Philip Zimbardo – wie is hij? Het gevangenisexperiment

Controleer ook

Lifestyle

Elisabeth Fontaine
Elisabeth Fontainehttps://efpa.be/
Hallo, ik ben Elisabeth Fontaine, ik doe al 20 jaar aan wet van aantrekking, yoga, chakra en onderbewustzijnswerk. Ik heb een gecertificeerde eerstegraads Reikicursus afgerond. Omdat ik de mogelijkheden in onze geest met jullie wil delen, ben ik de blog efpa.be begonnen, waar ik artikels schrijf over mijn activiteiten en vaardigheden. Ik geloof dat iedereen het recht heeft om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren en daarom maak ik gidsen over manifestatie, gezondheid, de kracht van de menselijke geest en leefstijladviezen. Ik ben ervan overtuigd dat je hier veel aantrekkelijke en waardevolle inhoud voor jezelf zult vinden, waarmee je naar het hoogste niveau van je potentieel kunt stijgen. Ik nodig je uit om efpa.be te lezen en je leven te veranderen. De wet van de aantrekkingskracht werkt echt!

Philip Zimbardo (geboren op 23 maart 1933) is een Amerikaanse psycholoog die bij iedereen bekend is vanwege zijn onderzoek naar menselijk gedrag. Lees meer over deze psycholoog en zijn beroemde experiment.

Wie is Philip Zimbardo?

Philip Zimbardo is een Amerikaanse psycholoog die vooral bekend is om zijn onderzoek naar het ‘gevangeniseffect’. Hij is auteur van vele boeken en artikelen en doceert ook aan Stanford University. Zimbardo is een aanhanger van de sociologische theorie, die stelt dat mensen worden gevormd door de maatschappij waarin ze leven. Hij gelooft dat iemands persoonlijkheid grotendeels wordt bepaald door zijn omgeving. Philip Zimbardo werd in 1933 in New York geboren. Zijn familie was erg religieus en voedde hem katholiek op. Zimbardo studeerde psychologie aan de Yale University en werkte daarna als onderzoeker bij een militair onderzoeksinstituut. In 1961 trad hij in dienst bij de Stanford University. Philip Zimbardo is de auteur van vele boeken en wetenschappelijke artikelen. Hij is ook bekend om zijn onderzoek naar het ‘gevangene’ effect. Dit is het effect waarbij mensen gewend raken aan hun omgeving en zich daaraan beginnen aan te passen.

Philip Zimbardo – Het Stratford Gevangenisexperiment

In 1971 voerde Philip Zimbardo een van zijn beroemdste experimenten uit, dat hij het ‘Stratford Prison Experiment’ noemde. Dit experiment was ontworpen om te testen hoe individuen reageren op situaties waarin ze in de gevangenis worden vastgehouden. Vierentwintig mannen werden geselecteerd voor het experiment en verdeeld in twee groepen – gevangenen en bewakers. De gevangenen verbleven in een speciaal geprepareerde kamer en de bewakers moesten hen daar bewaken. Het experiment duurde 6 dagen, maar werd na 3 dagen gestopt vanwege het gedrag van de deelnemers.

Philip Zimbardo voerde dit experiment uit om te laten zien hoe gemakkelijk mensen kunnen veranderen als ze zich in een situatie bevinden waarin ze door anderen worden vastgehouden. Het experiment toonde aan dat mensen die als bewakers waren toegewezen zich op een wrede en meedogenloze manier gedroegen tegenover de gevangenen. De gevangenen daarentegen waren erg vatbaar voor deze behandeling en begonnen zich als slachtoffers te gedragen. Het experiment van Zimbardo liet zien hoe gemakkelijk menselijk gedrag gemanipuleerd kan worden en hoe gemakkelijk individuen beïnvloed kunnen worden om zich te gedragen.

Onderzoek naar verlegenheid – Philip Zimbardo

Philip Zimbardo, een Amerikaanse psycholoog en auteur van het boek ‘The Shyness Breakthrough’, deed onderzoek naar verlegenheid. Zijn doel was om te begrijpen waarom sommige mensen verlegen zijn en anderen niet. Zimbardo gelooft dat verlegenheid wordt veroorzaakt door angst voor afwijzing. Mensen die bang zijn voor afwijzing vermijden situaties waarin ze afgewezen zouden kunnen worden. Je zit liever thuis tv te kijken dan dat je naar een feestje gaat omdat je bang bent dat niemand je daar wil hebben.

Zimbardo voerde een onderzoek uit waarbij 100 mensen betrokken waren. Hij verdeelde ze in twee groepen – verlegen mensen en zelfverzekerde mensen. De verlegen mensen waren eerder geneigd om sociale situaties te vermijden. Zelfverzekerde mensen vertoonden die eerder.

Zimbardo gelooft dat verlegenheid vaak veroorzaakt wordt door ervaringen in de kindertijd. Als een kind vaak wordt afgewezen door leeftijdsgenoten, kan het bang worden voor afwijzing en sociale situaties gaan vermijden. Zimbardo gelooft dat verlegenheid kan worden overwonnen als je jezelf probeert bloot te stellen aan meer sociale situaties. Je kunt ook therapie krijgen om met de angst voor afwijzing om te gaan.

Philip Zimbardo – interessante feiten

Philip Zimbardo heeft een enorme invloed gehad op de ontwikkeling van de moderne psychologie. Hier zijn een aantal interessante feiten over deze eminente psycholoog.

  1. Philip Zimbardo is een Amerikaanse psycholoog die vooral bekend staat om zijn onderzoek naar persoonlijkheid en gedrag.
  2. In zijn beroemdste onderzoek, het ‘Stanford Prison Experiment’, creëerde Zimbardo een situatie waarin studenten konden worden gecast als bewakers of gevangenen en vervolgens konden observeren hoe ze zich in die rol gedroegen.
  3. Dit onderzoek toonde aan dat persoonlijkheid en gedrag kunnen veranderen afhankelijk van de situatie waarin men zich bevindt.
  4. Zimbardo staat ook bekend om zijn onderzoek naar het ‘bubbel’-effect, dat aantoonde dat mensen die van anderen geïsoleerd zijn snel kunnen veranderen.
  5. Zimbardo is ook de auteur van het boek ‘The Lucifer Effect’, waarin hij zijn onderzoek beschrijft en hoe het kwaad begrepen kan worden.
  6. Zimbardo is nu professor emeritus in de psychologie aan Stanford University.
- Reclame -
- Reclame -

Recente publicaties:

- Reclame -

Meer vergelijkbare artikelen:

- Reclame -