Paprika’s zijn thermofiele groenten die hoge temperaturen nodig hebben om zich goed te ontwikkelen. Voor het ontkiemen van zaadjes is een temperatuur tussen 24-27°C optimaal, voor de groei overdag tussen 2-27°C en voor de groei ’s nachts tussen 16-20°C. De temperatuur mag niet onder de 15°C komen, want dan zullen de bloemen en fruitknoppen afvallen. Ongeschikte thermische omstandigheden leiden tot een achterblijvende plantengroei.
In Polen worden paprika’s meestal in plastic tunnels gekweekt, omdat dit de meest rendabele optie is. In de regel brengt het kweken van paprika’s in een kas hoge verwarmingskosten met zich mee. Folietunnels of ook wel foliekassen genoemd beschermen de planten tegen ongeschikte weersomstandigheden. De afdekking van de tunnel warmt overdag op en houdt de temperatuur ’s nachts vast. Als de temperatuur te hoog wordt, kan deze worden aangepast door het dak of de ventilatieopeningen aan de zijkant te openen om zo optimale omstandigheden voor de planten te creëren.
Paprika’s zijn zeer veeleisende planten en het kweken ervan vereist veel kennis. Daarom kan het moeilijk zijn voor beginnende telers, maar met de juiste voorbereiding is het mogelijk.
Grondvoorbereiding
Goed voorbereide grond is een eerste vereiste als je paprika’s goede groeicondities wilt geven. De bodemtemperatuur moet tussen 18-22°C liggen. Temperaturen onder de 10°C zorgen ervoor dat de wortels van de paprika geen water kunnen opnemen, waardoor de groei van de plant wordt belemmerd. Om de grond rijk aan voedingsstoffen en mineralen te houden, is het aan te raden om speciale meststoffen te gebruiken in de vorm van een voorgewas of vanggewas, of natuurlijke organische stoffen zoals compost of turf. Door de hoge behoefte aan voedingsstoffen ontneemt paprika waardevolle voedingsstoffen aan de grond, wat schadelijke ziekteverwekkers tot gevolg heeft . Het is daarom aan te raden om de grond van seizoen tot seizoen te roteren. Op deze manier kunnen ongewenste effecten worden voorkomen. Het gebruik van kalkmeststoffen moet ruim van tevoren worden gepland. Afhankelijk van het type zal de afbraaktijd variëren. Meng alle meststoffen altijd grondig en verdeel ze gelijkmatig. Voor het planten moet de grond grondig worden geharkt en twee dagen voor het zaaien royaal worden bewaterd. Daarnaast moet er elk jaar worden geploegd. Het is ook een goed idee om de grond onder de paprika’s te mulchen of te bedekken met agrovezel.
Verzorging
De basisverzorging bestaat uit het reguleren van de temperatuur en luchtvochtigheid en het snoeien en begeleiden van de planten. Door de scheuten en vruchtknoppen te snoeien, krijgen ze meer licht. De vochtbehoefte van paprika’s varieert afhankelijk van het ontwikkelingsstadium van de plant. Voor zaadverspreiding moet de bodemvochtigheid tussen 75 en 80% zijn. Tijdens de opkomst moet de vochtigheidsgraad tussen 70 en 75% liggen. Tijdens de zaailingproductie neemt de vochtbehoefte weer af en ligt deze tussen 65 en 70%, waarna de paprika tijdens de vruchtzetting dezelfde vochtbehoefte heeft als tijdens de opkomst. Paprika’s hebben de hoogste substraatvochtigheid nodig tijdens de vruchtzetting, wanneer de waarde niet onder de 80% mag komen. Als het substraat te droog wordt, zullen de bloemen en vruchtknoppen uitvallen.
Wat licht betreft, hebben paprika’s een lichtintensiteit van 4.000 lux nodig om te groeien. De optimale hoeveelheid licht per dag is 12 uur, maar dit kan worden verhoogd naar 14 uur tijdens de bloei en vruchtzetting.
Het is ook de moeite waard om de paprika’s te voeden met kooldioxide. Het verrijken van de atmosfeer met CO2 zal de kwaliteit van het fruit verbeteren. Dergelijke behandelingen zijn echter erg duur.