Dit product wordt onder andere gebruikt in de bouw. De kalk moet eerst worden opgelost in water (2 kg kalk per 10 liter water). Als we niet willen dat het snel van de schors wordt afgespoeld, moeten we een middel toevoegen om de hechting van de kalk te verbeteren. Dit kan een additief zijn in de vorm van aardappelmeelzetmeel of witte emulsieverf. Zetmeel is een effectief natuurlijk additief om de hechting van het hele mengsel te verbeteren. De kalk moet goed gemengd worden voordat het op de bast van de boom wordt aangebracht. Het bleken gebeurt met een kwast. De stammen van bomen en struiken, evenals dikke takken, moeten met kalk worden bedekt. Belangrijk is dat de zuidkant iets hoger wordt geverfd, omdat de stammen daar het meest opwarmen, waardoor de kans op kalkaanslag het grootst is. Natuurlijk hoeven we het speciale mengsel niet zelf te maken, want we kunnen een kant-en-klaar product kopen. Commercieel verkrijgbare preparaten voor het bleken van bomen met een verhoogde hechting zijn zeer effectief. Het is daarom niet nodig om de behandeling na elke regenbui te herhalen, wat erg handig is. Het is de moeite waard om te kiezen voor een kalk van hoge kwaliteit van een vertrouwde fabrikant.

- Reclame -
- Reclame -

Recente publicaties:

- Reclame -

Meer vergelijkbare artikelen:

- Reclame -