Ochtendgewoonten die je energie geven voor de dag

Controleer ook

Lifestyle

Elisabeth Fontaine
Elisabeth Fontainehttps://efpa.be/
Hallo, ik ben Elisabeth Fontaine, ik doe al 20 jaar aan wet van aantrekking, yoga, chakra en onderbewustzijnswerk. Ik heb een gecertificeerde eerstegraads Reikicursus afgerond. Omdat ik de mogelijkheden in onze geest met jullie wil delen, ben ik de blog efpa.be begonnen, waar ik artikels schrijf over mijn activiteiten en vaardigheden. Ik geloof dat iedereen het recht heeft om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren en daarom maak ik gidsen over manifestatie, gezondheid, de kracht van de menselijke geest en leefstijladviezen. Ik ben ervan overtuigd dat je hier veel aantrekkelijke en waardevolle inhoud voor jezelf zult vinden, waarmee je naar het hoogste niveau van je potentieel kunt stijgen. Ik nodig je uit om efpa.be te lezen en je leven te veranderen. De wet van de aantrekkingskracht werkt echt!

Ochtendgewoonten hebben een enorme invloed op onze hele dag. Denk er eens over na, wat doe je meteen nadat je wakker wordt? Grijp je naar je telefoon en check je het nieuws, of denk je aan koffie of een korte warming-up? Hoe beïnvloedt dit je stemming en energie gedurende de dag? Hoe we onze dag beginnen heeft een langdurige impact op ons, dus vandaag hebben we het over gezonde ochtendgewoonten die je urenlang energie geven.

Ochtendgewoonten – hoe begin je de dag goed?

Hoe kom je niet met je linkervoet uit bed? Het antwoord is simpel – ontwikkel gezonde gewoontes in de ochtend. Het zal in het begin zeker veel wilskracht vergen, maar je zult zien dat je je leven aangenamer zult maken door ten minste één van onze tips toe te passen. Als je nieuwe gewoontes ontwikkelt, wil je niet meer terug naar je oude manier van wakker worden – zoals naar je mobiele telefoon grijpen als eerste instinct. De ochtend zou een tijd voor jezelf moeten zijn, een ontspannen en vredig ontwaken met aandacht voor je lichaam en geest. Onthoud dat een gezond lichaam ook een gezonde geest heeft. Het is aan jou of je ervoor kiest om ’s ochtends te sporten of om koffie te vervangen door adaptogenen. Kijk welke ochtendgewoonten de moeite waard zijn om in je dagelijkse routine op te nemen!

Adaptogenen – wat zijn het en welk effect hebben ze op ons?

Wil je je dag op een gezonde manier beginnen en in balans blijven tijdens de uitdagingen van het dagelijks leven? Neem de consumptie van adaptogenen op in je ochtendschema. Adaptogenen noemen we planten die unieke helende eigenschappen bezitten. Hun uniekheid duidt natuurlijk niet op een wonderbaarlijke en magische genezing, maar op een holistisch en heilzaam effect op zowel het menselijk lichaam als de geest. Adaptogenen zijn niet-toxische planten, d.w.z. niet verslavend en vrij van negatieve bijwerkingen. Ze werken in op het lichaam op cellulair niveau en hebben een helend effect op het hele lichaam, niet alleen op bepaalde delen ervan. Adaptogenen worden van nature intelligente planten genoemd, omdat ze zelf kunnen herkennen wat er ontbreekt (of teveel is) in het lichaam en onevenwichtigheden kunnen verminderen. Ze herstellen dus het natuurlijke fysiologische evenwicht, waardoor het hele lichaam veerkrachtiger wordt, zelfs in stressvolle situaties, zonder het te beroven van vitaliteit of energie.

Adaptogenen
Ochtendgewoonten – adaptogenen/foto: canva.com

Ashwagandha – eigenschappen en gebruik

Ashwagandha is de populairste adaptogeen en staat al sinds de oudheid bekend als de krachtigste medicinale plant. Wat zijn de eigenschappen?

 • Ondersteunt het functioneren van de geest door onder andere: het verbeteren van intellectuele vermogens.
 • Ondersteunt het immuunsysteem.
 • Helpt bij de behandeling van immuunziekten zoals Hashimoto en chronische schildklierontsteking.
 • Vermindert lichaamsvet en stimuleert de groei van spiermassa.
 • Ondersteunt de hormonale balans bij vrouwen.
 • Verlicht symptomen van depressie.
 • Vermindert stress.
 • Optimaliseert het cortisolgehalte in het lichaam.
 • Stabiliseert de bloedsuikerspiegel.
 • Voegt vitaliteit en energie toe.
 • Ondersteunt de behandeling van kanker.

Ashwagandha kan worden ingenomen in capsule-, poeder- en vloeibare vorm.

Adaptogenen in wetenschappelijke studies

De eigenschappen van adaptogenen werden duizenden jaren geleden al gebruikt in het Verre Oosten, maar de planten waren ook bekend bij Siberische volkeren, sommige Afrikaanse stammen en in Noord- en Zuid-Amerika. In het Westen verschenen ze in 1943, toen de Raad van Volkscommissarissen onderzoek begon te doen naar adaptogenen voor soldaten, atleten en arbeiders. De heilzame effecten van adaptogenen op het menselijk lichaam worden nu bevestigd door duizenden onafhankelijke studies en wetenschappers ontdekken steeds meer van hun opmerkelijke helende eigenschappen. In veel landen maken deze unieke planten niet langer deel uit van de alternatieve geneeskunde, maar vormen ze een aanvulling op de behandeling met medicijnen. Ze worden ook gebruikt door atleten, wat hun lichaam ondersteunt tijdens fysieke inspanningen en een grote impact heeft op hun succes. Niet alleen atleten raden het gebruik van adaptogene supplementen aan. Op het internet, zowel op blogs als op thematische fora, kunnen we verslagen lezen van mensen die adaptogenen gebruiken in hun dagelijkse voeding.

Begin je dag met meditatie

Adaptogenen zijn niet de enige manier om een gezonde ochtend te hebben. Gun jezelf de tijd om even stil te staan na het ontwaken voordat je verder gaat met je dagelijkse taken. Als je ’s ochtends mediteert, kun je je geest tot rust brengen, je aandacht trainen en je lichaam rustig instellen op de volgende stappen. Als je bang bent dat je ochtendmeditatie zal veranderen in een kort dutje, doe het dan zittend en concentreer je op je ademhaling. Je kunt ontspanningsmuziek gebruiken of, vrij verkrijgbaar op internet, geleide meditaties. Meditatie is een geweldige manier om de dag vredig te beginnen.

Oefeningen voor een goede start

Een korte warming-up voordat je de wereld in gaat is een goed idee voor een gezonde start. En hoewel we in het begin misschien niet willen sporten voor het werk of andere activiteiten, zul je na korte tijd zien hoe lichamelijke activiteit zowel het lichaam als de geest verfrist. Je kunt eenvoudige rekoefeningen doen, yoga, intuïtief dansen of hardlopen. Je zult zeker iets van je gading vinden en na verloop van tijd zul je je geen dag zonder ochtendgymnastiek meer kunnen voorstellen.

Ochtendgewoonten – voel het licht

Niets maakt je zo wakker als natuurlijk licht – dat wil zeggen, de zon, die ons vitamine D geeft. Begin je dag door naar het balkon, het terras, de tuin te gaan of in ieder geval bij het raam te gaan staan en de warmte van de ochtendzon op je huid te voelen. Het is een goed idee om deze oefening te doen voordat je gaat sporten of mediteren – mediteren met de zon erbij is ook aan te raden. De combinatie van deze ochtendoefeningen geeft je kracht voor de hele dag.

Een koude douche maakt je wakker

Veel mensen huiveren bij de gedachte aan een koude douche, maar het kan een effectieve manier zijn om wakker te worden en op gang te komen. Tegelijkertijd stimuleert het ons immuunsysteem en verbetert het onze mentale capaciteit. Het is tenslotte een onderdeel van de praktijk van de beroemde ijsman Wim Hof. Je zult merken dat een korte douche ’s ochtends veel effectiever voor je is dan het drinken van een kop koffie.

Je kunt al je ochtendgewoonten samen gebruiken. Adaptogenen, yoga, meditatie en een koude douche zullen je zeker vitaliteit voor de dag geven. Natuurlijk moet je hiervoor je wekker iets eerder zetten, maar je zult merken dat het de moeite waard is om je ’s ochtends mindful op te stellen. Verander je ochtendgewoonten en geniet van elke dag.

- Reclame -
- Reclame -

Recente publicaties:

- Reclame -

Meer vergelijkbare artikelen:

- Reclame -