Mindfulness – mindfulness training

Controleer ook

Lifestyle

Elisabeth Fontaine
Elisabeth Fontainehttps://efpa.be/
Hallo, ik ben Elisabeth Fontaine, ik doe al 20 jaar aan wet van aantrekking, yoga, chakra en onderbewustzijnswerk. Ik heb een gecertificeerde eerstegraads Reikicursus afgerond. Omdat ik de mogelijkheden in onze geest met jullie wil delen, ben ik de blog efpa.be begonnen, waar ik artikels schrijf over mijn activiteiten en vaardigheden. Ik geloof dat iedereen het recht heeft om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren en daarom maak ik gidsen over manifestatie, gezondheid, de kracht van de menselijke geest en leefstijladviezen. Ik ben ervan overtuigd dat je hier veel aantrekkelijke en waardevolle inhoud voor jezelf zult vinden, waarmee je naar het hoogste niveau van je potentieel kunt stijgen. Ik nodig je uit om efpa.be te lezen en je leven te veranderen. De wet van de aantrekkingskracht werkt echt!

Mindfulness, of mindfulness training, is een manier om te stoppen en onszelf te bevrijden van een stortvloed aan gedachten. In een wereld van haast en constante actie voeden we onze geest met een enorme hoeveelheid informatie. Enerzijds heeft deze betrekking op ons privé-, beroepsleven, maar anderzijds is deze gekoppeld aan een breed scala van externe inhoud – van popcultuur, politiek of gewoon het leven van vrienden en buren. Als je het gevoel hebt dat je geest hiermee overladen is, is het essentieel om te leren over mindfulness.

Mindfulness, wat is het?

Mindfulness betekent vanuit de vertaling mindfulness, aanwezigheid, of in het kort, in het hier en nu zijn. Het is een praktijk gebaseerd op mindfulness oefeningen, bewust ademen en meditatie. Het doel is om innerlijke rust te vinden. De vorm van mindfulness in kwestie is afkomstig uit boeddhistische tradities. De maker van de meest populaire definitie van mindfulness is professor Jon Kabat-Zinn, oprichter van het Centre for Mindfulness in Medicine, Health Care and Society aan de University of Massachusetts Medical School. Zinn definieert mindfulness als Mindfulness uit de vertaling betekent oplettendheid, aanwezigheid, of in het kort, in het hier en nu zijn. Het is een praktijk gebaseerd op mindfulnessoefeningen, bewust ademhalen en meditatie. Het doel is om innerlijke rust te vinden. De vorm van mindfulness in kwestie is afkomstig uit boeddhistische tradities. De maker van de meest populaire definitie van mindfulness is professor Jon Kabat-Zinn, oprichter van het Centre for Mindfulness in Medicine, Health Care and Society aan de University of Massachusetts Medical School. Zinn definieert mindfulness als “een staat van bewustzijn die voortvloeit uit het opzettelijk en niet-oordelend richten van de aandacht op wat we ervaren in het huidige moment”.

Mindfulness training – voor wie?

Voor wie is mindfulness training bedoeld? Aan iedereen. Want iedereen ervaart, tenzij hij al vormen van mindfulness in het moment beoefent, stressvolle situaties. Deze vorm van rust is vooral aan te raden voor mensen die moeite hebben om te gaan met negatieve emoties, een professionele burn-out, constante vermoeidheid, een gehaast leven. Het kan door iedereen van elke leeftijd beoefend worden; het is een oefening voor jong en oud, iedereen die behoefte heeft aan respijt.

Mindfulnesstraining - voor wie?
Mindfulness training – voor wie? foto: canva.com

Meditatie en mindfulness oefeningen

Nu we de definities en theorie achter mindfulness kennen, is het tijd om over te gaan naar de praktijk. Mindfulness training vereist niet dat we urenlang mediteren, ons opsluiten in afzondering of afstand doen van alledaagse pleziertjes. Integendeel, we kunnen in feite slechts een paar minuten per dag besteden aan het verdiepen van onze aandachtige aanwezigheid in het moment. Natuurlijk kunnen we de tijd verlengen, afhankelijk van onze behoeften. Hoe in mindfulness mediteren?

Meditatie in een minuut

De basis van bijna elke kalmerende techniek is de ademhaling. Zoek een plek waar je rustig kunt zitten, sluit je ogen en laat je adem rustig door je heen stromen. Adem diep in door je neus en uit door je mond en voel hoe je lichaam zich gedraagt als je borst en buik omhoog gaan tijdens deze korte oefening. Blijf niet stilstaan bij de gedachten of beelden in je hoofd, laat ze rustig voorbijgaan. Alleen al deze korte oefening, die je naar eigen inzicht kunt uitbreiden, zal je innerlijke balans herstellen en je gedachten kalmeren. Oefen wanneer je maar wilt en zo lang als je wilt. Het is ook een goed idee om deze oefening te doen voordat je je beoefening verdiept, wat je verderop in dit artikel zult vinden.

Geniet van het moment

Deze interessante oefening stelt je in staat om te genieten van alledaagse activiteiten, zoals eten. Neem de tijd tijdens het eten. Sta jezelf toe om volledig te voelen wat je eet. Of het nu een snack, fruit of een ingewikkeld gerecht is. Besteed aandacht aan de geur, de smaak, de textuur van het gerecht, kauw en kauw zorgvuldig en rustig. Ervaar het eten alsof er op dit moment niets anders is dan dit moment van eten. Want dit is waar mindfulness om draait. Je aandacht is gericht op één object. Het ontwikkelen van de gewoonte om mindful te eten is een geweldige oefening voor degenen die meestal gehaast eten.

Laat gedachten los

In de aandachtige ervaring van het moment zullen gedachten opkomen. Alleen, precies op het moment dat je oefent met je ademhaling of een pruim eet, moet je nadenken over wat je over een uur of morgen gaat doen? Dit verstoort alleen maar het mindfulness proces en is totaal onnodig. Probeer in het nu te zijn. Wanneer negatieve gedachten of verschillende angsten in je geest opkomen, koester ze dan niet met je aandacht. Laat ze gaan, laat ze stromen. De meeste van onze angsten zijn vals, dus blijf in je hoofd herhalen dat de gedachte niet waar is. Uiteindelijk zal het verdwijnen.

Blijf in stilte

De wereld kan soms erg lawaaierig zijn. Zelfs als je naar het bos gaat, vermijd je geen enkel geluid, hoewel gewoon naar het bos gaan en ernaar luisteren al een prachtige oefening is. De stilte waar we het in mindfulness over hebben is echter niet de stilte buiten ons, maar van binnen. Door in mindfulness te blijven, zal je omgeving je steeds minder beïnvloeden. Je zult zien dat je zelfs te midden van het stadslawaai in mindfulness kunt vertoeven. Vang een vogel op die zingt, merk een eenzame bloem op, geniet van de kleur van een toeterende auto. Mindfulness is de dingen zien zoals ze zijn zonder erover te oordelen.

Mindfulness is een prachtige beoefening die kan beginnen met korte ademhalingsmeditaties tot het uiteindelijk een onlosmakelijk deel wordt van je perceptie van de werkelijkheid. Het zal je helpen stress te verminderen, te ontspannen, je waarneming te verruimen en te begrijpen dat elk moment een moment voor jou is.

- Reclame -
- Reclame -

Recente publicaties:

- Reclame -

Meer vergelijkbare artikelen:

- Reclame -