De collectieve actie van 150 landen maakt Wereldvoedseldag, die op 16 oktober valt, tot een van de meest gevierde dagen op de VN-kalender. Honderden evenementen en activiteiten brengen regeringen, bedrijven, NGO’s, de media en het grote publiek samen. Ze promoten wereldwijd bewustzijn en actie voor mensen die honger lijden en de noodzaak om gezonde voeding voor iedereen te garanderen.
Het zou een understatement zijn om te zeggen dat trends en adviezen over gezonde voeding de afgelopen eeuw zijn veranderd – overheden geven al tientallen jaren tientallen verschillende officiële gidsen uit over gezonde voeding. Hiertoe behoort ook de voedselpiramide, waar we misschien wel het meest bekend mee zijn. De vraag is of dit ook betekent dat we ons eraan moeten houden.
Een gezond dieet versus het probleem van de honger in de wereld
Wereldvoedseldag werd voor het eerst ingesteld in november 1979. Het idee werd geopperd door de voormalige Hongaarse minister van Landbouw en Voedsel Dr. Pal Romany. Sindsdien is de dag gevierd door meer dan 150 landen over de hele wereld. Het gebruikelijke thema is landbouw en de investeringen in deze sector om de voedselproductie te verhogen. Deze activiteiten, in combinatie met onderwijs en gezondheidsbevordering, kunnen helpen om de honger in de wereld te bestrijden – we hebben duurzame agrovoedselsystemen nodig die tegen 2050 10 miljard mensen kunnen voeden. Maar terwijl drie miljard mensen – bijna 40 procent van de wereldbevolking – zich geen gezond dieet kunnen veroorloven, groeit tegelijkertijd het probleem van overgewicht en obesitas* op aarde. De wereld van vandaag wordt geconfronteerd met twee grote problemen. Enerzijds is er het aanbod van gezonde voeding, waarvan het gebrek zowel rijk als arm treft en levensstijlproblemen zoals obesitas en diabetes veroorzaakt. Aan de andere kant is er het probleem van honger, dat leidt tot ondervoeding, sterfte en abnormale groei bij kinderen.
Zuivel als belangrijk onderdeel van een evenwichtig dieet
Er zijn slechts 2 voedingsmiddelen die door mensen worden geconsumeerd die in staat zijn om aan de volledige behoefte aan voedingsstoffen van een complex organisme te voldoen: melk en eieren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat melk en melkproducten een uitstekende bijdrage leveren aan een gezonde voeding en de juiste balans van voedingsstoffen vertonen die nodig zijn voor een gezonde groei en ontwikkeling. Daarom komen ze voor in alle richtlijnen voor voedselborden en voedselpiramides, momenteel op de derde plaats. – merkt Ewa Polińska van MSM Mońki op. Niet iedereen weet dat Polen een van de grootste melkproducenten van de Europese Unie is. Kaas domineert de export van zuivelproducten. Het grootste aandeel in de export van kaas en kwark, ongeveer 60-70%, wordt gevormd door de zogenaamde gele kazen. 60-70%, zijn de zogenaamde gele kazen. In 2014-2020 werd gemiddeld 45% van het volume van de binnenlandse productie van dit assortiment** uit Polen geëxporteerd. – Poolse kazen worden door binnenlandse consumenten ook gewaardeerd om hun kwaliteit en smaak, benadrukt de expert van MSM Mońki terecht. Er zijn veel soorten kaas en zuivelproducten beschikbaar in onze winkelschappen. Het is goed om te beseffen dat zuivelproducten op veel plaatsen in de wereld duur zijn in verhouding tot het lokale inkomensniveau en worden gezien als prestigieus voedsel dat alleen de allerrijksten zich kunnen veroorloven.
De evolutie van de voedselpiramide gaat verder
Naast beweging is de basis van de voedingsaanbevelingen die sinds 2016 van kracht zijn en die worden aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Poolse Instituut voor Voeding en Voeding, fruit en groenten, die de helft van elke maaltijd moeten uitmaken in de verhouding ¾ groenten, ¼ fruit. Zoetigheden, die bovenaan de eerste voedselpiramide stonden die in 1992 werd ontwikkeld door het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA), staan niet op de lijst.
Zowel de Poolse als de Amerikaanse voedselpiramide worden voortdurend geëvalueerd. Daarbij gaat het in de eerste plaats om het bijwerken van onze kennis over hoe voeding onze gezondheid beïnvloedt. We besteden hier zelf ook steeds meer aandacht aan. We herhalen niet alleen populaire overtuigingen, maar proberen ook mythes te ontkrachten, zoals die rond het eten van gele kaas. – Gelukkig beseffen steeds meer mensen dat het lichaam een bepaalde hoeveelheid gezonde vetten nodig heeft, dus gele kaas kan regelmatig worden gegeten, maar met mate. – legt Ewa Polinska uit. Vooral omdat veel vitaminen en mineralen opgelost zijn in vetten. Als we ons bewust zijn van welk voedsel ons dient en wat we moeten vermijden, en als we dit in de praktijk brengen, zullen we vooral gezond worden.
Laten we waarderen dat we toegang hebben tot zoveel waardevolle producten en mindful eten, niet alleen op Wereldvoedseldag.
* http://www.fao.org/home/en
** https://www.pb.pl/sery-dominuja-w-eksporcie-produktow-mleczarskich-1122974