Zero Waste – Ik verspil niets

Controleer ook

Lifestyle

Elisabeth Fontaine
Elisabeth Fontainehttps://efpa.be/
Hallo, ik ben Elisabeth Fontaine, ik doe al 20 jaar aan wet van aantrekking, yoga, chakra en onderbewustzijnswerk. Ik heb een gecertificeerde eerstegraads Reikicursus afgerond. Omdat ik de mogelijkheden in onze geest met jullie wil delen, ben ik de blog efpa.be begonnen, waar ik artikels schrijf over mijn activiteiten en vaardigheden. Ik geloof dat iedereen het recht heeft om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren en daarom maak ik gidsen over manifestatie, gezondheid, de kracht van de menselijke geest en leefstijladviezen. Ik ben ervan overtuigd dat je hier veel aantrekkelijke en waardevolle inhoud voor jezelf zult vinden, waarmee je naar het hoogste niveau van je potentieel kunt stijgen. Ik nodig je uit om efpa.be te lezen en je leven te veranderen. De wet van de aantrekkingskracht werkt echt!

Zero Waste betekent letterlijk nul afval. Het is een idee dat gericht is op het verminderen van de productie van afval. Utopian zero is een vorm van streven om de hoeveelheid geproduceerd afval daadwerkelijk tot een minimum te beperken. In het licht van de milieucrisis is deze houding een van de steeds populairdere vormen om de overproductie van plastic en ander kunstmatig afval tegen te gaan.

Wat is Zero Waste?

Zero Waste is het antwoord op een consumptieve levensstijl. Gewend aan gemak, snel boodschappen doen en plastic tasjes, hebben we indirect geleid tot de problemen waar onze planeet mee te maken heeft. Dit betekent niet dat we moeten stoppen met kopen – het gaat erom dat we onszelf trainen om bewust te kopen en op te letten hoe een product verpakt is. Een belangrijk principe van het idee is recycling en het geloof dat alles opnieuw gebruikt kan worden.

De 5 principes van Zero Waste:

  • Weiger
  • Verminderen
  • Hergebruik
  • Recyclen
  • Compost

Volgens het CSO-rapport: alleen al in 2020 produceerde de statistische Pool 342 kg afval, een toename van 10 kg ten opzichte van het voorgaande jaar. Vereist groener zijn echt speciale offers? Het belangrijkste is om je gewoonten te veranderen.

Hoe word ik zero waste?

Zero Waste – is het mogelijk? Als we gewend zijn om met plastic zakken te winkelen en niet geloven in afvalscheiding, lijkt het idee van nul afval inderdaad onmogelijk. Onze gewoonten veranderen is echter de eerste stap naar een groenere levensstijl. Hoe doe je dat?

Zero Waste - niets verspillen
Zero Waste – Ik verspil niets/foto: freepik.com

1. Een herbruikbare tas in plaats van een plastic tas

Het is handig om naar de winkel te gaan en gewoon één of meer plastic tassen te kopen om onze aankopen in te doen. Dit zorgt echter voor ongewenst plastic, dat uiteindelijk vaak niet in de bakken voor kunstmatig afval terechtkomt. Het beste alternatief voor het verpakken van onze producten zijn stoffen tassen. Deze zijn in veel winkels te koop, waaronder supermarkten en drogisten. De prijs varieert van enkele tot een tiental zloty’s en ze kunnen ons een lange tijd van dienst zijn. Bovendien is de stoffen zak veel beter bestand tegen zwaardere boodschappen dan de klassieke plastic zak. Het is de moeite waard om er een gewoonte van te maken om hem in je handtas of rugzak te stoppen als je boodschappen gaat doen.

2 – Groentetassen

We blijven bij het thema boodschappen en plastic tassen. Brood, groenten en fruit worden vaak verpakt in veel aparte plastic zakken. Ook hier kunnen we Eco zijn en zelf een katoenen zakje kopen of maken, waarin we de producten per gewicht verpakken. Op veel markten kunnen we ook Eco-tasjes vinden bij de groentekraampjes – hoewel het belangrijk is om te onthouden dat deze al gekocht moeten worden. Het is ook de moeite waard om erop te letten hoe de verpakte producten in het mandje worden gelegd. Probeer te nemen wat niet oververpakt is in plastic of het gewoon niet heeft – want heb je echt bananen nodig die op een polystyreen bakje liggen, verpakt in plastic? Je kunt de rondslingerende bananen immers in bulk kopen.

3. Je eigen verpakkingen voor water, koffie en eten

In plaats van een literfles uit de winkel mee te slepen, is het de moeite waard om te investeren in een kan en fles met filter. Bij dagelijks gebruik vervang je het filter één keer per maand en haal je het water gewoon uit de kraan. Het is een goedkope investering die ons verlost van het dragen van zware flessen en natuurlijk van de productie van plastic. De kan werkt goed in een thuis- of werkomgeving. We kunnen de fles overal mee naartoe nemen en vullen waar water beschikbaar is. Hetzelfde geldt voor koffiemokken – het is de moeite waard om een thermische mok te kopen en met deze mok gaan we naar ons favoriete café om een kopje koffie af te halen. Wegwerpbekers worden niet gerecycled, dus de volgende stap naar een Zero Waste leven is investeren in je eigen beker. En de barista zal niet verbaasd zijn, want dit is al een tijdje een trend. Als het op eten aankomt, is het de moeite waard om terug te denken aan je schooltijd en boterhammen verpakt in ontbijtbakjes in plaats van folie. Dit is precies waar Zero Waste over gaat als het om eten gaat. We verpakken ons tweede ontbijt in een bakje of een milieuvriendelijke sandwichwikkel, die je in veel winkels kunt kopen of zelf kunt maken. Natuurlijk is zo’n wikkel ook herbruikbaar.

4 Verschillende manieren om Zero Waste te leven

Een groot probleem van vervuiling van het milieu en vooral de oceanen zijn plastic rietjes. Door ze op te geven, hoeven we het plezier niet te verliezen als we graag drankjes drinken door een rietje. Het idee van Zero Waste verspreidt zich steeds meer en we kunnen gewoon metalen rietjes kopen en daarmee naar gelegenheden gaan, en op veel plaatsen krijgen we ook papieren rietjes. Zero Waste gaat ook over het niet verspillen van voedsel, d.w.z. dat we niet meer kopen dan we echt nodig hebben. Dit geldt niet noodzakelijk voor producten met een lange houdbaarheidsdatum, maar laten we erop letten of er niet te veel voedsel in onze afvalbak belandt. In het geval van overschotten is het een goed idee om producten waarvan de houdbaarheidsdatum nadert, bijvoorbeeld naar een voedseldistributiecentrum te brengen. Er zijn steeds meer plaatsen waar je gratis voedsel kunt delen. En vergeet niet je afval te scheiden en maak er een gewoonte van om het in de juiste bak te doen. Bedenk ook of een potje saus handig is voor conserven in de toekomst, en een schoenendoos is misschien een goed alternatief voor het bewaren van kerstversiering en andere snuisterijen. Het is echt niet veel, en het maakt een enorm verschil voor de toestand van de planeet.

Zero Waste leven vergt geen enorme inspanningen, alleen het veranderen van bepaalde gewoontes en bewust winkelen. Een paar kleine veranderingen kunnen veel goed doen voor ons algemeen welzijn – dat wil zeggen, het welzijn van de aarde, want we hebben tenslotte maar één planeet.

- Reclame -
- Reclame -

Recente publicaties:

- Reclame -

Meer vergelijkbare artikelen:

- Reclame -