Brandnetel is een plant waar we allemaal mee bekend zijn – meestal hebben we er niet bepaald prettige eerste herinneringen aan. Wie van ons is niet minstens één keer in een brandnetelstruik gevallen en heeft zijn huid eraan verbrand? Daarom onderschatten we brandnetel vaak en beschouwen we het als onkruid waar we voorzichtig mee moeten zijn. Ondertussen heeft brandnetel echter een schat aan geneeskrachtige eigenschappen die de moeite waard zijn om te weten.
Kenmerken van brandnetel
Brandnetel, een soort uit de brandnetelfamilie, komt voor in Europa, Azië, Noord-Afrika en Noord-Amerika. Het is erg populair in Polen en is te vinden op bijna elke grond. Het is een vaste plant die tot twee meter hoog kan worden. Hij wordt gekenmerkt door een vertakkende wortel, een stijve rechtopstaande stengel, donkergroene hartvormige bladeren met een spitse top. Het is bedekt met kortere en langere schurftige haren die mierenzuur bevatten. Hij wordt geoogst in april en mei – dan zijn de eigenschappen het gezondst, hoewel hij tot september bloeit. Gewone brandnetel bevat een grote hoeveelheid vitamine C, maar ook foliumzuur, calcium, silicium, ijzer en chlorofyl. Deze plant is ons al eeuwenlang bekend. De Slaven beschouwden het als een magische plant die beschermde tegen demonen en betoveringen. Er werd een aftreksel van gemaakt dat op kleren en huizen werd gesprenkeld. Hippocrates, Hildegard van Bingen en Albert de Grote spraken echter al over de helende eigenschappen.
Brandneteleigenschappen
Brandnetel heeft een breed scala aan medicinale eigenschappen, maar wordt ook gebruikt in de keuken – wanneer het goed bereid is, smaakt het naar spinazie. Brandnetelextracten zijn te vinden in populaire medicijnen voor lever-, alvleesklier- en nieraandoeningen, maar ook in cosmetica, zeep en shampoo. Brandnetel wordt gebruikt om bloedingen te behandelen, zoals hematurie, neusbloeding, baarmoederbloeding, hemoptoë, hemofilie. Daarnaast ondersteunt het de behandeling van bloedarmoede, rachitis, helpt het lichaam bij zwakte en bij brandwonden en dermatitis. Het verlicht kwalen gerelateerd aan de menopauze, artritis, blaas, nierproblemen, leverstenen, maagzweren, geelzucht of de vroege stadia van diabetes. Brandnetel stimuleert en verhoogt de productie van hemoglobine en rode bloedcellen. Het wordt ook gebruikt om lupus te helpen bestrijden, allergieën te verminderen en het cholesterol-, ureum- en natriumchloridegehalte te verlagen. Het vermindert ook ontstekingen, verlicht pijn, maar heeft ook een positief effect op de gezondheid van ons haar – vandaar het populaire gebruik in veel haarverzorgingsproducten. Brandnetel helpt haaruitval tegen te gaan en behandelt roos en seborroe.
Brandnetel wordt ook gebruikt als behandeling tegen overmatig zweten, omdat het het zweten vermindert door het lichaam te helpen reinigen van gifstoffen en vochtophoping te verminderen. Het heeft een vochtafdrijvend effect. Daarnaast wordt het gebruikt bij mondinfecties en gingivitis – vooral bij bloedingen, en wordt het ook gebruikt bij spruw en amandelontsteking.
Contra-indicaties voor brandnetel
Zoals met alles, moet brandnetel met mate worden genomen. Drink niet meer dan vier keer per dag brandnetelthee. Bij overmatig gebruik kunnen minerale zouten met de urine uit het lichaam worden gespoeld. Omdat de plant bloedsuikerverlagende eigenschappen heeft, moeten mensen met diabetes hun arts raadplegen voordat ze beginnen met een brandnetelkuur. Brandnetelinfusie mag ook niet worden gebruikt bij aandoeningen van de voortplantingsorganen – tumoren, myomen. Als je een chronische nierziekte hebt, moet je je arts raadplegen over het gebruik van brandneteltherapie.
Brandnetel om te drinken – sappen en infusies
Brandnetelinfusie is heel eenvoudig te bereiden. Giet twee eetlepels gedroogde brandnetelbladeren in een kop of mok en giet er kokend water overheen – na een paar minuten is de drank klaar om te drinken. Je kunt de thee het beste 2 tot 3 keer per dag drinken om bevredigende resultaten te krijgen. Brandnetelinfusie heeft een gunstig effect op de gezondheid, ondersteunt de processen die eerder in dit artikel zijn genoemd en reinigt ook het lichaam. De infusie kan daarom worden gebruikt ter ondersteuning van de behandeling van kwalen die te maken hebben met de nieren, lever, maag, overmatig zweten, huidproblemen en vele andere kwalen.
We kunnenbrandnetelsap kopenin kruidenwinkels of het zelf bereiden. Hoe maak je brandnetelsap? Je hebt ongeveer een halve kilo jonge brandnetelbladeren nodig om ongeveer 250 ml sap te maken. De bladeren moeten grondig gewassen, gedroogd en vervolgens gemengd worden (bijvoorbeeld in een sapcentrifuge). De gemengde brandnetel moet vervolgens worden gezeefd en het sap moet 2-3 dagen in de koelkast worden bewaard. Het is aan te raden om het afgewerkte brandnetelsap twee weken lang één keer per dag te drinken, één eetlepel per keer – neem dan een pauze van ongeveer 5-7 dagen en herhaal de behandeling opnieuw.
Brandnetel is een prachtige plant die zeer rijk is aan medicinale toepassingen. Het is daarom het overwegen waard als je op zoek bent naar huismiddeltjes om bepaalde kwalen te behandelen.