Noordelijke landen worden meestal geassocieerd met een eenvoudige keuken – rauwe gerechten die voornamelijk bestaan uit vis, doorspekt met vette bijgerechten. In de 21e eeuw is dit echter een verkeerde opvatting die veel te wensen overlaat.
Het moderne Noorwegen, Zweden en andere Scandinavische landen stellen zich steeds meer open voor invloeden van buitenaf.
Dit is te zien in zowel het sociale leven, de cultuur als op culinair gebied. Diverse smaken combineren tradities uit vele hoeken van de wereld. Zo’n mengelmoes is zeer positief verrassend en trekt duizenden toeristen naar koude landen. Gezien de beperkte vegetatie worden populaire specerijen en smaken voornamelijk geïmporteerd uit warmere gebieden in Europa en Azië.
Fusion is het sleutelwoord voor de groeiende populariteit van de Vikingkeuken. Traditionele gerechten vermengen zich perfect met exotische toevoegingen en creëren zo een waarde op zich – smaken die je nergens anders vindt. Natuurlijk is vis de steunpilaar van het dieet van Zweden, Denen of Noren. Zalm, kabeljauw of forel uit Scandinavië wordt geëxporteerd naar de verste uithoeken van Europa en zelfs naar andere continenten. Ook opmerkelijk zijn de vruchten uit de koude zeeën, waaronder bijvoorbeeld de exclusieve kreeft.
Onder de vleeswaren staat varkensvlees onbetwist op de eerste plaats. We mogen echter niet vergeten dat de afstammelingen van de Vikingen dol zijn op wild. Jagen is een onlosmakelijk onderdeel van de Scandinavische cultuur – een groot plezier en zelfs een plicht voor zowel de elite als het gewone volk. De lingonbessen passen bijvoorbeeld goed bij hertenvlees, dat vaak wordt geplukt door nieuwkomers in de Europese Unie, waaronder Polen.
Talloze thuisfeesten zijn uitstekende gelegenheden om te pronken met het wild dat je hebt gejaagd of om een nieuwe specerij te ontdekken die goed samengaat met typische lokale gerechten. Vooral de jongere generatie Scandinaviërs experimenteert graag in de keuken en neemt van hun vele buitenlandse reizen allerlei toevoegingen mee waar hun grootouders misschien nog nooit van gehoord hebben. Sommigen proberen zelfs de sterke geur van ingemaakte Zweedse haring te veranderen, wat menig nieuwkomer op een niet noodzakelijk positieve manier het hoofd op hol heeft gebracht.
Als je geen tijd of mogelijkheden hebt voor een langere reis naar onze noorderburen, is het de moeite waard om in ieder geval naar Bornholm te gaan – het Deense eiland dat het dichtst bij Polen ligt. Een boottocht over de Oostzee is al een genot op zich, en op de Scandinavische buitenpost vind je met gemak een traditionele pub waar je het Scandinavische klimaat kunt voelen en kunt genieten van een broodje met gemarineerd varkensvlees.