Ayurveda – de oeroude weg naar gezondheid

Controleer ook

Lifestyle

Elisabeth Fontaine
Elisabeth Fontainehttps://efpa.be/
Hallo, ik ben Elisabeth Fontaine, ik doe al 20 jaar aan wet van aantrekking, yoga, chakra en onderbewustzijnswerk. Ik heb een gecertificeerde eerstegraads Reikicursus afgerond. Omdat ik de mogelijkheden in onze geest met jullie wil delen, ben ik de blog efpa.be begonnen, waar ik artikels schrijf over mijn activiteiten en vaardigheden. Ik geloof dat iedereen het recht heeft om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren en daarom maak ik gidsen over manifestatie, gezondheid, de kracht van de menselijke geest en leefstijladviezen. Ik ben ervan overtuigd dat je hier veel aantrekkelijke en waardevolle inhoud voor jezelf zult vinden, waarmee je naar het hoogste niveau van je potentieel kunt stijgen. Ik nodig je uit om efpa.be te lezen en je leven te veranderen. De wet van de aantrekkingskracht werkt echt!

Ayurveda, vaak de moeder van de geneeskunde genoemd, werd pas in 1979 door de Wereldgezondheidsorganisatie erkend als medische wetenschap, hoewel de wortels teruggaan tot de 12e eeuw voor Christus. Ayurveda wordt nu gezien als de wieg van de geneeskunde. Het is daarom een misvatting dat het alternatieve geneeskunde is. Het is een traditioneel Oosters behandelingssysteem dat gericht is op het vinden van een balans tussen lichaam, geest en ziel.

Wat is Ayurveda?

Ayurveda is de oude Indiase kunst van holistisch genezen. Van het Hindi ‘ayur’ dat leven betekent en ‘veda’ dat wetenschap betekent, is ayurveda de kennis van het leven. Naast geneeskunde zijn psychologie en filosofie belangrijke en onafscheidelijke aspecten. Als zodanig wordt erkend dat door middel van ayurveda elke fysieke en mentale aandoening genezen kan worden. Het is een holistische manier van behandelen waarbij massage, een goed dieet, lichaamsbeweging en ook kruiden belangrijke factoren zijn. Ayurveda is echter veel meer dan een behandeling. Het is de wetenschap van hoe je in volledige harmonie met jezelf en je omgeving kunt leven.

De arts in Ayurveda

De arts in Ayurveda benadert de patiënt op een individuele manier. Hij of zij houdt rekening met een scala aan relevante informatie, zoals dagelijkse gewoonten, voeding, emotionele reacties, emotionele en levenssituaties, en gaat zelfs terug in de familiegeschiedenis. Zo’n gesprek onthult het volledige beeld van de psycho-fysieke toestand van de patiënt. Hierdoor kan de Ayurvedische arts een geschikte formule op maat maken om de patiënt te genezen. Het gaat er niet alleen om de ziekte te behandelen, maar ook om te voorkomen dat de ziekte zich voordoet. Op deze manier, volgens de filosofie van Ayurveda, kan de patiënt genieten van een lang en gelukkig leven in harmonie met de natuur. Het is de moeite waard om te benadrukken dat harmonie met de natuur centraal staat in de Ayurvedische benadering.

De basisprincipes van Ayurveda

In Ayurveda bestaat alles uit 5 elementen die overeenkomen met de elementen: lucht (vayu), water (jala), vuur (tejas), aarde (prithvi) en ook ether (akaśa). Omdat in deze geneeskunst wordt geloofd dat alles in het universum met elkaar verbonden is, bestaat de mens uit de met elkaar verbonden 5 elementen. Bijgevolg manifesteert de energie in ons lichaam zich in 3 vormen:

  • Vata – een combinatie van ether en lucht
  • Pitta – een combinatie van vuur en water
  • Kapha – een combinatie van water en aarde

Deze elementen beïnvloeden ons uiterlijk, onze karaktereigenschappen, onze aanleg voor gezondheid en bepaalde gedragspatronen. Elke persoon heeft een unieke en geïndividualiseerde combinatie van deze energieën in zich en hun onbalans veroorzaakt ziekte. Ayurveda richt zich op het handhaven van een evenwicht tussen deze energieën.

Ayurveda, of in een gezond lichaam, een gezonde geest

Omdat de balans tussen lichaam, geest en ziel belangrijk is in ayurveda, is het onmogelijk om van volledige gezondheid te genieten als ten minste een van de elementen uit balans is. Dit betekent dat mentaal en emotioneel evenwicht identiek is aan het lichaam. Daarom hebben het volharden in stressvolle situaties en het voeden van negatieve gedachten invloed op de gezondheid van het lichaam. Het gezegde dat woede de schoonheid schaadt wordt hier weerspiegeld. Woede hoopt zich op in de buik en emoties eisen ook hun tol in het gezicht. Balans in ayurveda hangt ook af van handelen in harmonie met jezelf. Als we keuzes maken als gevolg van druk van buitenaf in plaats van ons eigen verlangen, verstoren we de energiebalans. Elke incongruentie in onszelf wordt weerspiegeld op andere vlakken van ons wezen.

Ayurveda, hoewel het exotisch klinkt, is er eigenlijk alleen maar op gericht om het innerlijke evenwicht te bewaren en in harmonie met jezelf te leven. Het gaat om het verdiepen van het bewustzijn van je wezen en het erkennen dat je niet alleen een lichaam bent, maar ook een geest en een ziel. Dit wordt gevolgd door de overtuiging dat een negatieve houding ten opzichte van jezelf en de wereld ons niet in staat stelt om ten volle te genieten van gezondheid en evenwicht. Alleen door al deze factoren met elkaar in harmonie te brengen, wordt gezondheid bereikt en krijgen we de kans om ten volle van het leven te genieten.

- Reclame -
- Reclame -

Recente publicaties:

- Reclame -

Meer vergelijkbare artikelen:

- Reclame -