Kwetsbaarheid – wat is het en hoe werkt het? Definitie van de term

Controleer ook

Lifestyle

Elisabeth Fontaine
Elisabeth Fontainehttps://efpa.be/
Hallo, ik ben Elisabeth Fontaine, ik doe al 20 jaar aan wet van aantrekking, yoga, chakra en onderbewustzijnswerk. Ik heb een gecertificeerde eerstegraads Reikicursus afgerond. Omdat ik de mogelijkheden in onze geest met jullie wil delen, ben ik de blog efpa.be begonnen, waar ik artikels schrijf over mijn activiteiten en vaardigheden. Ik geloof dat iedereen het recht heeft om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren en daarom maak ik gidsen over manifestatie, gezondheid, de kracht van de menselijke geest en leefstijladviezen. Ik ben ervan overtuigd dat je hier veel aantrekkelijke en waardevolle inhoud voor jezelf zult vinden, waarmee je naar het hoogste niveau van je potentieel kunt stijgen. Ik nodig je uit om efpa.be te lezen en je leven te veranderen. De wet van de aantrekkingskracht werkt echt!

Kwetsbaarheid is dus een soort neiging die aangeboren of verworven kan zijn. Het kan gebruikt worden om te verwijzen naar pathologisch gedrag, maar ook naar vaardigheden die ontwikkeld kunnen worden.

Wat is kwetsbaarheid? Definitie van de term

Kwetsbaarheid is de neiging om in bepaalde situaties bepaald gedrag te vertonen. Het kan worden opgevat als een persoonlijkheidskenmerk dat iemand ertoe brengt om in een bepaalde situatie op een bepaalde manier te reageren. Kwetsbaarheid is dus een soort aanleg die aangeboren of verworven kan zijn.

Kwetsbaarheid wordt vaak gebruikt in de context van pathologisch gedrag, zoals vatbaarheid voor alcoholisme. In dit geval duidt het op de neiging om dit gedrag te vertonen onder de juiste omstandigheden. Kwetsbaarheid kan ook gebruikt worden in de context van bekwaamheden of vaardigheden die onder de juiste omstandigheden ontwikkeld kunnen worden. Vatbaarheid voor muziek kan bijvoorbeeld betekenen dat iemand meer aanleg heeft om een goede muzikant te worden als hij de juiste omstandigheden daarvoor krijgt.

Soorten gevoeligheid

Kwetsbaarheid is een aangeboren neiging om zich op bepaalde manieren te gedragen en bepaalde sensaties te voelen. Het kan beschreven worden als een zekere neiging om op een bepaalde manier te handelen. Kwetsbaarheden kunnen positief en negatief zijn. Positieve kwetsbaarheden zijn diegene die ons ertoe aanzetten om op een constructieve manier te handelen, terwijl negatieve kwetsbaarheden diegene zijn die ons ertoe aanzetten om op een destructieve manier te handelen.

Kwetsbaarheden kunnen ook gevormd worden door ervaring. Ervaring kan bepaalde veranderingen in kwetsbaarheden teweegbrengen. Het kan ze versterken of verzwakken. Ervaring kan er ook voor zorgen dat kwetsbaarheden van persoon tot persoon verschillen.

Kwetsbaarheden worden ook gevormd door onze genen. Genen bepalen welke gevoeligheden we zullen hebben. Ze zijn ook verantwoordelijk voor hoe kwetsbaarheden zich in ons leven zullen manifesteren.

Er zijn veel verschillende soorten gevoeligheid. Hieronder volgt een lijst van de meest voorkomende soorten gevoeligheid:

  • Stresskwetsbaarheid – is de neiging om de negatieve effecten van stress te ervaren. Mensen die gevoelig zijn voor stress kunnen symptomen ervaren zoals slapeloosheid, gezondheidsproblemen, geheugenproblemen, concentratieproblemen en zichtproblemen.
  • Kwetsbaarheid voor verslaving is de neiging om afhankelijk te worden van stoffen of gedrag. Stoffen die verslaving kunnen veroorzaken zijn alcohol, drugs, tabak, koffie en geneesmiddelen. Gedragingen die verslaving kunnen veroorzaken zijn: gokken, seks, eten en internet.
  • Angstgevoeligheid is de neiging om angst te ervaren. Mensen die gevoelig zijn voor angst kunnen symptomen ervaren zoals trillende handen, zweten, ademhalingsproblemen en buikpijn.
  • Gevoeligheid voor depressie is de neiging om een depressie te ervaren. Mensen die gevoelig zijn voor depressie kunnen symptomen ervaren zoals gebrek aan energie, slaapproblemen, eetlustproblemen en gevoelens van hopeloosheid.
  • Vatbaarheid voor ziekte is de neiging om ziek te worden. Mensen die vatbaar zijn voor ziekte kunnen symptomen ervaren zoals koorts, koude rillingen, lichaamspijn en hoesten.

Is vatbaarheid iets slechts?

Kwetsbaarheid is heel belangrijk in het leven. Het stelt ons in staat om ons aan te passen aan nieuwe situaties en veranderingen in onze omgeving. Kwetsbaarheid is daarom een zeer gewenste eigenschap.

Kwetsbaarheid heeft echter ook nadelen. Soms kan het moeilijk zijn om een evenwicht te vinden. Kwetsbare mensen kunnen gemakkelijk beïnvloed worden door anderen of door veranderingen in de omgeving. Ze kunnen het ook moeilijk vinden om vast te houden aan hun opvattingen en waarden.

Daarom is het belangrijk dat kwetsbare mensen weten hoe ze het evenwicht kunnen bewaren. Ze moeten weten wanneer en hoe ze zich moeten aanpassen aan veranderingen en wanneer het nodig is om vast te houden aan hun opvattingen en waarden.

Kwetsbaarheid – voorbeelden

Kwetsbaarheid in de psychologie betekent een neiging tot een bepaald gedrag of fenomeen. Het kan een neiging tot depressie, angst, verslaving of tot bepaald sociaal gedrag zijn. Kwetsbaarheid kan aangeboren of verworven zijn.

Een voorbeeld van aangeboren vatbaarheid is bijvoorbeeld een neiging tot depressie. Als iemand zo’n neiging heeft, kan die zich op elk moment in zijn leven manifesteren, zelfs als hij tot nu toe een gelukkig en vol leven heeft gehad. Een ander voorbeeld is de neiging tot verslaving. Als iemand zo’n aanleg heeft, kan hij of zij gemakkelijk verslaafd raken aan alcohol, drugs of andere middelen.

Een verworven gevoeligheid kan bijvoorbeeld een neiging tot angst zijn. Als iemand een traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt, kan dit hem of haar vatbaarder maken voor angst. Een ander voorbeeld is gevoeligheid voor sociaal gedrag. Als iemand in een groep zit waar bepaald gedrag veel voorkomt, kan hij dit gedrag aanleren en er vatbaarder voor worden.

- Reclame -
- Reclame -

Recente publicaties:

- Reclame -

Meer vergelijkbare artikelen:

- Reclame -