Bloeiende klimplanten, groenblijvers – voor de zomer en vaste planten

Controleer ook

Lifestyle

Elisabeth Fontaine
Elisabeth Fontainehttps://efpa.be/
Hallo, ik ben Elisabeth Fontaine, ik doe al 20 jaar aan wet van aantrekking, yoga, chakra en onderbewustzijnswerk. Ik heb een gecertificeerde eerstegraads Reikicursus afgerond. Omdat ik de mogelijkheden in onze geest met jullie wil delen, ben ik de blog efpa.be begonnen, waar ik artikels schrijf over mijn activiteiten en vaardigheden. Ik geloof dat iedereen het recht heeft om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren en daarom maak ik gidsen over manifestatie, gezondheid, de kracht van de menselijke geest en leefstijladviezen. Ik ben ervan overtuigd dat je hier veel aantrekkelijke en waardevolle inhoud voor jezelf zult vinden, waarmee je naar het hoogste niveau van je potentieel kunt stijgen. Ik nodig je uit om efpa.be te lezen en je leven te veranderen. De wet van de aantrekkingskracht werkt echt!

Klimplanten zijn een interessante manier om elke kamer op elke manier te decoreren. Met hun kleine hulp kunnen we een uniek decor creëren voor het balkon, terras of zelfs het huis. Ze zijn geschikt om in de tuin te planten. Het kunnen planten zijn voor de zomer of voor het hele seizoen. Afhankelijk van hun gebruik kunnen klimplanten een achtergrond vormen voor een compositie van staande bloemen (hiervoor zijn onder andere een net, ladder of hangende potten handig). Soms zijn ze een op zichzelf staande decoratie van een ruimte, bijvoorbeeld een balkon.

Met een selectie decoratieve klimplanten kun je een bepaalde soort en opstelling van hangplanten kiezen. We zullen ons richten op klimplanten voor de zomer, vaste planten, groenblijvende planten, schaduwplanten en roodbloeiende planten, enz. We raden je aan om ons artikel te lezen.

Groenblijvende bloeiende klimplanten

Dit is een opmerkelijk patent om een groene achtergrond te creëren voor een vervallen muur of schutting. Elk foutje in de gevel of muur wordt verborgen onder de groenblijvende klimplant. Groenblijvende klimplanten zijn een interessante decoratie voor omheiningen. Planten van dit type kunnen meerdere seizoenen groen blijven. Sommige bloeien in de zomer. Hier zijn enkele groenblijvende klimplanten die het overwegen waard zijn. Door de verschillende temperatuurbereiken kunnen we niet garanderen dat groenblijvende klimplanten bestand zijn tegen vorst. Uit de vele plantensoorten hebben we de interessantste soorten geselecteerd die drie belangrijke functies vervullen. Ze zijn meerjarig, bloeien en kunnen tegen temperaturen onder nul. Hier zijn een paar voorbeelden:

Creepers voor het balkon
Klimplanten voor op het balkon
  • Klimhortensia – Hydrangea anomala subsp. petiolaris

Een soort klimplant met ronde, groene bladeren. In de herfst worden ze geel. Geplaatst op onvoorziene scheuten kunnen ze 5 tot 10 meter groeien. De breedte van de groenblijvende compositie kan variëren van 3-4 meter. De witte, licht crèmekleurige bloeiwijzen vormen trossen in de vorm van een plat bladerdak. De bloemblaadjes doen denken aan een klavertje 3-4. De bloei vindt plaats van juni tot juli.

De klimhortensia is bestand tegen vorst tot -29 graden Celsius. Hij groeit op gemiddelde en leemachtige grond. Hij kan groeien op licht zure en vochtige grond pH 5,5-6,5. De plant is aangepast aan schaduw of halfschaduw.

  • Colchis klimop ‘Dentata Variegata’

Dit is een klimmersoort met een interessante bladkleur. Colchisklimop heeft groene bladeren met een karakteristieke witachtige rand. Hij kan tot 10 meter hoog worden. Klimop kan zich tot 3 meter verspreiden. Het hartvormige blad met een onregelmatige rand zit vast aan de hypofyse. De groenblijvende klimplant heeft witte of crèmekleurige bloemen. De bloeiwijze zit in een karakteristieke wortelstok. De bloei vindt plaats van september tot oktober.

Degroenblijvende klimop houdt van een alkalische bodem pH van 7,2-7,5. De plant kan vorst tot -18 graden Celsius verdragen. Het substraat voor klimop kan standaard of leemachtig zijn. Klimop houdt van vocht en klimplanten zijn planten voor schaduw.

Klimplanten voor het balkon

Planten voor het balkon moeten aan een paar belangrijke regels voldoen. Een daarvan is een lage groei. Vanwege de beperkte ruimte moeten planten worden ondergeknipt. Vaste klimplanten die goed reageren op een snoeischaar zijn ideale balkonplanten. Vaak moeten klimplanten worden verplaatst, bijvoorbeeld naar kelders of flats. Planten voor alle doeleinden, die kunnen worden verplaatst naar schaduwrijke of zonnige kamers en die graag worden verplaatst, kunnen interessante soorten zijn voor het balkon. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor seizoensplanten voor de zomer. Hier zijn enkele voorbeelden van soorten die het overwegen waard zijn.

  • Wijnstok (Ipomea)

Dit zijn klimplanten die bloeien in rood, blauw, wit, paars of roze. De komvormige bloemen verschijnen tussen juli en september. De bladeren zijn hartvormig met een karakteristieke bladsteel. De groei bereikt een breedte tot 3 meter.

De wielewaal houdt van plaatsen met een hoge luchtvochtigheid. Hij verdraagt droogte slecht, dus zorg ervoor dat hij water krijgt. Klimplanten houden van zonnige plaatsen.

  • Clematis

Dit zijn klimplanten die ideaal zijn voor op het balkon. Sommige van de variëteiten Mrs N. Thompson’, ‘Multi Blue’ of ‘Niobe’ bereiken een maximale hoogte van 1,5 meter of meer. De breedte van de planten voor de zomer kan oplopen tot maximaal 2 meter, wat erg functioneel is omdat balkons meestal deze hoogte bereiken. De verdubbelaar heeft, afhankelijk van de variëteit, ranken die bloeien in rood (Niobe), paars (Mrs N. Thompson) of blauw (Multi Blue). Er is geen tekort aan bloemen in wit, roze of wit-roze. De bloemen verschijnen rond mei tot augustus. De bloemstructuur bestaat uit druppelvormige bloemblaadjes in de vorm van een ster. De vorm van een reizende traan wordt ook aangenomen door de bladeren.

De doublofen houdt van een zonnige of licht beschaduwde standplaats. Hij heeft zanderige, matige of leemachtige grond nodig. Belangrijker in dit geval is een pH van 6,5-7,2 (neutrale reactie). Bij het verzorgen van de doublofen wijnstokken moet je eraan denken om ze water te geven, want ze houden van een vochtig substraat. Wat vorstbestendigheid betreft, overleven tuinklimplanten temperaturen van -34 graden Celsius.

Klimplanten voor op het terras

We kunnen vrijwel elke klimmer planten voor een staand terras. Hier zijn twee soorten waarmee we van de lente tot de herfst van het terras kunnen genieten.

  • Vijfbladige acebia

Deze tuinklimmer wordt tot 10 meter hoog en 2 meter breed. De stijve groene bladeren vormen een soort platte paraplu. De paarse bloemen bestaan uit 3 bloemblaadjes met karakteristieke meeldraden. De bloei vindt plaats in de maand mei. De halfwintergroene plant houdt van schaduwrijke of halfschaduwrijke plaatsen. Hij accepteert vruchtbare, gemiddelde en kleigrond met een pH van 6,5-7,2 en is bestand tegen vorst van -23 graden.

  • Dr. Szymanowski’s’ leeuwenbek actinidia

Dit is een struik die tot 5 meter hoog en 2 meter breed kan worden. Hij heeft eivormige bladeren met een karakteristieke witroze kleur. Hij bloeit in mei naar crèmekleurig. De plant houdt van een zonnige standplaats. Hij kan vorst tot -34 graden verdragen. Houdt van gematigde, vochtige grond met een pH van 6,5-7,2.

Wijnstokken voor thuis - arrangementen
Ranken voor thuis – arrangementen

Klimplanten voor thuis – arrangementen

Tuinplanten in de vorm van decoratieve klimplanten zijn de ideale oplossing voor het creëren van je eigen serre thuis of op het balkon. Bij het gebruik van klimplanten in huis krijg je misschien de indruk dat ze veel moeilijker te schikken zijn dan standaard potplanten. Niets is minder waar. Met behulp van een paar interessante soorten bloembedden of potten kun je een interessante decoratie voor je ruimte maken.

  • Horizontale bloembedden

Dit is een type staander met aangehechte voet. Ze zijn geschikt voor planten die geen speciale steunen nodig hebben. Dit type oplossing bestaat uit een frame met sokkels op 3 verschillende hoogtes. Er zijn modellen met 5 verschillend gepositioneerde bases. Bloembedden voor klimplanten zijn meestal gemaakt van metaal. Er is geen tekort aan potten waarvan het ontwerp van hout of riet kan zijn.

  • String bases

Dit zijn gevlochten manden gemaakt van stevig garen. Ze kunnen worden gebruikt om potplanten en klimplanten aan op te hangen. Vanwege het gebruik van touw is het aan te raden om thuis onderzetters te gebruiken. Als je ze op het balkon wilt zetten, is het de moeite waard om ze te verwijderen in geval van storm of harde wind. Voordat je potten ophangt, is het aan te raden om geschikte haken te gebruiken. Er zijn schotelmodellen op de markt in de vorm van modieuze macramépatronen. Hun kleurstelling verwijst naar lichtbeige of crème.

  • Netten voor klimplanten

Sommige planten hebben een stevige steun nodig. Om die te bieden, kunnen we naar tuinnetten grijpen. Dit is een vierkant soort gaas, meestal gemaakt van metaal. Ze kunnen ook gemaakt zijn van natuurlijke materialen zoals jute. Voor klimplanten worden houten netten met een dwarsraster gebruikt. Dit type kan gecombineerd worden met een vierkante houten pot.

Hoe verzorg je klimplanten?

Onmiddellijk na het planten van een klimplant is het noodzakelijk om deze regelmatig water te geven. Gedurende twee jaar moet je zorgen voor een goede bewatering. Geef de planten na twee jaar water in tijden van droogte.

Om zomerbloeiers mooie bloemen te geven, is het de moeite waard om ze te bemesten met een laag compost van 10 kg/m3 of een samengestelde meststof.

Dode scheuten moeten in het voorjaar worden teruggesnoeid. De oudste scheuten moeten ook worden gesnoeid. Lianen die het zicht naar buiten belemmeren, op het terrein van je buren komen of telefoonkabels kunnen beschadigen, moeten worden gesnoeid – onmiddellijk na de bloei of in het vroege voorjaar.

Tijdens de winter is het een goed idee om klimplanten te bedekken met een mat van stro of ze te bedekken met een laag aarde van 30 cm. Uitzonderingen zijn groenblijvers.

- Reclame -
- Reclame -

Recente publicaties:

- Reclame -

Meer vergelijkbare artikelen:

- Reclame -