Polyfasisch slapen, is het mogelijk om een goede nachtrust te hebben in twee uur?

Controleer ook

Lifestyle

Elisabeth Fontaine
Elisabeth Fontainehttps://efpa.be/
Hallo, ik ben Elisabeth Fontaine, ik doe al 20 jaar aan wet van aantrekking, yoga, chakra en onderbewustzijnswerk. Ik heb een gecertificeerde eerstegraads Reikicursus afgerond. Omdat ik de mogelijkheden in onze geest met jullie wil delen, ben ik de blog efpa.be begonnen, waar ik artikels schrijf over mijn activiteiten en vaardigheden. Ik geloof dat iedereen het recht heeft om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren en daarom maak ik gidsen over manifestatie, gezondheid, de kracht van de menselijke geest en leefstijladviezen. Ik ben ervan overtuigd dat je hier veel aantrekkelijke en waardevolle inhoud voor jezelf zult vinden, waarmee je naar het hoogste niveau van je potentieel kunt stijgen. Ik nodig je uit om efpa.be te lezen en je leven te veranderen. De wet van de aantrekkingskracht werkt echt!

Polyslaap is een methode om voldoende slaap te krijgen door niet de standaard 6-8 uur slaap te krijgen. Deze methode zou gebruikt zijn door Leonardo da Vinci, Napoleon Bonaparte of Albert Einstein. En hoewel het ook door soldaten wordt gebruikt, is het geen methode voor extreme situaties, maar het kan wel een manier zijn om voldoende slaap te krijgen. Kan deze methode dan regelmatig gebruikt worden? De meningen van onderzoekers zijn verdeeld. Veel mensen hebben last van te weinig slaap, moeite met inslapen ’s nachts en de behoefte aan een dutje overdag. Polyfasisch slapen kan in dit geval een goed alternatief zijn om een ongemakkelijk probleem aan te pakken. Want zoals we weten, is slaap belangrijk om overdag goed te kunnen functioneren.

Wat is polyfasisch slapen?

Polyfasisch slapen, of meerfasig slapen, is een methode waarbij je voldoende slaap krijgt door gedurende de dag korte dutjes te doen. De totale som van meerdere maar korte dutjes moet ongeveer 2 uur bedragen en gelijkmatig over de dag verdeeld zijn. Dit wordt verondersteld het effect te geven van een volledige nachtrust door de geest regelmatig te laten rusten, die, wanneer hij overprikkeld is, ervoor zorgt dat we ons moe voelen. De veelheid aan dutjes wordt verondersteld frequente rust te geven, wat leidt tot een gevoel van volledige slaap – precies wat we onszelf kunnen geven na een volledige ononderbroken slaap van 8 uur. Het is de moeite waard om toe te voegen dat polyfasische slaap nauwelijks een moderne ontdekking is. Gezien de legendes over Da Vinci’s en Napoleons manier van slapen, werd deze manier van slapen al door onze voorouders gebruikt. Bovendien kan polyfasische slaap worden waargenomen bij dieren, waaronder onze honden en katten.

Standaard slaap

De standaardslaap bestaat uit twee fasen: NREM en REM.

 • REM-fase – dit is de fase waarin de slaap het vaakst voorkomt. Ze wordt gekenmerkt door versnelde oogbewegingen gevolgd door volledige spierontspanning.
 • NREM-fase – wordt gekenmerkt door een gebrek aan oogbewegingen. Het duurt ongeveer 90 minuten en heeft vier stadia:
  • I stadium – verminderd bewustzijn, toenemende golffrequentie van alfa naar theta.
  • Fase II – geen reactie op externe prikkels, oogbewegingen vertragen, maar we kunnen in deze fase nog steeds gemakkelijker wakker worden.
  • Stadium III – hersengolffrequenties stemmen af op de deltafase. Dit is een toestand van diepe slaap.
  • Stadium IV – trage slaap, overgang naar de REM-fase en dromen. Mensen die slaapwandelen kunnen deze activiteit tijdens deze fase ervaren.

Soorten polyfasische slaap

Polyfasische slaap komt in verschillende varianten voor waarbij zowel de nachtelijke slaap als kortere dagmodi betrokken zijn.

 • Bifasische slaap – deze modus bestaat uit vier en een half uur slaap ’s nachts en dutjes van maximaal anderhalf uur overdag.
 • Everyman – in dit geval slapen we ’s nachts ongeveer drie uur, terwijl we overdag drie dutjes doen van elk twintig tot dertig minuten. Dit geeft ons een totaal van vijf uur slaap.
 • Uberman – of zesfaseslaap. Deze bestaat uit dutjes van twintig minuten om de vier uur. Als we de hele techniek toepassen, hebben we in totaal twee uur slaap per dag.
 • Dymaxion – of vierfaseslaap. De som van de dutjes is ook ontworpen om ons de mogelijkheid te geven om al na twee uur te slapen. In dit concept doen we vier dutjes van elk twintig minuten, met een tussenpoos van zes uur.

Voor- en nadelen van polyfasisch slapen

Polyfasisch slapen heeft ongetwijfeld zijn voordelen, het is een goed alternatief voor wie moeilijk in slaap valt, en het is ook gunstig voor drukbezette mensen. Het heeft echter ook nadelen, zoals de impact op de gezondheid als je deze techniek alleen gebruikt.

Voordelen van polyfasisch slapen

De voordelen, of beter gezegd de argumenten om polyfasisch te slapen:

 • Laboratoriumstudies hebben aangetoond dat polyfasisch slapen de efficiëntie en het welzijn overdag verhoogt.
 • Het is haalbaar voor mensen die omwille van hun beroep ’s nachts geen 8 uur slaap kunnen of moeten gebruiken.
 • Het is een optie voor wie de vrijheid heeft om in enkele ogenblikken in slaap te vallen.
 • Een alternatief voor mensen die ’s nachts niet kunnen slapen, aan slapeloosheid lijden en overdag meer slaap nodig hebben.
 • Zowel kinderen als ouderen slapen volgens de verschillende fases van de polyfasische slaap, een argument voor de voorstanders om deze methode te gebruiken.

Nadelen van polyfasisch slapen

Polyfasisch slapen wordt nog steeds onderzocht en de resultaten zijn niet overtuigend. Er zijn echter enkele nadelen van deze techniek waargenomen.

 • Aanpassen aan polyfasisch slapen kan voor sommige mensen zo moeilijk zijn dat het tot twee weken kan duren voordat het lichaam zich aan de verandering heeft aangepast.
 • Veel onderzoekers zeggen dat een gezonde polyfasische slaap in totaal acht uur moet duren.
 • Als je deze methode maandenlang gebruikt, kan dat je gezondheid beïnvloeden. Wanneer gevoelens van ongemak, vermoeidheid en gebrek aan concentratie de kop opsteken, stop dan met deze methode en concentreer je op een ononderbroken slaap van acht uur.
 • Wanneer je deze methode gebruikt, is het een goed idee om te zorgen voor ontspanning, gezonde voeding en voldoende beweging.

Polyfasisch slapen is haalbaar voor een langere periode. Maar zoals elke niet-standaard methode die invloed heeft op het lichaam, moet deze met gezond verstand worden toegepast. Het is de moeite waard om je lichaam in de gaten te houden en het niet te overbelasten als er duidelijke tekenen zijn dat deze methode niet gunstig voor je is.

Is polyfasische slaap gezond?
Is polyfasisch slapen gezond?

Is polyfasisch slapen gezond?

Lange, voortdurende slaap is iets wat ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Wanneer we slapen, doorlopen onze hersenen verschillende slaapfasen. De REM-fase (Rapid Eye Movement) is een van deze fases en is essentieel voor de mentale en fysieke gezondheid. Als iemand in korte cycli slaapt zonder zijn lichaam de tijd te geven om de REM-fase te doorlopen, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen zoals slapeloosheid, stress en geheugenproblemen. Polyfasische slaap is een type van korte slaap waarbij men in verschillende korte cycli slaapt doorheen de nacht. Het is een populaire manier van dromen bij mensen die moeite hebben met regelmatig lang slapen.

Sommige mensen geloven dat polyfasische slaap gezond is omdat het ons toelaat te dromen in de natuurlijke cycli van ons lichaam. Anderen geloven dat korte slaapcycli ongezond zijn en tot gezondheidsproblemen kunnen leiden. Wetenschappers weten niet zeker of polyfasische slaap gezond is, omdat er niet genoeg onderzoek is om dit vast te stellen. Wel is bekend dat korte slaapcycli schadelijk kunnen zijn voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Raadpleeg daarom je arts of psycholoog voor hulp als je slaapproblemen hebt.

Hoe polyfasisch slapen?

Polyfasische slaapmethodes staan ook bekend als lichte slaapmethodes, waarmee je de tijd die je in bed doorbrengt kunt verminderen. Lichte slaap is een toestand tussen volledige slaap en wakker zijn. Het kan worden bereikt door gebruik te maken van verschillende technieken zoals:

– ademen door de neus

– een comfortabel kussen gebruiken

– een lichaamscrème gebruiken

– witte ruis of andere kalmerende geluiden gebruiken

– licht vermijden

– ontspanningstechnieken gebruiken zoals stretchen of massage

– warme kruidenthee drinken

Ademen door de neus is een van de belangrijkste technieken voor polyfasisch slapen. Dit kan de tijd die in bed wordt doorgebracht met ongeveer 30% verminderen. Dit is vooral belangrijk voor mensen met slaapproblemen.

Vergeet niet om comfortabel te slapen. Een comfortabel kussen en matras zijn essentieel. Je moet niet op een harde ondergrond slapen, want dat kan rugpijn veroorzaken. Als je moeite hebt om in slaap te vallen, kun je proberen een bodycrème te gebruiken. De crème helpt om je lichaam te ontspannen zodat je gemakkelijker in slaap valt. Witte ruis of andere kalmerende geluiden helpen stress te verminderen en je te ontspannen.

Het vermijden van licht helpt ook om stress te verminderen en helpt je te ontspannen. Het is daarom belangrijk om in een donkere kamer te slapen. Ontspanningstechnieken, zoals stretchen of massage, helpen om spanning en stress te verminderen. Het drinken van warme thee of koffie helpt je ook te ontspannen en helpt je in slaap te vallen.

Rekenmachine voor polyfasische slaap – of hoe je polyfasische slaap telt

Polyfasische slaap is slaap die uit verschillende fases bestaat. Het berekenen van polyfasische slaap is eenvoudig als je weet hoeveel slaapfasen jouw type heeft. Er zijn drie soorten polyfasische slaap:

1. polyfasische slaap met drie fasen

2. polyfasische slaap met vier fasen

3. polyfasische slaap met vijf fasen

In een typische polyfasische slaap met drie fasen duren de slaapfasen ongeveer 90 minuten. De slaapfasen zijn als volgt: de REM-fase, de NREM 1-fase en de NREM 2-fase. De REM-fase is de fase van de slaap waarin explosieve slaap en dromen voorkomen. NREM-fase 1 is de fase van de slaap waarin je wel kunt bewegen maar niet kunt dromen. NREM fase 2 is de fase van de slaap waarin je kunt dromen maar je niet bewust bent van het dromen.

Een typische polyfasische slaap met vier fasen bestaat uit de REM-fase, NREM-fase 1, NREM-fase 2 en NREM-fase 3. NREM-fase 3 is de slaapfase waarin je volledig slaapt. NREM fase 3 is de diepste fase van de slaap en duurt ongeveer 20-40 minuten.

Een typische polyfasische slaap met vijf fasen bestaat uit de REM-fase, NREM-fase 1, NREM-fase 2, NREM-fase 3 en NREM-fase 4. NREM-fase 4 is de slaapfase waarin je volledig slaapt en moeilijk wakker te krijgen bent. NREM fase 4 duurt ongeveer 5-10 minuten.

Om te berekenen hoe lang jouw type polyfasische slaap duurt, deel je de totale slaaptijd door het aantal slaapfasen. Als je bijvoorbeeld 8 uur slaapt en een typische polyfasische slaap hebt met drie fasen, duurt je polyfasische slaap ongeveer 2,7 uur. Als je 8 uur slaapt en een typische polyfasische slaap met vier fasen hebt, duurt je polyfasische slaap ongeveer 2 uur. Als je 8 uur slaapt en een typische polyfasische slaap met vijf fasen hebt, duurt je polyfasische slaap ongeveer 1,6 uur.

Zie ook: 4 tips voor het kopen van een goed bed

- Reclame -
- Reclame -

Recente publicaties:

- Reclame -

Meer vergelijkbare artikelen:

- Reclame -