Arachnofobie – angst voor spinnen. Oorzaken en symptomen

Controleer ook

Lifestyle

Elisabeth Fontaine
Elisabeth Fontainehttps://efpa.be/
Hallo, ik ben Elisabeth Fontaine, ik doe al 20 jaar aan wet van aantrekking, yoga, chakra en onderbewustzijnswerk. Ik heb een gecertificeerde eerstegraads Reikicursus afgerond. Omdat ik de mogelijkheden in onze geest met jullie wil delen, ben ik de blog efpa.be begonnen, waar ik artikels schrijf over mijn activiteiten en vaardigheden. Ik geloof dat iedereen het recht heeft om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren en daarom maak ik gidsen over manifestatie, gezondheid, de kracht van de menselijke geest en leefstijladviezen. Ik ben ervan overtuigd dat je hier veel aantrekkelijke en waardevolle inhoud voor jezelf zult vinden, waarmee je naar het hoogste niveau van je potentieel kunt stijgen. Ik nodig je uit om efpa.be te lezen en je leven te veranderen. De wet van de aantrekkingskracht werkt echt!

Arachnofobie, of angst voor spinnen, is een van de meest voorkomende angsten. Het komt zowel voort uit een natuurlijke angst voor deze dieren als uit hun negatieve beeld in de massamedia. Arachnofobie kan zo ernstig zijn dat de getroffen persoon gebieden waar spinnen aanwezig zijn vermijdt. In extreme gevallen kunnen paniekaanvallen optreden.

Wat is spinnenfobie? Kenmerken van de fobie

Arachnofobie is een vorm van fobie die voorkomt bij mensen die een irrationele angst voor spinnen hebben. Patiënten, zowel volwassenen als kinderen, kunnen een angst voor spinnen en het zien ervan ervaren. Het is een angststoornis die paniekaanvallen veroorzaakt. Symptomen van arachnofobie zijn onder andere sterke emotionele reacties zoals schrik, versnelde ademhaling, verhoogde polsslag, koud zweet, verwarring, angst en bezorgdheid.

Vaak zijn mensen met arachnofobie zelfs bang voor kleine, ongevaarlijke spinnen die niet giftig zijn. Het zien van een spin kan paniekaanvallen uitlokken bij de patiënt. In het ergste geval vermijdt iemand met arachnofobie alle gebieden waar spinnen aanwezig kunnen zijn.

Therapie voor spinnenfobie bestaat uit een geleidelijke vermindering van de angst, met behulp van therapeutische middelen zoals ontspanning, gedachtemodificatie of virtuele blootstellingstherapie. In de meeste gevallen krijgen patiënten het advies om spinnen van een veilige afstand te bekijken, bijvoorbeeld vanuit een terrarium. Je kunt ook proberen om kleine stappen te nemen en je angst voor spinnen weg te nemen.

Arachnofobie is een ernstige aandoening die een negatieve invloed kan hebben op het dagelijks leven. Mensen die lijden aan arachnofobie moeten de hulp van een therapeut inroepen om hun gevoelens beter te begrijpen en hun angsten te kunnen beheersen.

Oorzaken van spinnenfobie – zijn we allemaal bang voor spinnen?

De oorzaken van arachnofobie, of angst voor spinnen, kunnen sterk variëren. Sommige mensen zijn vooral bang voor deze schattige beestjes omdat ze giftig zijn. Andere redenen kunnen een paniekerige angst en een sterke afkeer zijn, die vaak geen rationele basis hebben. In veel gevallen kan arachnofobie beschreven worden als een soort fobie die zich ontwikkelt door klassieke conditionering. Het natuurlijke afweermechanisme van het lichaam zorgt ervoor dat mensen met dit type fobie spinnen als veel groter en gevaarlijker zien dan ze in werkelijkheid zijn.

Sommige mensen met een spinnenfobie vertonen sterkere fysieke symptomen van angst bij het zien van afbeeldingen van spinnen dan bij het zien van de wezens zelf. Dit is een reactie op een angstopwekkende stimulus en deze mensen zijn panisch bang voor deze insecten. Angst door klassieke conditionering kan ook worden aangeleerd in de kindertijd, wanneer een kind de fobische reacties van zijn of haar ouders nabootst en leert om bang te zijn voor spinnen en andere giftige geleedpotigen.

In het geval van spinnenfobie zien mensen die aan dit type fobie lijden spinnen als veel gevaarlijker dan ze in werkelijkheid zijn. De onaangename gevoelens worden veroorzaakt door het uiterlijk van de spin en de mogelijkheid om gebeten te worden, waardoor de spin wordt geassocieerd met gevaar. Sommige mensen met arachnofobie reageren zowel op het beeld van een spin als op het zien van een spin in het echt. Vaak hebben deze mensen een verlammende angst en soortgelijke angsten als bij andere bedreigingen.

Symptomen van spinnenfobie

Arachnofobie is een angststoornis die gepaard gaat met een sterke angst en vrees voor spinnen. Het is een van de meest voorkomende fobieën waar veel mensen mee worstelen. De symptomen van arachnofobie zijn meestal vrij kenmerkend en vrij bekend.

Het meest typische symptoom van arachnofobie is een sterke angst voor spinnen. Iemand die lijdt aan deze fobie kan het moeilijk vinden om emotionele nabijheid of fysiek contact te tonen met spinnen of hun omgeving. De persoon kan ook een sterke angst ervaren om alleen al aan spinnen te denken.

Andere symptomen van arachnofobie zijn zweten, rillingen, snelle hartslag, duizeligheid en misselijkheid. Sommige mensen kunnen ook paniekaanvallen krijgen en zelfs een anafylactische shock, wat een ernstige aandoening is. Als iemand deze symptomen ervaart, moet hij of zij een arts raadplegen.

Mensen die lijden aan arachnofobie kunnen ook gebieden vermijden waar spinnen of hun uitwerpselen aanwezig zijn. Ze kunnen ook last hebben van onderdrukte herinneringen in verband met spinnen en ze kunnen zelfs het lezen, kijken of luisteren naar alles wat met deze dieren te maken heeft vermijden.

Als de symptomen van arachnofobie te ernstig zijn, kan hulp van een arts of therapeut worden gezocht. Meestal bestaat de behandeling uit cognitieve of gedragstherapie en angstremmende medicatie. Behandeling is een effectieve methode die mensen met deze fobie kan helpen hun symptomen onder controle te krijgen.

Behandeling voor angst voor spinnen – psycholoog en psychotherapeut

De behandeling van angst voor spinnen is belangrijk omdat er veel fobieën in de wereld zijn, waaronder arachnofobie, of angst voor spinnen. We zijn er niet alleen bang voor omdat het enge wezens zijn, maar ook omdat we er als kind bang voor waren. Het object dat de angst veroorzaakt is meestal een levende spin.

Psychiatrische behandeling bestaat uit een geleidelijke vermindering van de angst die iemand voelt in de aanwezigheid van een spin. De arts voert een arachnofobietest uit om te bepalen hoe de persoon reageert op de aanwezigheid van het wezen en hoe sterk hij of zij de spin associeert met angstopwekkende activiteiten. De patiënt wordt vervolgens in een ontspannen toestand gebracht en krijgt verschillende soorten spinnen in de vorm van foto’s te zien. De arts legt de patiënt de adaptieve rol van de angst voor spinnen uit en probeert de aandacht van de patiënt af te leiden van het angstopwekkende object.

De volgende stap is om de patiënt kennis te laten maken met levende spinnen door naar het terrarium te lopen en ze te observeren. De arts begint de patiënt langzaam te wennen aan de aanwezigheid van de spinnen en introduceert de eerste voorbereidingen voor het contact met de spinnen, wat enkele maanden kan duren.

Als de patiënt eenmaal gewend is aan de spinnen, leert de arts hem of haar hoe hij of zij gebieden waar spinnen kunnen voorkomen moet vermijden en hoe hij of zij moet staan in de aanwezigheid van spinnen – door de oefeningen verschillende keren te herhalen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de angst voor spinnen en andere geleedpotigen totdat de angst volledig is verdwenen.

Volgens onderzoek maakt de angst voor spinnen deel uit van de menselijke natuur, maar er zijn ook andere factoren, zoals oedipale ervaringen, de neiging om de eigen anale neigingen te projecteren, de invloed van oudere broers en zussen en leeftijdsgenoten die geassocieerd worden met spinnen.

De behandeling van angst voor spinnen bestaat dus uit het langzaam afleren van de angst door ervaring en het ontkrachten van valse overtuigingen. Patiënten die lijden aan arachnofobie moeten een arts raadplegen voor professionele hulp. De effecten van de therapie zijn al na een paar maanden behandeling zichtbaar en zorgen ervoor dat de angst voor spinnen volledig verdwijnt.

- Reclame -
- Reclame -

Recente publicaties:

- Reclame -

Meer vergelijkbare artikelen:

- Reclame -