Wat zijn de voordelen van een sauna?

Controleer ook

Lifestyle

Elisabeth Fontaine
Elisabeth Fontainehttps://efpa.be/
Hallo, ik ben Elisabeth Fontaine, ik doe al 20 jaar aan wet van aantrekking, yoga, chakra en onderbewustzijnswerk. Ik heb een gecertificeerde eerstegraads Reikicursus afgerond. Omdat ik de mogelijkheden in onze geest met jullie wil delen, ben ik de blog efpa.be begonnen, waar ik artikels schrijf over mijn activiteiten en vaardigheden. Ik geloof dat iedereen het recht heeft om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren en daarom maak ik gidsen over manifestatie, gezondheid, de kracht van de menselijke geest en leefstijladviezen. Ik ben ervan overtuigd dat je hier veel aantrekkelijke en waardevolle inhoud voor jezelf zult vinden, waarmee je naar het hoogste niveau van je potentieel kunt stijgen. Ik nodig je uit om efpa.be te lezen en je leven te veranderen. De wet van de aantrekkingskracht werkt echt!

De sauna bestaat al honderden jaren en een bezoek aan de sauna is niet alleen ontspannend, rustgevend en heeft een positief effect op het uiterlijk van de huid. Het verbetert ook de bloedsomloop, ontspant de spieren en versnelt de verbranding van calorieën. Welke sauna is de beste keuze en hoe gebruik ik hem op de juiste manier?

Welk type sauna moet ik kiezen?

Sauna’s verschillen niet alleen in het materiaal waarvan ze gemaakt zijn, maar ook in de temperatuur binnenin en in de manier waarop ze werken, en in de aanbevolen duur van het saunabezoek. Het populairst onder saunaliefhebbers zijn de stoomsauna en de droge sauna.

Een stoomsauna, vaak ook stoombad of Romeinse sauna genoemd, is meestal gemaakt van gehard glas of volledig bekleed met keramische tegels. De resulterende stoom wordt gegenereerd door een stoomgenerator en via speciale kanalen de ruimte ingebracht. De temperatuur binnen is meestal niet hoger dan 40 graden Celsius en dankzij de grote hoeveelheid stoom is er een zeer hoge luchtvochtigheid, zelfs tot 100%. Het wordt aanbevolen om het “bad” niet langer dan 20 minuten te gebruiken.

In de droge sauna, ook wel Finse sauna genoemd, wordt de stoom geproduceerd door stenen die door het fornuis worden verhit of door sintels, die naar behoefte met water worden overgoten. De ruimte is strak bekleed met hout en de zitplaatsen zijn trapsgewijs geplaatst. De temperatuur is hier hoog, van 60 tot zelfs 110 graden Celsius (de laagste temperatuur is onderin en de hoogste op de hoogste treden), en de lucht is heet en heeft een zeer lage luchtvochtigheid, niet meer dan 20%. U kunt niet langer dan 5 tot 15 minuten in de Finse sauna blijven.

Hoe gebruikt u de sauna?

De basisregel voor het gebruik van een sauna, ongeacht het type, is dat u geen kleren moet dragen – u moet naakt zijn in de sauna (kleren blokkeren de warmte-uitwisseling). Uw lichaam moet gewassen en gedroogd zijn voordat u de sauna gebruikt en u moet uw haar beschermen met een handdoek of pet. Ga de droge sauna in met een handdoek om op te zitten – spreid deze uit voordat u gaat zitten, zodat uw lichaam het hout niet raakt. Voordat u de sauna ingaat, moet u alle voorwerpen verwijderen die warm kunnen worden – juwelen, brillen of horloges en, zoals voor de hand ligt, geen elektrische apparaten in de sauna gebruiken. Ga niet naar binnen met een lege maag, direct na de maaltijd of na een intensieve inspanning. De regel is dat u niet mag praten in de sauna. Na de saunagang moet u afkoelen, uw lichaam afspoelen en uw vocht aanvullen.

Voordelen van saunabaden

De voordelen van een saunagang zijn talrijk. Ten eerste duurt een saunagang enkele minuten en ontspant hij gespannen spieren, verbetert hij de bloedsomloop, verhoogt hij de bloedcirculatie en de frequentie van de hartcontracties en versnelt hij de stofwisseling. Regelmatig gebruik van de sauna verbetert de efficiëntie van het lichaam en heeft een goed effect op de teint en helpt ziekten van de luchtwegen te bestrijden. Een bezoek aan de sauna verbetert uw humeur, helpt u te ontspannen en tot rust te komen en uw lichaam te regenereren na een inspanning, maar ook om het te harden en zo infecties en verkoudheid te voorkomen. Door te zweten verliest het lichaam niet alleen water, maar ook een aanzienlijke hoeveelheid natrium, wat kan helpen in de strijd tegen hoge bloeddruk. De sauna kan ook een gunstig effect hebben op artritisgerelateerde klachten.

De belangrijkste contra-indicaties voor saunagebruik zijn zwangerschap, menstruatie, infectieziekten, atherosclerose en bloedstollingsproblemen. Het wordt ook afgeraden bij open wonden, geïrriteerde huid, spataderen of verwijde bloedvaten. Combineer een verblijf in de sauna nooit met het gebruik van alcohol.

- Reclame -
- Reclame -

Recente publicaties:

- Reclame -

Meer vergelijkbare artikelen:

- Reclame -