Ceremoniële cacao – wat is het, hoe beïnvloedt het het lichaam en hoe bereid je het?

Controleer ook

Lifestyle

Elisabeth Fontaine
Elisabeth Fontainehttps://efpa.be/
Hallo, ik ben Elisabeth Fontaine, ik doe al 20 jaar aan wet van aantrekking, yoga, chakra en onderbewustzijnswerk. Ik heb een gecertificeerde eerstegraads Reikicursus afgerond. Omdat ik de mogelijkheden in onze geest met jullie wil delen, ben ik de blog efpa.be begonnen, waar ik artikels schrijf over mijn activiteiten en vaardigheden. Ik geloof dat iedereen het recht heeft om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren en daarom maak ik gidsen over manifestatie, gezondheid, de kracht van de menselijke geest en leefstijladviezen. Ik ben ervan overtuigd dat je hier veel aantrekkelijke en waardevolle inhoud voor jezelf zult vinden, waarmee je naar het hoogste niveau van je potentieel kunt stijgen. Ik nodig je uit om efpa.be te lezen en je leven te veranderen. De wet van de aantrekkingskracht werkt echt!

Ceremoniële cacao, in de manier waarop het wordt bereid en in de smaak zelf, is heel anders dan wat op onze tafels verschijnt. Het is niet alleen ceremonieel om het te consumeren, maar het wordt ook bereid volgens bepaalde regels.

Wat is ceremoniële cacao?

Cacao vond zijn weg naar Europa dankzij Hernan Cortez, die na zijn expeditie naar de Azteken in vervoering raakte over deze drank die nog onbekend was bij de Spanjaarden. Cacao zelf werd waarschijnlijk rond 1000 voor Christus bekend gemaakt door de Olmeken, die het Centraal-Amerikaanse schiereiland bewoonden. Uiteindelijk werd cacao ook een populair product op onze tafels, in een heel andere vorm dan de traditionele. Wat is ceremoniële cacao? Ceremoniële cacao kan alleen bereid worden uit specifieke inheemse cacaosoorten die niet door de mens zijn veranderd. We maken een onderscheid tussen:

 • Criollo – een variëteit die oorspronkelijk uit Guatemala komt, maar die we ook in Venezuela kunnen vinden.
 • Chuncho – afkomstig uit Peru.

Deze variëteiten worden gekenmerkt door kleine en gevoelige bonen die geen chemicaliën verdragen.

Ceremoniële cacao is rauwe, niet-vette cacao die een zachte fermentatie heeft ondergaan. Dankzij dit proces is het mogelijk om het juiste aroma te verkrijgen en een betere biologische beschikbaarheid van de actieve ingrediënten die het bevat. Qua uiterlijk lijkt cacao op een geperste pasta.

Hoe wordt ceremoniële cacaopasta gemaakt?

De pasta wordt gemaakt volgens bepaalde regels:

 • fermentatie van de cacaobonen
 • verwarmen en drogen van de bonen bij lage temperaturen,
 • het malen van de cacaobonen op traditionele wijze in stenen vaten.

De voedingswaarde van cacao?

Toen Hernan Cortez zelf cacao at, merkte hij hoe waardevol het was voor zijn lichaam. Hij voelde zich sterker, geconcentreerder en had minder honger. Welke voedingswaarden heeft cacao?

 • Rijk aan ijzer – 7,3 mg per 100 g.
 • Bevat 54% vet.
 • 31% koolhydraten – voornamelijk vezels,
 • 11% eiwit,
 • 3% polyfenolen – organische chemische verbindingen met intense antioxiderende effecten.
 • Rijk aan magnesium – ondersteunt het zenuwstelsel en de spieren, vermindert de gevoeligheid voor stress en vermoeidheid,
 • bevat veel calcium, dat het osteoarticulaire systeem versterkt, breuken en hormoongerelateerde botveranderingen voorkomt,
 • heeft een hoog kopergehalte, dat het ijzertransport in het lichaam ondersteunt, het glucosemetabolisme reguleert en een katalysator is voor veel processen in het lichaam.

Dankzij de voedingsstoffen heeft ceremoniële cacao een goed effect op het lichaam van zwangere vrouwen, en het wordt ook aanbevolen om te drinken door mensen met bloedarmoede, evenals mensen die stressvolle situaties ervaren of mentaal werk doen. Daarnaast ondersteunt ceremoniële cacao het concentratievermogen, helpt het bij het deblokkeren van emoties, ontspant het en verhoogt het ook het libido.

cacaoceremonie
ceremoniële cacao / foto: canva.com

Aan wie wordt cacao niet aanbevolen?

Vanwege sommige van zijn ingrediënten wordt inheemse cacao niet aanbevolen voor mensen die antidepressiva gebruiken, mensen met hoge bloeddruk en mensen die kampen met hartaandoeningen vanwege de theobromine in cacao, die een versnelde hartslag kan veroorzaken.

Ceremoniële cacao

Ceremoniële cacao wordt meestal gedronken tijdens een cacaoceremonie, een soort ritueel van vreugde, liefde en dankbaarheid. Liefhebbers van de drank komen samen in een cirkel. Heel vaak maakt ceremoniële cacao deel uit van vrouwencirkels, mannencirkels, workshops lichaamsbewustzijn en vele andere vormen van werken met bewustzijn, viering van het leven, maar ook tijdens meditatie. Cacao wordt meestal bereid tijdens een ceremonie, maar dit is niet de regel. Kruiden zoals honing, vanille, kardemom, nootmuskaat, chilipeper of kaneel kunnen aan de drank worden toegevoegd. Belangrijk is dat de specerijen het best helemaal aan het einde van de cacaobereiding worden toegevoegd. Tijdens de ceremonie drinken de deelnemers de cacao en vieren tegelijkertijd hun waarden, zoals liefde voor de natuur (de Azteken werden geassocieerd met de Godin van de Cacao), dankbaarheid of liefde in het algemeen. De consumptie van de drank gaat gepaard met een intentie, zodat elke deelnemer een intentie heeft waarmee hij of zij tijdens de ceremonie doorgaat. De cacao wordt langzaam gedronken, in kleine slokjes in het volle bewustzijn van de smaak en gericht op het huidige moment en de bijbehorende intentie. Het hele ritueel kan worden begeleid door het branden van kaarsen, palo santo, witte salie of het bespelen van verschillende instrumenten. Tijdens de viering en festiviteiten kan er ook gemeenschappelijk gedanst of gezongen worden of, zoals eerder vermeld, kan het de inleiding zijn tot een specifieke workshop, waarvan de consumptie van ceremoniële cacao een onderdeel is.

Ceremoniële cacao is dus een gepast bereide drank die deel uitmaakt van een gedeelde viering van het moment in een kring van anderen. Ceremoniële cacaoceremonies worden overal in het land georganiseerd en staan open voor iedereen die wil deelnemen. Het is dus niet alleen een ceremonie voor vrienden en geliefden, de cirkels worden vaak bijgewoond door mensen die elkaar niet kennen en die gewoon de tijd samen vieren terwijl ze cacao drinken.

- Reclame -
- Reclame -

Recente publicaties:

- Reclame -

Meer vergelijkbare artikelen:

- Reclame -